Kamioni

IT pristup

Veoma je bitno da u realnom vremenu znate gde su vaši kamioni geografski i šta tačno nose. To je ono što je Ben van Leuven iz firme Frigolanda postigao.
Kamion firme Frigolanda
Pošto vozni park firme Frigolanda pokriva ceo region zemalja Beneluksa, važno je da ona prati svaki svoj kamion.

Veoma bitno je da u „realnom vremenu“ znate gde su vaši kamioni geografski i šta tačno nose. To je ono što je Ben van Leuven iz firme Frigolanda želeo i to je ono što je postigao.

Frigolanda je međunarodna firma koja pruža kompletan asortiman logističkih usluga u sektoru smrznute hrane. Ima osam filijala u Holandiji, Belgiji, Nemačkoj i Poljskoj i posluje na vrlo konkurentnom tržištu.

„Svako može da ponudi transport smrznute robe“, kaže Ben van Leuven, projektni menadžer u grupaciji Frigolanda. „Međutim, šta bi se desilo kada biste organizovali IT sistem tako da svi u lancu imaju pristup istim informacijama? Tada biste jasno poboljšali poslovanje jer biste mogli da pružate informacije u realnom vremenu tokom čitavog logističkog procesa. Kupci vaših kupaca bi čitav dan ranije znali šta, kada, gde i koliko mogu da isporuče, pa bi mogli brže da prodaju robu. To je bila moja misija i na tome smo počeli da radimo pre pet godina. Volvo Dynafleet igra ključnu ulogu u ovom procesu. On povezuje naše sisteme, planere, vozače, zastupnika i vozila.“ 

Od svog osnivanja 1986. godine firma Frigolanda je nudila samo usluge skladištenja smrznutih proizvoda. U 2003. godini se javila ideja da bi firma mogla dodatno da poboljša svoje usluge obezbeđenjem guste distributivne mreže. Danas Frigolanda organizuje čitav lanac nabavke za svoje kupce. Većina robe koju firma transportuje potiče iz njenih skladišta, ali Frigolanda takođe prima dodatne količine robe za pretovar od redovnih partnera.

Sada smo potpuno prešli na Volvo jer osećamo da imamo slične osnovne vrednosti.

Njihovi kamioni transportuju robu kroz gustu distributivnu mrežu do trgovaca na veliko i distributivnih centara. U regionu zemalja Beneluksa firma Frigolanda koristi sopstveni vozni park od 28 kamiona. 

„Očigledno je da fleksibilno pristupamo svojim uslugama. Međutim, pošto je pružanje informacija u realnom vremenu toliko važno za integrisanu kontrolu troškova, pokušavamo što više toga da zadržimo kod sebe. Na kraju krajeva, vaš kamion mora da ima sve napredniju komunikacionu tehnologiju da biste uvek imali pregled nad celim procesom.“

Pre pet godina, 50% vozila firme Frigolanda su činili Volvo kamioni, a ostalo su bili kamioni druge marke.

„Sada smo potpuno prešli na Volvo jer osećamo da imamo slične osnovne vrednosti. Volvo Trucks predstavlja bezbednost, održivost i inovativnost, što su vrednosti kojih se i mi čvrsto držimo. Osim toga, Volvo Trucks nam nudi usluge koje nas rešavaju svih briga. To je ono što naši kupci žele od nas i što mi s pravom očekujemo od svojih isporučilaca. Želimo da imamo samo jedan telefonski broj za svoje kompletno transportno poslovanje i sve usluge s njim u vezi. Pronašli smo pouzdanog partnera – svog Volvo zastupnika.“ 

Usluga koju pruža zastupnik je vrlo široka pošto je on odgovoran za logistiku čitavog voznog parka firme Frigolanda. To uključuje i prikolice i rashladne motore, pa čak i druge marke vozila. Dok Frigolanda neprestano prati logistiku svojih kupaca u realnom vremenu, Volvo zastupnik prati njene kamione u realnom vremenu pomoću Dynafleet sistema. Zastupnik je taj koji odlučuje kada je potrebno održavanje nekog vozila i kada ga treba pozvati u radionicu. 

„To ne mora uvek da bude u jednoj od njegovih garaža“, objašnjava van Leuven.

„Ponekad je lakše servisirati vozilo na drugom mestu jer to više odgovara našem isplaniranom rasporedu. Ovako bliska koordinacija očigledno zahteva efikasno partnerstvo.“

Jedna od najboljih karakteristika Dynafleet sistema je grafika koja vozaču olakšava očitavanje rezultata.

Dynafleet sistem igra veliku ulogu u poslovanju firme Frigolanda i van Leuven objašnjava da on povezuje sisteme firme sa njenim kamionima. Firma Frigolanda je sada instalirala Dynafleet u svim svojim vozilima, uključujući poslednje kamione druge marke. Osim praćenja svih ključnih pokazatelja učinka, Frigolanda zahteva nadzor svojih vozača, pa se Dynafleet koristi i kao sistem za praćenje vozila radi evidencije radnog vremena vozača i preuzimanja podataka tahografa. To je nešto što štedi mnogo vremena. Firma ne koristi stalno sve podatke, već bira određene faktore na koje se fokusira u određenom periodu.

„Očigledno stalno pratimo potrošnju goriva. Za mene je jedna od najboljih karakteristika Dynafleet sistema grafika u okviru aplikacije koja vozaču olakšava očitavanje rezultata. Objekte za obuku u firmi Volvo koristimo da bismo vršili dodatni nadzor i lakše zadovoljavali zahteve za obuku vozača iz zakonskog propisa 95. Zapravo smo to proširili na celo svoje osoblje da bismo ih podstakli na veće međusobno razumevanje i poverenje. U tome je, na kraju krajeva, suština.“ 

 

Frigolanda

Osnovana je 1986. godine. Izrasla je u firmu koja pruža kompletan asortiman logističkih usluga u sektoru temperaturno regulisane hrane preko osam filijala u Holandiji, Belgiji, Nemačkoj i Poljskoj. Ukupan skladišni kapacitet firme je 80.000 paleta. Osim skladištenja i distribucije Frigolanda pruža napredne logističke usluge širom Beneluksa. Sve njene filijale imaju bar IFS sertifikat. Poljska filijala firme Frigolanda jedina u toj zemlji ima BRC i IFS sertifikat. Frigolanda ima moderan IT sistem koji joj omogućava da kupcima ponudi najbolja logistička rešenja u realnom vremenu.

Vlasnici: H. van Leuven i R. Teuven
Osoblje: 160, od kojih je 30 vozača.