Kamioni

SRBIJA

×

Podrška kada vam je potrebna

SISTEMI PODRŠKE VOZAČU KOMPANIJE VOLVO TRUCKS

Volvo Trucks sistemi podrške vozaču pružaju najbolju zaštitu za vas, vaš kamion i druge učesnike u saobraćaju.

Zajednička kočnica

Kada vozite po klizavom, krivudavom putu, aktivira se zajednička kočnica koja sprečava zanošenje prikolice. Impulsnim kočenjem prikolice ispravlja se kombinacija vozila. Možete da aktivirate zajedničku kočnicu pri brzini od 40 km/h. Zajednička kočnica je dostupna za kamione i za tegljače.

Tempomat za nizbrdicu

Da li su vam rute tako brdovite da morate da koristite kočnicu da biste smanjili brzinu na nizbrdici? Tempomat za nizbrdicu uključuje pomoćne kočnice, kao što su motorna kočnica i retarder, da bi zadržao brzinu koju ste podesili u regulaciji stalne brzine kretanja.

Pomoćna funkcija za kretanje u traci

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoćnom funkcijom za kretanje u traci koristi kameru za praćenje oznaka trake i položaja kamiona u traci. Ako kamion nenamerno pređe preko oznake trake, sistem će automatski usmeriti kamion nazad do središta trake. Vozač će takođe biti upozoren putem vibracija volana. 

Prilagodljiva regulacija stalne brzine kretanja

Pri velikoj saobraćajnoj gužvi, prilagodljiva regulacija stalne brzine kretanja na bazi radara vam pomaže da održavate rastojanje od vozila ispred sebe, regulacijom pedale gasa i svih raspoloživih kočnica. Funkcija stani i kreni obezbeđuje da radi sve do potpunog zaustavljanja – samo pritisnite pedalu gasa ili dugme za nastavak da biste ponovo krenuli. Zbog toga je prilagodljivi tempomat korisna funkcija za rad u prometnom saobraćaju i gužvama u saobraćaju.

Funkcija za upozoravanje na rastojanje

Kada vozite pri brzinama preko 60 km/h i bez korišćenja prilagodljivog tempomata, aktivira se funkcija za upozoravanje na rastojanje. Dok se približavate drugom vozilu ispred vas, prikazuje se vizuelno obaveštenje na vetrobranskom staklu. Funkcija za upozoravanje na rastojanje vam pruža priliku da usporite i održavate rastojanje do vozila ispred sebe.

Podrška pri promeni trake

Kada je aktivirana, podrška pri promeni trake koristi radarsku tehnologiju za detekciju drugih učesnika u saobraćaju na suvozačevoj strani. Ako upotrebite pokazivač pravca, a sistem otkrije da promena trake nije bezbedna, čujete zvučno upozorenje i vidite trepćuću ikonu pored suvozačevog retrovizora.

Elektronska stabilnost vozila

Volvo elektronska kontrola stabilnosti (ESC) efikasno smanjuje opasnost od proklizavanja i prevrtanja. Kada sistem otkrije kritičnu situaciju, odmah se uključuje, smanjujući snagu motora i kočeći svaki točak kamiona i prikolice pojedinačno.

Stop svetlo pri naglom kočenju

Ako naglo zakočite, stop svetla brzo trepere da bi upozorila vozila iza vas – tako se lako izbegavaju sudari otpozadi koji mogu da budu smrtonosni.

Kočioni sistem za vanredne situacije

Ako se otkrije opasnost od udara, naš intuitivni sistem za upozoravanje na sudar vas upozorava tako što projektuje svetlo na vetrobran. Osim toga, kočnica za vanredne situacije se automatski aktivira, znatno smanjujući opasnost od teških povreda.

Dostupno za ove kamione

ŽELITE DA POVEĆATE BEZBEDNOST?

Razgovarajte sa zastupnikom kompanije Volvo Trucks o bezbednosnim sistemima.