Kamioni

×

Smanjite uticaj na životnu sredinu korišćenjem kamiona na gas

Da li želite da smanjite uticaj na životnu sredinu i troškove za gorivo u transportnim zadacima? Pogledajte pažljivije naše kamione na gas. Dostupni za sve poslove, od sakupljanja otpada i distributivnog transporta, do zahtevnog regionalnog i dugolinijskog transporta. Ima ih u verzijama koje se mogu voziti na KPG ili LNG – proizvedene od prirodnog gasa i biogasa, u zavisnosti od raspoloživosti. Uz dobru globalnu snabdevenost gorivom i potencijal za smanjenje emisije ugljen-dioksida za 20*–100%***, ovi kamioni nude neometan prelazak na ekološki održiv transport.

Naši kamioni na komprimovani i tečni prirodni gas

Za gradski transport, poput sakupljanja otpada i distributivnog transporta, možete da nabavite lak i univerzalan Volvo FE CNG nudi radnu autonomiju do 400 km na komprimovani prirodni gas ili biogas. Za regionalni transport i dugolinijski transport možete da nabavite Volvo FM LNG i Volvo FH LNG, sa radnom autonomijom do 1000 km i visokim performansama na tečni prirodni gas ili biogas.

Šta je CNG?

CNG je prirodni gas ili biogas koji je komprimovan pod visokim pritiskom i čuva se u rezervoarima kamiona. Naši kamioni na komprimovani prirodni gas nude dovoljno snage, obrtnog momenta i autonomije za izvršavanje zahtevnog distributivnog transporta i sakupljanje otpada. Prilikom korišćenja komprimovanog biogasa, emisija CO2 se smanjuje i do 70%**.

Šta je LNG?

LNG je prirodni gas ili biogas koji je pretvoren u tečnost spuštanjem na nisku temperaturu. Kada se gas pretvori u tečnost, zapremina mu se smanjuje i to omogućava nošenje dovoljne količine goriva za dugolinijski transport. Uz podršku EU, mreža pumpi sa tečnim prirodnim gasom raste širom Evrope. To znači da tečni prirodni gas nudi ogroman potencijal kao zamena za dizel gorivo kod kamiona. Naši kamioni na LNG koji koriste fosilni prirodni gas smanjuju emisije ugljen-dioksida za 20%* u odnosu na one koji koriste dizel. A kada koriste biogas, emisije ugljen-dioksida su smanjene za 100%***.

* To pokriva emisije iz vozila tokom dugolinijskog transporta, takozvanog "od rezervoara do točka", u poređenju sa kamionom koji koristi evropski standardni dizel.

***Ovo se odnosi na emisije iz vozila tokom dugolinijskih vožnji, „od izvora do točkova”, koju zbirno proizvode biogas i HVO, u odnosu na kamione koji koriste standardni evropski dizel.

Jeste li spremni da pređete na gas?