Kamioni

Asortiman motora Volvo kamiona

Možete da izaberete neki od kamiona koje pokreću električna energija, dizel-gorivo ili gas. Motori u našim kamionima na dizel i gas projektovani su tako da pružaju visoke performanse i efikasnost i izdržavaju zahtevne uslove rada uz minimalno održavanje iz godine u godinu. Evo kako to postižemo.

Zajednički koncept

Svi naši dizel-motori, osim najmanjeg D5 motora u vozilu Volvo FL, zasnovani su na istom konceptu. Svi oni su redni šestocilindarski motori zasnovani na istom principu dizajna – bez obzira na to da li se opredelite za D16, D13, G13, D11, G9 ili D8 motor.

Koristite energiju na najbolji način

Da biste napravili izvanredan pogonski sklop, ne trebaju vam samo odlični motori, već i pogonska grupa koja koristi snagu motora na najefikasniji način. Naš asortiman I-Shift verzija i funkcija, uz inovacije kao što je I-Save, omogućava vam da na najbolji način koristite ono što vam motor pruža.

Dugi servisni intervali

Radna efikasnost je dragocena i kamione kupujete da bi radili, a ne da biste posećivali radionicu. Zbog toga motore pravimo tako da nude visoke performanse i veliku izdržljivost, uz servisne intervale na čak 150.000 km.

Deljenje u okviru porodice

Korišćenje zajedničkog koncepta motora za čitavu porodicu motora znači da stalno možemo da postepeno unapređujemo motore. Stalno nadograđujemo motore i sa svakom promenom koju primenimo radi poboljšanja nekog od svojih motora stičemo iskustvo i saznajemo kako da unapredimo druge motore. Svaki korak koji doprinosi boljem dizajnu predstavlja korak u evoluciji.

Izdržljivi redni šestocilindarski motor

U poređenju sa drugim konceptima motora, redni šestocilindarski ima mnogo prednosti koje su presudne ako želite izdržljiv motor velike izlazne snage. Prvo, budući da koncept rednog motora nudi više prostora za oslanjanje kolenastog vratila, ono može da podnese veći pritisak, što motor čini izdržljivim. Drugo, zahvaljujući ovom konceptu, redni motori su manje kompaktni, što im omogućava da bolje održavaju odgovarajuću radnu temperaturu i optimizuju performanse u toplim uslovima. Povrh svega, Volvo motor je napravljen od visokokvalitetnih materijala i pruža mogućnost reparacije nakon kraja radnog veka. 

Na dizel, na gas ili električni?

Naravno, pri izboru između električnog motora, motora na gas ili dizel-motora potrebno je, između ostalog, uzeti u obzir faktore kao što su nivoi emisija izduvnih gasova, troškovi ulaganja, buka i radna autonomija. Međutim, ove alternative nude i različitu snagu i vozne karakteristike koje odgovaraju različitim potrebama vezanim za zahtevanu korisnu nosivost.

Kakve su u međusobnom poređenju?

Ne postoji opšti odgovor na pitanje koja energija će ispuniti vaše potrebe. Međutim, postoji nekoliko glavnih parametara za procenu različitih vrsta energije. Ako saobraćate na dugolinijskim trasama na kojima dopunjavanje nije moguće pre povratka kući, dizel-goriva su nenadmašna. Gas nudi domet od najviše 1000 km, a električne kamione je potrebno češće puniti. Gas nudi odličan odnos dometa i ekološke efikasnosti – naročito ako se koristi biogas. S druge strane, električni kamioni mogu da pruže mnogo energije bez izduvnih gasova, ali sa ograničenijim dometom. Ocene ekološke efikasnosti se zasnivaju na emisijama CO2 tokom čitavog životnog ciklusa proizvoda.

Koje alternative bi vam odgovarale?

Naši kamioni i njihov opseg snage

Od modela Volvo FL do modela Volvo FH16, opseg snage naših kamiona iznosi od 175 KS do 750 KS. Svaki model kamiona ima sopstvene karakteristike koje zavise od dostupne snage, kao i druge kvalitete poput nosivosti, pokretljivosti i mogućnosti terenske vožnje. Kao što vidite, postoje preklapanja u pogledu izlazne snage, kao i različite alternative po pitanju energije.

