Volvo FL sa četvorocilindarskim ili šestocilindarskim motorom

Upoznajte se sa svojim motorom

Volvo D8K motor je idealan za distribuciju po gradskim jezgrima jer ima širok opseg izlazne snage i impresivan odziv. Manji i lakši D5K je konstruisan za ukupne mase od 10 do 16 tona. On je jedan od najsnažnijih četvorocilindarskih motora na tržištu.

Široka i ravna kriva obrtnog momenta je odlika motora Volvo FL kamiona

Garantovano udobna vožnja

Brzo ubrzavanje. Lako rukovanje pri malim brzinama. Prvoklasna snaga. D5K i D8K motori imaju širu, ravniju krivu obrtnog momenta i bolji odziv pri malim brojevima obrtaja. Maksimalni obrtni moment D5K motora iznosi od 800 do 900 Nm, a D8K motora od 950 do 1050 Nm, čime se znatno smanjuje potreba za promenom stepena prenosa.

Odaberite odgovarajuću snagu

Bez obzira na to koji se motor nalazi u vašem Volvo FL kamionu, imate potrebnu snagu: 210 ili 240 KS kod D5K, odnosno 250 ili 280 KS kod D8K motora. Kada se tome dodaju izvanredna upravljivost i munjevit odziv Volvo FL kamiona, na odredište stižete brzo i efikasno.

Asortiman motora za Volvo FL

  KS kW Obrtni moment
D5K210 210 154 800 Nm
D5K240 240 177 900 Nm
D8K250 250 184 950 Nm
D8K280 280 206 1050 Nm
Petolitarski motor na biodizel kao opcija

Spremni za biodizel

Sve varijante snage D5K i D8K motora su atestirane za sintetičko dizel gorivo (HVO). Varijanta našeg D5K 240 motora radi na čist biodizel (B100) – i ima Euro 6 sertifikat. Ovo je idealna opcija ako želite da pomognete životnoj sredini i iskoristite stimulativne mere koje važe na vašem tržištu.

Izvodi snage za vašu opremu za rukovanje teretom

Izvodi snage

Snaga za opremu za rukovanje teretom. Izvodi snage prenose snagu od motora do pojedinačnih priključaka, npr. do dizalice ili mešalice za cement. Za Volvo FL postoje raznorazni izvodi snage koji se mogu prilagoditi vašim potrebama.

Pogledajte specifikacije za naše izvode snage
Euro 6 je isti kao Euro 5 kada su u pitanju snaga i ekonomična potrošnja goriva

Ista snaga, manja emisija izduvnih gasova

Naši Euro 6 motori predstavljaju veliki skok ka ekološki čistijem transportu i manjem ekološkom uticaju. Snaga i ekonomična potrošnja goriva su kao kod Euro 5 modela, ali je emisija čvrstih čestica prepolovljena, dok je emisija azotnih oksida smanjena za skoro 80%.

Euro 6 rešenje firme Volvo

Naše rešenje za Euro 6

1. Motor
Nove komponente motora poboljšavaju protok gasova i obezbeđuju da izduvni gasovi dođu u sistem za naknadnu obradu na optimalnoj temperaturi.

2. Sedma brizgaljka
Specijalna brizgaljka za dizel gorivo toplotno reguliše DOC i obezbeđuje efikasnost filtera za čvrste čestice u dizel gorivu i ispravnu funkciju SCR-a.

3. Oksidacioni katalizator za dizel gorivo (DOC)
DOC proizvodi NO2 neophodan za efikasno sagorevanje čvrstih čestica u filteru za čvrste čestice u dizel gorivu. U hladnim uslovima, obezbeđuje i toplotu za regeneraciju.

4. Filter za čvrste čestice u dizel gorivu (DPF)
Filter sakuplja čvrste čestice (PM) i skladišti ih sve dok ne sagore tokom regeneracije. Regeneracija se dešava automatski – ne morate da preduzimate nikakve radnje.

5. Selective Catalytic Reduction (SCR)
U zoni mešanja izduvni gasovi se prskaju AdBlue tečnošću. U katalizatoru se azotni oksidi (NO2) efikasno pretvaraju u bezopasni azotni gas i vodu.

6. Katalizator neobrađenog amonijaka (ASC)
Poslednja komponenta ispred izduvne cevi u kojoj se uklanja preostali amonijak (NH3).

Filter za čvrste čestice u dizel gorivu

Kontrolisana regeneracija

Naši D5K i D8K motori imaju filter za čvrste čestice u dizel gorivu (DPF). On zadržava i obrađuje mikroskopske čestice čađi u izduvnim gasovima motora tokom regeneracije, ostavljajući samo sitan pepeo. Ovaj proces se obavlja automatski, a vozač blagovremeno dobija upozorenje onda kada je potrebna ručna regeneracija, npr. u nekoj ekološkoj zoni.

Pronađite lokalnog zastupnika

Osetite snagu

Posetite lokalnog zastupnika za Volvo Trucks i isprobajte naše D5K i D8K motore da biste dobili odgovore na sva svoja pitanja.

Pronađite lokalnog zastupnika