Veoma pogodan za transport otpada i urbanu distribuciju

Spolja izgleda kao standardni Volvo FE. Međutim, ispod poklopca novog modela Volvo FE CNG krije se novi Euro 6 motor koji radi samo na komprimovani prirodni gas ili, po mogućstvu, komprimovani biogas i koji koristi tehnologiju na bazi svećice.

I opremljen je automatskim menjačem. Možete da očekujete istu produktivnost i vozne karakteristike kao kod standardnog Volvo FE kamiona. Međutim, on je napravljen kao idealno rešenje za kratka putovanja sa čestim zaustavljanjima i polascima – kao što su transport otpada i urbani transport. 

Mnogi gradovi širom sveta traže alternativu za kamione na dizel gorivo. Obnovljivo gorivo je čest zahtev za zaključivanje ugovora, naročito kada je reč o upravljanju otpadom. Pomoću modela Volvo FE CNG omogućavamo firmama da rade u gradskim sredinama uz daleko manji ekološki uticaj.

Kristina Erikson

šef odeljenja za alternativne pogonske grupe u firmi Volvo Trucks

Metan ne ispušta nikakav miris kada sagoreva. Osim toga, ispušta vrlo malu količinu štetnih čestica. Ako se metan dobija od biogasa, tj. na bazi organskih materija, emisija ugljen-dioksida je do 70% manja nego kod kamiona sa dizel motorom. 

Emisija čvrstih čestica je toliko mala da je potreban samo trokomponentni katalizator. Nije potreban filter za čvrste čestice. Ni AdBlue. 

Euro 6 motor za FE CNG

Razvoj goriva prate karakteristike zbog kojih je Volvo FE snažan i pouzdan kamion.

Euro 6 motor za FE CNG. 
Izlazna snaga: 320 KS. Izlazni obrtni moment: 1356 Nm. Volvo FE CNG može da se poruči sa 2x4 ili 2x3 rezervoara za gas. Rezervoari za komprimovani gas se nalaze sa obe strane šasije. Radna autonomija pri optimalnim uslovima vožnje može da bude do 400 km ako je reč o lakoj distribuciji, a do 250 km ako je reč o zahtevnom sakupljanju otpada.

Automatski menjač
Osim novog motora na gas, Volvo FE CNG ima automatski menjač. Zato ima istu produktivnost i performanse kao standardni Volvo FE.

Metan je gorivo koje će postati dugoročna održiva alternativa za dizel gorivo. Sada od različitih aktera u društvu zavisi kreiranje pravila i odgovarajućih uslova za pozitivan razvoj.

Lars Mertenson

Direktor odeljenja za ekološka pitanja firme Volvo Trucks

Kriva motora za Volvo FE CNG

G9K320 – snaga/obrtni moment

Volvo FE CNG (komprimovani prirodni gas) prvenstveno je razvijen za zadatke koji podrazumevaju kratke cikluse vožnje sa čestim polascima i zaustavljanjima.

Motor

  G9K320
Maksimalna izlazna snaga na 2000–2100 o/min 320 KS (239 kW)
Maksimalni broj obrtaja 2200 o/min
Maksimalni obrtni moment na 1300–1400 o/min 1356 Nm
Br. cilindara 6
Radna zapremina 8,9 dm3
Hod klipa 144,5 mm
Prečnik cilindra 114 mm
Stepen kompresije 12:1
Ekonomična oblast broja obrtaja 1200–1700 o/min
Filter ulja Punoprotočni
Kapacitet sistema za ulje 27,6 l
Kapacitet sistema za hlađenje 12,4 l
Masa bez tečnosti (osnovni motor) 373 kg
Sistemski napon, motor 12 V
Sistemski napon, kamion i elektropokretač 24 V
VT

Isprobajte ga sami

Lokalni zastupnik za Volvo Trucks će vam rado objasniti karakteristike i prednosti Volvo FE CNG kamiona.

Pronađite lokalnog zastupnika