Kamioni

Samo vozite

I-SHIFT KOMPANIJE VOLVO TRUCKS

i-Shift je asortiman automatskih menjača kompanije Volvo Trucks koji su dizajnirani da učine vožnju lakšom, bezbednijom i udobnijom. Svaka promena stepena prenosa je savršeno tempirana – automatski – a najnovija generacija nudi brže i glatkije promene nego ikad ranije. Asortiman softverskih paketa vam omogućava da prilagodite I-Shift vašim potrebama. Postoje funkcije dostupne za I-Shift koje omogućavaju vožnju jednom pedalom u određenim situacijama. A u zavisnosti od modela kamiona, postoje I-Shift verzije koje otvaraju nove mogućnosti, na primer, I-Shift menjač sa sporohodnim stepenima prenosa i I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom.

Kako I-Shift funkcioniše?

I-Shift se zasniva na „klasičnom“ nesinhronizovanom ručnom menjaču, što objašnjava njegovu kompaktnu konstrukciju i visoku efikasnost. Za čaroliju je zaslužna elektronska kontrolna jedinica koja reguliše rad kvačila i promenu stepena prenosa. Uvek vrlo precizno menja stepen prenosa tako što stalno ocenjuje informacije o brzini vozila, težini, nagibu puta i potrebnom obrtnom momentu. Sistem komunicira i sa motorom koji dozvoljava podešavanje broja obrtaja i kočnica radi maksimalnih performansi.

I-Shift je dostupan za Volvo FHVolvo FH16, Volvo FM, Volvo FMX i Volvo FE.

I-Shift menjač sa sporohodnim stepenima prenosa – krenite odakle god želite

Da li transportujete teške terete? Da li je startnost iz mesta problem po brdovitom terenu ili na lošim putevima? Opremite kamion I-Shift menjačem sa sporohodnim stepenima prenosa i ostavite ovu brigu daleko iza sebe. Startnost je poboljšana, a pritisak na vaše kvačilo se smanjuje do 75%. Odaberite jedan ili dva stepena prenosa, kao i dodatnu opciju za dodatne stepene prenosa unazad. Prenosni odnos vam omogućava da vozite čak i 0,5–2 km/h sa potpunom kontrolom nad obrtnim momentom motora.


Vozite sporije, štedite više


Kad imate I-Shift menjač sa sporohodnim stepenima prenosa, ne morate da pravite kompromis – ni u potrošnji goriva ni u startnosti. Možete da imate i jedno i drugo. Samo odaberite brži prenosni odnos pogonskih osovina, što vam omogućava da održavate stalnu brzinu kretanja pri mnogo manjem broju obrtaja dok vozite po dobrim putevima. Udobnije je i bolje za potrošnju goriva.

 

I-Shift menjač sa sporohodnim stepenima prenosa dostupan je za Volvo FH16, Volvo FHVolvo FMVolvo FMX.

 

 

I-Shift sa dvostrukim kvačilom – novi način vožnje

Da li vaši zadaci zahtevaju visoke performanse i česte promene stepena prenosa? Onda izaberite I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom. Nudi vrlo glatko ubrzanje sa besprekornom promenom stepena prenosa. Menja stepen prenosa u deliću sekunde.

 

Dobićete i prenos snage bez prekida, što može da menja vaš način vožnje i povećava produktivnost. Obrtni moment je konstantan, tako da pouzdano menjate stepene prenosa u krivini. Besprekidna snaga takođe održava teret stabilnim. Snaga se neprekidno prenosi do točkova, pa je rizik od zaglavljivanja ili gubitka prianjanja u klizavim uslovima minimalan. Čak i pri kočenju motorom na nizbrdici pri biranju nižeg stepena prenosa, prianjanje će sigurno biti čvrsto, a vožnja bezbednija.

 

Neprekidni prenos snage
 

I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom može unapred da izabere sledeći stepen prenosa dok koristi trenutni. Jedno kvačilo radi na praznom hodu, dok je drugo uključeno. Dva ulazna vratila i inteligentno raspoređeni zupčanici i selektorski elementi omogućavaju istovremeno biranje dva stepena prenosa. Kakav je rezultat? Besprekorne promene stepena prenosa u deliću sekunde – bez prekida prenosa snage.

 

I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom dostupan je za Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX.

Terenska kočnica sa jednom pedalom

Ako vozite po teškom terenu pri malim brzinama i potrebna vam je precizna kontrola obrtnog momenta motora i snage kočenja, terenska kočnica je korisna opcija. Ona pruža kamionu funkciju pogona sa jednom pedalom tako što vam omogućava da kontrolišete i gas motora i kočnice točkova koristeći samo gas. Omogućava vam da zaustavite i postavite kamion sa točkom na kamenu ili nekoj drugoj prepreci bez proklizavanja. Terenska kočnica je dostupna za Volvo FH16 i Volvo FMX i aktivna je do 4 km/h.

Promenite smer jednom pedalom

Kad često manevrišete i menjate kretanje unapred i unazad, funkcija promene smera za I-Shift će postati vaš najbolji prijatelj. Omogućava vam da vozite unapred, menjate u hod unazad i kontrolišete snagu kočenja pomoću gasa bez upotrebe pedale kočnice. Naravno, radi i obrnuto kada prelazite sa vožnje unazad na vožnju unapred. Ova funkcija je aktivna pri brzinama do 20 km/h.

Aktivna kontrola prianjanja u svim uslovima

I-Shift nudi napredni sistem vuče koji poboljšava vuču i performanse pokretanja na putu, kao i van puta. Ovo je omogućeno brzim podešavanjem obrtnog momenta motora kako bi se smanjilo okretanje točkova. Sistem funkcioniše za obe zadnje osovine sa blokadom diferencijala, kao i za zadnje osovine bez diferencijala.

Dostupno za ove kamione

SPREMNI ZA PROMENU?

Pričajte nam o automatskom promenama stepena prenosa.