Istražite alternativne opcije motora

Detaljnije pogledajte različite alternative u pogledu energije i izlazne snage dostupne po modelu kamiona. Uporedite opcije i saznajte koje rešenje bi odgovaralo vašim potrebama.

 

Otkrijte različite opcije motora naših kamiona

Volvo FH 16Volvo FHVolvo FMXVolvo FMVolvo FEVolvo FL

Motori za Volvo FH16

Volvo FH16 je dostupan sa dizel-motorima sa najviše 750 KS. To znači da Volvo FH16 može da se koristi za najteže i najzahtevnije transportne zadatke.

Istražite Volvo FH16

D16K

D16K je dostupan sa opcijama izlazne snage od 550 KS, 650 KS ili 750 KS, što Volvo FH16 čini jednim od najmoćnijih raspoloživih kamiona. Ovaj vrhunski model nudi obrtni moment od čak 3550 Nm, što omogućava efikasno vučenje izuzetno teških tovara uz odličnu kontrolu nad kombinacijom vozila.

Motori za Volvo FH

Volvo FH je dostupan sa pogonskim sklopom sa napajanjem električnom energijom, gasom ili dizelom, uz snagu od 420 KS do 666 KS. Na raspolaganju su dve električne opcije i dve opcije na gas. Dizel-motori su dostupni sa četiri različita nivoa izlazne snage. Tri nivoa izlazne snage dizel-motora dostupna su uz tehnologiju Turbo Compound radi uštede goriva, kao jedna od komponenti ponude I-Save

Istražite Volvo FH

  Električni motor za teške radne uslove

  Električni pogonski sklopovi sa dva ili tri motora odličan su izbor za zahtevan regionalan transport. Nude trenutni visoki obrtni moment, nečujan rad i nultu emisiju izduvnih gasova. Dostupni su u verzijama sa izlaznom snagom od 330 kW (450 KS) ili 490 kW (666 KS).

  G13C

  Motor G13C na gas nudi iste performanse kao i D13K motori, ali uz manji ekološki otisak – naročito kada se koristi biogas. To je popularan izbor za zahtevan regionalni dugolinijski transport. Dostupan je u verzijama od 420 KS, 460 KS i 500 KS.

  D13K TC

  D13K TC koristi tehnologiju Turbo Compound, što znači da se energija izduvnih gasova vraća u kolenasto vratilo radi poboljšanja efikasnosti. Ovo je odličan izbor za zahtevan dugolinijski transport tokom kojeg je moguće ostvariti znatnu uštedu goriva. Dostupan je u verziji od 420 KS, 460 KS i 500 KS i dobija se u okviru ponude funkcije I-Save.

  D13K

  Motor D13K je efikasan i vrlo snažan izbor za zahtevne zadatke. Nudi veću izlaznu snagu i obrtni moment u čitavom opsegu i dostupan je u verziji od 420 KS, 460 KS, 500 KS i 540 KS za Volvo FH.

Motori za Volvo FMX

Volvo FMX je dostupan sa električnim pogonskim sklopom ili pogonskim sklopom na dizel. Na raspolaganju su dve električne opcije i dva dizel-motora sa ukupno osam nivoa izlazne snage. Opseg je od 330 KS do 666 KS.

Istražite Volvo FMX

  Električni motor za teške radne uslove

  Električni pogonski sklopovi sa dva ili tri motora odličan su izbor za zahtevan regionalan transport. Nude trenutni visoki obrtni moment, nečujan rad i nultu emisiju izduvnih gasova. Dostupni su u verzijama izlazne snage od 330 kW (450 KS) ili 490 kW (666 KS) neprekidne snage.

  D11K

  Motor D11K je efikasan izbor kada možete da obavite zadatke uz malo manje snage i obrtnog momenta nego što nudi motor D13K. Umesto toga, možete da optimizujete težinu vozila. Motor D11K je dostupan u verziji sa 330 KS, 380 KS, 430 KS i 460 KS.

  D13K

  Motor D13K je efikasan i vrlo snažan izbor za teže i zahtevnije zadatke. U poređenju sa motorom D11K, nudi veću izlaznu snagu i obrtni moment u čitavom opsegu i dostupan je u verziji od 420 KS, 460 KS, 500 KS i 540 KS za Volvo FMX.

