Kamioni

Smanjite uticaj na životnu sredinu korišćenjem kamiona na gas

Da li želite da imate manji uticaj na životnu sredinu, ostvarujete visoke performanse i postižete veliku radnu autonomiju? Bolje pogledajte naše kamione na gas. Dostupni su za sve poslove, od sakupljanja otpada i distributivnog transporta do zahtevnog dugolinijskog transporta. Napajaju se komprimovanim prirodnim gasom ili tečnim prirodnim gasom – proizvedenim od biogasa ili prirodnog gasa u zavisnosti od dostupnosti. Pored dobre opšte zalihe izvora energije i potencijala za smanjenjem emisija CO2 do 100% kada koristite biološki tečni prirodni gas i HVO, oni vam nude nesmetani prelazak na ekološki održivi saobraćaj.

Naši kamioni na gas

Za gradski transport, poput sakupljanja otpada i distributivnog transporta, možete da nabavite lak i prilagodljiv Volvo FE CNG, koji nudi radnu autonomiju do 400 km na komprimovani biogas ili prirodni gas. Za regionalni i dugolinijski transport možete da nabavite Volvo FM na gas i Volvo FH na gas, koji nude radnu autonomiju do 1000 km i visoke performanse na biogas ili tečni prirodni gas.

Šta je komprimovani prirodni gas?

Biogas i prirodni gas koji su komprimovani pod visokim pritiskom prodaju se kao biološki tečni prirodni gas i komprimovani prirodni gas. Naši kamioni na komprimovani prirodni gas nude dovoljno snage, obrtnog momenta i autonomije za izvršavanje zahtevnog distributivnog transporta i sakupljanje otpada. Prilikom korišćenja komprimovanog biogasa, emisije CO₂ se smanjuju i do 70%.

Šta je tečni prirodni gas?

Biogas i prirodni gas koji su pretvoreni u tečnost spuštanjem na nisku temperaturu prodaju se kao biološki tečni prirodni gas i tečni prirodni gas. Kada se gas pretvori u tečnost, zapremina mu se smanjuje i to omogućava nošenje dovoljne količine goriva za dugolinijski transport. Uz podršku EU, mreža stanica za punjenje raste širom Evrope. To znači da gas nudi ogroman potencijal kao zamena za dizel-gorivo kod kamiona. Kada se koristi biološki tečni prirodni gas (biogas), emisije CO₂ se smanjuju za 100%*.

*Ovo se odnosi na emisije vozila tokom dugolinijskog transporta, takozvanog korišćenja „od izvora do točkova”, koje zbirno proizvode biogas i HVO, u odnosu na kamione koji koriste standardni evropski dizel.

Jeste li spremni da pređete na gas?