Kamioni

Izračunajte svoj ekološki otisak

Zaštita životne sredine je jedna od naših osnovnih vrednosti. Zato želimo da vam pomognemo da napravite prave izbore pružajući vam sveobuhvatni prikaz ekološkog otiska. Sa ponosom predstavljamo činjenice o uticaju tokom celog radnog veka. Upravo na taj način preuzimamo odgovornost.

Zašto treba da izračunam svoj ekološki otisak?


Ako želite održivi transport, verovatno znate da ukupni ekološki otisak kamiona nije ograničen na emisije CO2 koje nastaju njihovim korišćenjem. U ekološki otisak treba da se uvrsti sve od vađenja sirovina i drugih resursa koji se koriste za proizvodnju, kao i sve od emisija do recikliranja.


Koristite kalkulator kada planirate budući vozni park. Dobićete sveobuhvatni prikaz toga kako različiti izbori mogu da promene ekološki otisak i lako ćete moći da uporedite dostupne alternative. Pogledajte poređenje između električnog Volvo kamiona i kamiona na gas ili dizel gorivo u svom poslovanju, a na osnovu vaše kilometraže i kombinacije energije. Ako je vašim kupcima stalo do održivosti, kalkulator može jasnije da vam pokaže kako vaši kamioni smanjuju ekološki otisak okoline u lancu transporta. A vi možete da dobijete više ugovora.

Uticaj se analizira u tri oblasti

Proizvodnja

Ovaj proračun uključuje čitavu proizvodnju, čak i vađenje sirovina, transport materijala i delova, kao i montažu.

Korišćenje

Ovaj deo obuhvata ekološki uticaj tokom radnog veka kamiona, uključujući proizvodnju goriva, potrošnju goriva i servisiranje.

Kraj radnog veka

Ovi proračuni uključuju emisiju materijala za recikliranje i otpada, kao i uticaj recikliranja

Firma Volvo Trucks s ponosom tvrdi da ima podatke o ekološkom uticaju svojih kamiona tokom celog radnog veka. Tako ona preuzima odgovornost.

Kako pravimo proračune?

Svrha kalkulatora je da vam pomogne da izračunate emisije CO2 za svoj kamion. Proračuni se zasnivaju na sveobuhvatnim istraživanjima i testiranjima kamiona. Obavljene su procene radnog veka i one čine osnovu. One obuhvataju proizvodnju materijala, od vađenja sirovina do proizvodnje delova koji se koriste i u fabrikama dobavljača i u našim proizvodnim pogonima u Evropi.

Održavanje je takođe uvršteno kao recikliranje materijala, transport između fabrika, proizvodnja goriva i emisije izduvnih gasova. U fazi škartiranja uzeto je u obzir izbegavanje proizvodnje novog metala za sledeći proizvod.

Imate li pitanja?

Lokalni zastupnik za Volvo Trucks ima odgovor na vaše pitanje. Svratite do njega, pozovite ga ili ga zamolite da dođe do vas.