Motori za Volvo FM

Volvo FM je dostupan sa pogonskim sklopom sa napajanjem električnom energijom, gasom ili dizelom. Na raspolaganju su dve električne opcije, dve opcije na gas i dva dizel-motora sa ukupno sedam nivoa izlazne snage. Opseg je od 330 KS do 666 KS.

Istražite Volvo FM

  Električni motor za teške radne uslove

  Električni pogonski sklopovi sa dva ili tri motora odličan su izbor za zahtevan regionalan transport. Nude trenutni visoki obrtni moment, nečujan rad i nultu emisiju izduvnih gasova. Dostupni su u verzijama izlazne snage od 330 kW (450 KS) ili 490 kW (666 KS) neprekidne snage.

   

  G13C

  Motor G13C na gas nudi iste performanse kao i D13K motori, ali uz manji ekološki otisak – naročito kada se koristi biogas. To je popularan izbor za zahtevan regionalni dugolinijski transport. Dostupan je u verzijama od 420 KS, 460 KS i 500 KS.

  D11K

  Motor D11K je efikasan izbor kada možete da obavite zadatke uz malo manje snage i obrtnog momenta nego što nudi motor D13K. Umesto toga, možete da optimizujete težinu vozila. Motor D11K je dostupan u verziji sa 330 KS, 380 KS, 430 KS i 460 KS.

  D13K

  Motor D13K je efikasan i snažan izbor za teže i zahtevnije zadatke. U poređenju sa motorom D11K, nudi veću izlaznu snagu i obrtni moment u čitavom opsegu i dostupan je u verziji od 420 KS, 460 KS i 500 KS za Volvo FM.

Motori za Volvo FE

Volvo FE je dostupan sa pogonskim sklopom sa napajanjem električnom energijom, gasom ili dizelom. Postoji jedna električna opcija, jedna opcija na gas i jedna alternativa na dizel. Opseg je od 250 KS do 350 KS.

Istražite Volvo FE

  Električni motor za srednje zahtevne radne uslove

  Dvostruki električni motor je odličan izbor za zahtevnije primene sa kombinovanom težinom od najviše 27 tona u gradovima i gradskim sredinama – uz nizak stepen buke i nulte emisije izduvnih gasova. Nudi izlaznu snagu od 225 kW (300 KS).

  G9K

  Šestocilindarski 9-litarski motor na gas G9K predstavlja efikasan i održiv izbor za zahtevne primene u gradovima i gradskim sredinama – naročito ako se koristi biogas. Nudi izlaznu snagu od 320 KS.

  D8K

  Šestocilindarski 8-litarski motor D8K predstavlja pravi izbor za zahtevnije primene i veće kombinovane težine. Dostupne su verzije od 250 KS, 280 KS, 320 KS i 350 KS kako biste dobili kamion koji je optimizovan za vaše potrebe.

Motori za Volvo FL

Volvo FL je dostupan u verziji sa električnim i dizel pogonskim sklopom. Postoji jedna električna opcija i dve alternative na dizel – četvorocilindarski motor D5K i šestocilindarski motor D8K. Opseg je od 175 KS do 280 KS.

Istražite Volvo FL

  Električni motor za srednje zahtevne radne uslove

  Jedan električni motor je odličan izbor za isporuke na kućnu adresu i težinu vozila do 16,7 tona u gradovima i gradskim sredinama – uz nizak stepen buke i nulte emisije izduvnih gasova. Nudi izlaznu snagu od 130 kW (175 KS).

  D5K

  Četvorocilindarski 5-litarski motor D5K predstavlja efikasan izbor za manje težine vozila, do 16 tona, i manje zahtevne primene. Dostupna je verzija od 210 KS i 240 KS kako biste dobili kamion koji je optimizovan za vaše potrebe.

  D8K

  Šestocilindarski 8-litarski motor D8K predstavlja pravi izbor za zahtevnije primene i veće težine vozila, do 18 tona. Dostupna je verzija od 250 KS i 280 KS kako biste dobili kamion koji je optimizovan za vaše potrebe.

Imate li pitanja?

Lokalni zastupnik za Volvo Trucks ima odgovore na vaša pitanja. Svratite do njega, pozovite ga ili ga zamolite da dođe do vas.