Kamioni

Kako poboljšati efikasnost potrošnje goriva kamiona

Nije tajna da gorivo predstavlja najveći trošak jedne transportne firme. Za mnoge transportere ovo čini najmanje 1/3 ukupnih troškova. Dakle, kako poboljšati ekonomičnost potrošnje goriva? Suština je u poznavanju glavnih faktora i kako oni utiču na potrošnju goriva. Ova stranica obuhvata sve ono o čemu treba razmišljati ako želite da smanjite račun za gorivo – od specifikacije kamiona i održavanja do performansi vozača i upravljanja voznim parkom.

Šta najviše utiče na potrošnju goriva?

Kamion

Da bi se postigla najbolja moguća ekonomičnost potrošnje goriva, kamion mora biti ispravno specificiran. Postoje tri glavne oblasti koje treba razmotriti: pogonska grupa, aerodinamika i otpor kotrljanja.

Osim specifikacija, takođe možete poboljšati efikasnost potrošnje goriva pomoću odgovarajućih kamionskih usluga za održavanje i upravljanje voznim parkom.

Performanse vozača

Da li ste znali da najbolji vozači obično voze 5–10% ekonomičnije u pogledu potrošnje goriva od prosečnih vozača? Ta razlika može biti i veća – čak 20%.

Korišćenje tempomata, vožnja odgovarajućom brzinom i ispravno kočenje su neki od načina kojima performanse vozača mogu uticati na krajnji rezultat.

5 ključnih pitanja za poboljšanje potrošnje goriva, emisija i troškova voznog parka

Uvod u najvažnije faktore koji utiču na ekonomičnost potrošnje goriva.

1. Kako optimizujete pogonsku grupu?

Pogonska grupa je jedan od najvećih faktora uštede goriva kamiona. Jednom kada se ovo specificira, veliki deo potrošnje goriva kamiona je fiksan – tako da je ključno da se to dobro odradi. Iako svaka komponenta pogonske grupe pravi razliku – od pogonske osovine do ulja u menjaču – tri komponente sa najvećim uticajem su motor, menjač i tempomat.

U današnje vreme, nedavna tehnološka dostignuća podižu svaku od ovih komponenti na nove nivoe efikasnosti. Turbo compound motori (poput D13TC) daju mnogo snage i bolju ekonomičnost potrošnje goriva od eSCR, a takođe značajno smanjuju upotrebu AdBlue. Automatizovani menjač kao što je I-Shift koristi podatke o vožnji u realnom vremenu kako bi svaku promenu stepena prenosa učinio izuzetno preciznom. A uvođenje predvidljivog tempomata (I-See) znači da vozači mogu da skinu nogu sa gasa čak i na brdovitom terenu – i uštede još više goriva.

Tri najvažnija faktora pogonske grupe

Istražite ova rešenja za optimalnu pogonsku grupu.

2. Kako poboljšati aerodinamičke performanse?

Aerodinamika je još jedan faktor specifikacije sa velikim uticajem na potrošnju goriva kamiona. Na performanse može uticati sve, od spoljašnje dodatne opreme do retrovizora i prednjih spojlera, ali najvažniji su:

  • Dizajn kabine
  • Krovni spojler i bočni usmerivači na kabini
  • Bočne stranice na šasiji i obloge blatobrana
  •  Prikolica

Dakle, kako poboljšati aerodinamičke performanse kamiona? Kada su u pitanju kabine, uticaj imaju visina, ugao krova i dizajn. A kada su u pitanju spojleri na krovu, bočni usmerivači na kabini, bočne stranice na šasiji i obloge blatobrana? Svi oni poboljšavaju ekonomičnost potrošnje goriva, ali važno je da je krovni spojler fabrički ugrađen od početka – ako je montiran čak 5 cm prenisko ili 10 cm previsoko, to može uticati na potencijalnu uštedu goriva. A što se tiče prikolica: Ključno je da budu u vrhunskom stanju i da su točkovi centrirani. Možete održavati celo vozilo na jednom mestu uz pomoć našeg Servisiranja prikolice.

 Servisiranje prikolice

3. Kako umanjiti otpor kotrljanja?

Otpor kotrljanja je treći najveći faktor specifikacije koji utiče na potrošnju goriva. Ovo prvenstveno određuju:

  • Pneumatici
  • Centriranje točkova

Da biste umanjili otpor kotrljanja, koristite pneumatike optimizovane za gorivo umesto „višenamenskih” pneumatika. I pazite da ne vozite sa nedovoljno napumpanim gumama ili necentriranim osovinama. Necentriranost dovodi do nestabilnosti u upravljanju i uzrokuje da kamion zauzima više prostora na putu, pošto se točkovi ne kreću po istoj putanji. Ovo povećava otpor vazduha, koji pogoršava ekonomičnost potrošnje goriva.

4. Kako održavanje kamiona, usluge upravljanja voznim parkom i povezivanje smanjuju troškove goriva?

Prave usluge mogu olakšati praćenje i poboljšati potrošnju goriva, a takođe i održati vaš vozni park u vrhunskom stanju.

5. Kako performanse vozača utiču na potrošnju goriva? 

Ulaganje u vozače je jednako važno kao i ulaganje u kamione. Zašto? Zato što su vešti i motivisani vozači dokazano produktivniji, efikasniji i bezbedniji. Kada je u pitanju ušteda goriva, najvažnija stvar koju vozač može da uradi je da razvije dobre navike u pogledu:

  •  Krstareća brzina
  • Regulacija stalne brzine kretanja
  • Kočenje

Ostali faktori su predvidljiva vožnja, prazan hod i vožnja u gradskom saobraćaju.

Najsigurniji način da poboljšate performanse vozača i vaše krajnje rezultate jeste da iskoristite prednosti naših kurseva za obuku vozača. Osim što štede gorivo, oni takođe mogu povećati produktivnost, povećati znanje vaših vozača o industriji, poboljšati bezbednost i pomoći vam da privučete i zadržite najbolje vozače.

Razvoj vozača

Alternativna goriva

Koliko je lako preći na električni pogon?

Smanjite otisak

Relevantne vesti i priče

Latest Press Release

Latest Press Release

Obratite se svom zastupniku

Od pronalaženja odgovarajućeg dela, do popravke ili servisiranja vašeg kamiona, vaš lokalni zastupnik za Volvo Trucks je tu da vam pomogne. Pozovite nas ili, još bolje, posetite.