Kamioni

Sistemi podrške vozaču

Situacije u saobraćaju mogu da podrazumevaju intenzivnu interakciju između vozača i drugih korisnika puteva. U Volvo kamionu vozač može da pristupi nizu sistema za podršku u cilju izbegavanja nezgoda. Pročitajte više u nastavku ili se obratite prodavcu ako imate nekih pitanja.

Bezbednost vozača i drugih korisnika puteva

Naši sistemi su projektovani tako da pomažu vozačima da poboljšaju bezbednost u raznovrsnim situacijama. Bilo da se krećete velikom brzinom auto-putem, sporo vozite u gradskom saobraćaju ili ste u mirovanju sa drugim učesnicima u saobraćaju u neposrednoj blizini.

  Kamion i vozač u dobroj formi

  Pažljiv vozač i kamion u dobrom stanju dobar su početak za bezbednu vožnju. Sistem za nadgledanje pritiska u pneumaticima prati pritisak u svakom pneumatiku kombinacije vozila i upozorava o niskom pritisku vazduha, brzom curenju ili visokoj temperaturi. Pruža poboljšanu zaštitu od nezgoda izazvanih izduvanim pneumaticima. Podrška vozaču u slučaju zamora otkriva znake pospanosti ili nepažljive vožnje. Ako se otkriju, vozač dobija upozorenje i savetuje se da napravi pauzu. Sve za bezbednost.

  Bolja vidljivost za sve

  Direktan pogled vozača je najvredniji za bezbednu vožnju. Funkcija Prilagodljiva duga svetla je projektovana tako da detektuje druga vozila ispred kamiona, čime se omogućava vožnja u mračnim uslovima sa uključenim dugim svetlima u situacijama kada bi ona inače bila neprikladna. Ova funkcija dinamički menja snop svetlosti kako bi obezbedila optimizovano osvetljenje bez ometanja vozača drugih vozila, što poboljšava bezbednost i za vozača kamiona i za druge korisnike puteva.

  Obezbeđivanje bezbednosne margine

  Pri velikoj brzini, udaljenost je jednaka bezbednosnim marginama. Kočioni sistem za vanredne situacije projektovan je da otkrije vozila ispred, kao i pešake i bicikliste koji se približavaju sa bočnih strana ili se kreću u istom pravcu kao i kamion, i da upozori vozača ako postoji određeni rizik od sudara. Ako vozač ne preduzme određene mere i rizik je i dalje prisutan, kamion automatski koči da bi se izbegao sudar. Funkcija Prilagođena vožnja konstantnom brzinom prilagođava brzinu kako bi se automatskim ubrzavanjem i kočenjem održavala bezbedna udaljenost do vozila ispred. Radi sve od kretanja punom brzinom do potpunog zaustavljanja – a zatim se automatski ponovo pokreće kada se saobraćaj nastavi. Time vožnju auto-putem čini još udobnijom i bezbednijom.

  Upravljanje težinom prikolice

  Vožnja nizbrdo sa prikolicom po klizavoj površini može dovesti do toga da prikolica gurne kamion i da izazove efekat zanošenja, što povećava rizik od nezgode. Zajednička kočnica može da pomogne da se to spreči time što primenjuje impulsno kočenje na prikolicu, čime se ispravlja kombinacija vozila u cilju poboljšanja bezbednosti na putu.

  Vidite i ono što je skriveno

  U gradskom okruženju pešaci i biciklisti mogu da se približe kamionima, a vozačima može biti teško da izbliza vide šta se dešava. Kamera za mrtav ugao otkriva skrivene uglove i daje odličan pregled područja na strani suvozača. Automatski je aktivira pokazivač pravca, a prikaz kamere se projektuje na bočni ekran.

  Hod unazad sa sigurnošću

  Zadnja kamera nudi odličan pogled iza kamiona i pomaže vozaču da dobije veću kontrolu nad okruženjem. Automatski se aktivira kada se uključi zupčanik menjača za hod unazad, a pogled kamere se prikazuje na bočnom ekranu. Jednostavno se koristi, što olakšava hod unazad.

  Jasan pogled napred

  Prednja pomoćna funkcija kratkog dometa koristi prednji radar da otkrije korisnike puteva u rizičnoj zoni ispred kamiona u mirovanju i pri brzinama do 10 km/h, kao i da upozori vozača o njima. Ako sistem otkrije korisnika puta u rizičnoj zoni ispred kamiona, vozač dobija obaveštenje. Ako se rizik od sudara poveća, emituje se i zvučno upozorenje.

