Od samog početka Volvo dinamičko upravljanje pruža savršenu stabilnost pri velikim brzinama i potpunu kontrolu pri malim brzinama. Najnovija verzija ovog sistema donosi neke vrlo korisne funkcije za svakodnevnu vožnju u teškim uslovima. Sada se bolje prilagođava i olakšava održavanje položaja na putu, a može čak i da se aktivira kada detektuje potencijalno proklizavanje.

Dinamičko upravljanje tokom dana

Volvo dinamičko upravljanje otklanja vibracije i udare koji se preko volana prenose pri vožnji po neravnim putevima. Kretanje unazad i manevrisanje u uskim četvrtima su takođe olakšani – otpor volana je do 70% manji pri malim brzinama. Osim toga, volan se automatski centrira čim popustite stisak na volanu.

Pri većim brzinama, kamion sigurno zadržava pravac kretanja, čak i na lošim površinama i pri jakom bočnom vetru. Ova tehnologija se zasniva na kamionskom hidrauličnom servo upravljanju kojem pomaže elektronski regulisani elektromotor koji stalno podešava upravljanje i, po potrebi, povećava silu zaokretanja.

Brže podešavanje postavki

Brže podešavanje postavki

Volvo dinamičko upravljanje vam omogućava da brza odaberete postavke upravljanja preko menija u kabini i krenete na put. Osim toga, možete da pritisnete dugme i aktivirate pomoćnu funkciju za kretanje u traci, u zavisnosti od toga gde ćete voziti. Pomoćna funkcija za stabilnost je uvek aktivna u pozadini.

Volvo dinamičko upravljanje sa ličnim postavkama

Volvo dinamičko upravljanje sa ličnim postavkama

Ova funkcija vam omogućava da potpuno prilagodite upravljanje preko menija sa pretpodešenim postavkama dinamičkog upravljanja. Odaberite neki od pretpodešenih režima ili potpuno prilagodite postavku upravljanja preko CUSTOM menija.

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoćnom funkcijom za stabilnost

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoćnom funkcijom za stabilnost

Ako vaš kamion počne čak i malo da proklizava, aktivira se Volvo dinamičko upravljanje sa pomoćnom funkcijom za stabilnost koje vam lagano pomaže da zaokrenete volan u suprotnom smeru da biste stabilizovali vozilo. Senzori na raznim lokacijama prate brzinu obrtanja kamiona.

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoćnom funkcijom za kretanje u traci

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoćnom funkcijom za kretanje u traci

Kada vozite brzinom većom od 55 km/h, uključuje se kamionski sistem podrške za kretanje u traci. Sistem prati položaj vozila pomoću kamera. Kada postoji opasnost da napustite traku kojom se krećete, aktivira se upravljački sistem da biste se lakše vratili na predviđeni pravac. Ako je potrebna dodatna pomoć, vozač se upozorava laganim vibriranjem volana, a ne zvučnim upozorenjem.

Vožnja bez naprezanja pri svim brzinama

Vožnja bez naprezanja pri svim brzinama

Volvo dinamičko upravljanje održava vašu stabilnost i pravac pri velikim brzinama. Pri sporom i pažljivom manevrisanju obezbeđuje vam upravljačku silu bez obzira na teret. U toj situaciji Volvo FMX kamionom možete upravljati jednim prstom.

Vožnja unazad je sada laka kao vožnja unapred

Vožnja unazad je sada laka kao vožnja unapred

Vozač se više ne napreže kada vozi natovaren kamion unazad. Volvo dinamičko upravljanje omogućava precizno upravljanje skoro bez naprezanja i automatsko vraćanje volana u neutralan položaj. Stabilnost po pravcu je toliko unapređena da možete da vozite unazad bez skretanja sa pravca.

Pravolinijska vožnja u svim uslovima

Pravolinijska vožnja u svim uslovima

Korigovanje pravca nakon kočenja po neravnoj površini? Nije potrebno. Udari kolotraga, rupa i oznaka na putu? Skoro neprimetni. Volvo dinamičko upravljanje čak neutrališe dejstvo jakih bočnih vetrova. Samo lagano držite volan i budite sigurni da će kamion promeniti pravac samo kada vi to poželite.

Dinamička vožnja

Dinamička vožnja

Volvo dinamičko upravljanje sa ličnim postavkama omogućava vam kontrolu. Podešavate otpor volana u skladu sa uslovima vožnje i svojim potrebama. Birate unapred definisanu ili potpuno prilagođenu postavku. Rezultat – vozite tačno onako kako želite.

Bez proklizavanja

Bez proklizavanja

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoćnom funkcijom za stabilnost smanjuje opasnost od udesa usled proklizavanja. Ako sistem detektuje proklizavanje, odmah vam lagano pomaže da zaokrenete volan. Tako se lakše stabilizuje vozilo – čak i pre nego što primetite da se nešto dešava.

Ostanite u traci

Ostanite u traci

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoćnom funkcijom za kretanje u traci smanjuje opasnost od udesa usled prevrtanja i sudara sa drugim vozilima. Ako se vaš kamion slučajno približi oznaci trake, na predviđeni pravac vas vraća pomoćna funkcija koja lagano zaokreće volan. To je jedva primetno, ali je bezbednost veća.

Dobro došli u svoju novu kabinu

Dobro došli u svoju novu kabinu

Volvo dinamičko upravljanje sa spoljašnjim upravljanjem omogućava vam da rukujete kamionom pomoću daljinskog upravljača. To je idealno rešenje kada više puta zaredom morate da pomerite kamion na kraća rastojanja kada radite van kabine. Radite produktivnije i radni dan vam je mnogo lakši.

Spoljašnje upravljanje

Spremni za dinamičku vožnju?

Svratite do lokalnog zastupnika za Volvo Trucks.

Pronađite lokalnog zastupnika