Samo vozite

Samo vozite

I-Shift čini vožnju lakšom, bezbednijom i prijatnijom. Nema teško kvačilo i ručicu čiji otpor treba savladati. Svaka promena stepena prenosa je savršeno sinhronizovana. Ovaj jednostavan sistem smanjuje vaš zamor i pomaže vam da se fokusirate na put i na saobraćaj oko sebe. Ako želite ručno da menjate stepene prenosa, dugme na ručici menjača vam daje direktnu kontrolu nad promenom stepena prenosa.

Ekonomični Volvo I-Shift menjač

Štedite na gorivu

I-Shift je konstruisan da štedi gorivo. Unutrašnji energetski gubici su mali, ali je stvarna razlika u elektronici. Svaka promena stepena prenosa je precizno sinhronizovana. To obezbeđuje rad motora u najefikasnijem opsegu broja obrtaja, i u ekonomičnom režimu i u režimu performansi. Osim toga, kada se krećete nizbrdo, I-Roll odvaja motor, maksimalno koristeći količinu kretanja kamiona i štedeći do 2% goriva.

Volvo I-Shift: način rada

Način rada

I-Shift se zasniva na „klasičnom“ nesinhronizovanom ručnom menjaču, što objašnjava njegovu kompaktnu konstrukciju i male unutrašnje gubitke. Za čaroliju je zaslužna elektronska kontrolna jedinica koja reguliše rad kvačila i promenu stepena prenosa. Uvek vrlo precizno menja stepen prenosa tako što ocenjuje informacije o brzini vozila, težini, nagibu puta i potrebnom obrtnom momentu. Sistem komunicira i sa motorom koji dozvoljava podešavanje broja obrtaja i kočnica radi maksimalnih performansi.

Ojačan za vrlo teške radne uslove

Ojačan za vrlo teške radne uslove

Ako se vozite u izuzetno teškim uslovima, znaćete da cenite ojačani I-Shift. Napravljen je specijalno za okruženja u kojima često morate da se penjete i spuštate niz nagibe veće od 10% ili da se vozite po izuzetno teškom terenu. To znači da I-Shift sada može da se poruči za uslove za koje su ručni menjač ili automatski Powertronic menjač bili jedine opcije.

I-Shift menjač sa sporohodnim stepenima prenosa – krenite sa bilo koje tačke

I-Shift menjač sa sporohodnim stepenima prenosa – krenite sa bilo koje tačke

I-Shift je sada još univerzalniji i lakši za vožnju. Automatizovani menjač može da se poruči sa opcijom jednog ili dva sporohodna stepena prenosa, kao i sa opcijom dodatnih stepeni prenosa za hod unazad. Ako transportujete težak teret, znate da polazak iz mirovanja ponekad može biti otežan, naročito na brdovitom terenu ili lošem putu. Na kraju ćete možda morati da istovarite kamion ili čak da zatražite vuču, što može katastrofalno da utiče na vašu radnu efikasnost i produktivnost. Opremite Volvo FMX I-Shift menjačem sa sporohodnim stepenima prenosa da se više ne biste brinuli oko toga. Značajno ćete poboljšati startne performanse i smanjiti naprezanje kvačila do 75%, čime ćete izbeći nepotrebne popravke.

Vozite sporije, štedite više

Vozite sporije, štedite više

Može li I-Shift menjač sa sporohodnim stepenima prenosa da poveća vašu ekonomičnost? Naravno. Ranije ste često morali da žrtvujete ekonomičnu potrošnju goriva radi startnih performansi. Opcija sporohodnih stepeni prenosa vam sada omogućava da specificirate kamion sa bržim prenosnim odnosom pogonske osovine, zbog čega zadržavate stalnu brzinu kretanja na mnogo manjim brojevima obrtaja motora dok se vozite po dobrim putevima. Tako smanjujete potrošnju goriva za nekoliko procenata.

Savršena kontrola u svim pravcima

Savršena kontrola u svim pravcima

Manevrisanje pri malim brzinama je jedan od najizazovnijih aspekata ovog posla. Zahvaljujući prenosnom odnosu I-Shift menjača sa sporohodnim stepenima prenosa koji iznosi do 32:1 (do 37:1 pri hodu unazad), možete da se vozite malim brzinama od 0,5 do 2 km/h. Uvek imate potpunu kontrolu, što vam olakšava da se precizno parkirate prilikom utovara ili istovara i da izbegnete udes koji može da vam upropasti dan i produktivnost. 

Prihvatite dodatne poslove

Prihvatite dodatne poslove

I-Shift sa sporohodnim stepenima prenosa čini kamion univerzalnijim, pa možete da ga koristite za razne uslove vožnje i zadatke. Vozite se i po putu i po terenu? Morate da transportujete najteže terete? Radite na visokoj nadmorskoj visini? Obavljate specijalne zadatke koji zahtevaju malu brzinu? Nema problema.

Modul sa sporohodnim stepenima prenosa povećava dužinu I-Shift menjača samo za 120 mm, a masu za 48 kg.

I-Shift sa dvostrukim kvačilom – novi način vožnje

I-Shift sa dvostrukim kvačilom – novi način vožnje

I-Shift sa dvostrukim kvačilom je prvi menjač u svetu sa dvostrukim kvačilom za teške kamione i odlikuje se vrlo lakim, dinamičkim ubrzavanjem. I-Shift sa dvostrukim kvačilom, nastao po uzoru na menjače za auto-trke, menja stepene prenosa u deliću sekunde. Prenosi snagu bez prekida, što menja vaš način vožnje i povećava produktivnost.

Udobnost i bezbednost u vožnji

Udobnost i bezbednost u vožnji

Ako vaši zadaci zahtevaju vrhunske performanse i česte promene stepena prenosa, odaberite I-Shift sa dvostrukim kvačilom. On vam pruža nenadmašnu udobnost u vožnji. Obrtni moment je konstantan, tako da pouzdano menjate stepene prenosa u krivini. Snaga se neprekidno prenosi do točkova, pa je rizik od zaglavljivanja ili gubitka prianjanja u klizavim uslovima minimalan. Čak i pri kočenju motorom na nizbrdici pri biranju nižeg stepena prenosa, prianjanje će sigurno biti čvrsto, a vožnja bezbedna. I-Shift sa dvostrukim kvačilom može da se poruči sa našim D13K motorima od 460, 500 i 540 KS.

Šta dvostruko kvačilo poboljšava?

Šta dvostruko kvačilo poboljšava?

Menjač sa dvostrukim kvačilom može unapred da izabere sledeći stepen prenosa dok koristi trenutni. Dakle, jedno kvačilo radi na praznom hodu, dok je drugo uključeno. Dva ulazna vratila i inteligentno raspoređeni zupčanici i selektorski elementi omogućavaju istovremeno biranje dva stepena prenosa. Kakav je rezultat? Stepen prenosa se menja u deliću sekunde – bez prekida toka snage.

Kakav biste I-Shift voleli?

Kakav biste I-Shift voleli?

Softver omogućava prilagođavanje I-Shift menjača vašim uslovima vožnje. Odaberite jedan od četiri dodatna paketa – Construction, Distribution, Long Haul ili Heavy Duty – kao i nekoliko opcija kao što su I-See, sporohodni stepeni prenosa i dodatna funkcija izvoda snage.

VT

Inteligentna promena stepena prenosa

Treba li vam I-Shift u kamionu? Kontaktirajte lokalnog zastupnika za Volvo Trucks da biste ga isprobali.

Pronađite lokalnog zastupnika