  Na sigurnoj strani

  Skretanje ili promena trake mogu biti rizični. Podrška za izbegavanje bočnog sudara koristi radarske senzore sa bočnih strana kamiona radi detektovanja pešaka, biciklista i drugih vozila. Zakoni zahtevaju pokriće samo na strani putnika, ali naš sistem pokriva obe strane radi dodatnog poboljšanja bezbednosti na putu. Vozač dobija obaveštenje u vidu svetlosnog signala na bočnom retrovizoru kada se u nadgledanoj oblasti detektuje korisnik puta. Ukoliko vozač aktivira pokazivač pravca, sistem upozorava trepćućim svetlom i zvukom. Ako je kamion opremljen Volvo dinamičkim upravljanjem sa pomoćnom funkcijom za kretanje u traci, postoji i aktivno navođenje za upravljanje.

  Pazite na vrata

  Pešaci i biciklisti mogu da se pojave niotkuda i teško ih je otkriti kada su u neposrednoj blizini kamiona. Funkcija Upozorenje o otvaranju vrata koristi radarske senzore kako bi skenirala obe strane kamiona u cilju detekcije drugih korisnika puteva u rizičnim oblastima i kako bi upozorila vozača i putnika o njima pre otvaranja bilo kojih vrata kabine. Sistem upozorava do dva minuta nakon isključivanja kontakta.

  Lakša vožnja „stani i kreni“

  Može da bude teško voziti bezbedno uz česta kretanja i zaustavljanja. Funkcija Automatsko zadržavanje je projektovana tako da vožnju „stani i kreni“ učini udobnijom i bezbednijom. Automatski primenjuje kočnice kako bi kamion ostao u datom položaju dok vozač ne pritisne papučicu gasa. To funkcioniše pri hodu unapred i unazad – uzbrdo, nizbrdo i na ravnim površinama.

  Dobro prianjanje

  Dobra vuča je potrebna da bi se izbeglo proklizavanje i da bi vožnja bila bezbedna. Funkcija Aktivna kontrola prianjanja je projektovana tako da kontroliše okretanje točkova i poboljša bezbednost i udobnost. Ako sistem otkrije znake proklizavanja, funkcija se odmah aktivira kako bi pomogla vozaču da ostane na putu i poboljšava ponašanje na putu, učinak kočnica i stabilnost.

  Tih, ali primetan

  Naši električni kamioni su skoro nečujni. To je pozitivno za vozačevo radno okruženje kao i za gradsko okruženje, ali isto tako otežava uočavanje električnih kamiona. Funkcija Akustični sistem vozila za obaveštavanje generiše zvukove koji su dovoljno primetni da bi ljudi u blizini kamiona bili svesni kamiona, a koji su istovremeno prijatni za vozača i druge učesnike u saobraćaju. Projektovana je da poboljša bezbednost pešaka i biciklista bez prekomerne buke.

Pregled

Karakteristike

 

Dodatne informacije

FH16

FH

FM

FMX

FL

FE

Sistem za praćenje pritiska u pneumaticima

 

 

 

 

Preuzmite listove sa informacijama >

Podrška vozaču u slučaju zamora ili nepažnje

Prilagodljiva duga svetla

 

 

 

 

Inteligentna pomoć pri brzoj vožnji

Kočioni sistem za vanredne situacije

Prilagođena vožnja konstantnom brzinom

Prednja pomoćna funkcija kratkog dometa

Podrška za izbegavanje bočnog sudara

Upozorenje pri otvaranju vrata

 

 

Automatsko zadržavanje

 

 

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoćnom funkcijom za kretanje u traci

 

 

 

Elektronska stabilnost vozila

 

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoćnom funkcijom za stabilnost

 

 

 

Tempomat za nizbrdicu

 

 

 

Zajednička kočnica

 

 

 

Kamera za mrtav ugao

 

Zadnja kamera

 

Aktivna kontrola prianjanja

 

 

 

 

Akustični sistem vozila za obaveštavanje*

 

 

 

*Samo za električne kamione

       

PITAJTE LOKALNOG STRUČNJAKA

Vaš lokalni Volvo Trucks prodavac može da vam pokaže naše sisteme podrške
za vozače, kao i da odgovori na pitanja koja imate.