Kamioni

Kakvu korist mogu da imaju vozači od Volvo dinamičkog upravljanja

Savršena stabilnost pri velikim brzinama, potpuna kontrola pri malim brzinama i znatno manje naprezanja mišića i zglobova. Otkako je revolucionarni sistem Volvo dinamičkog upravljanja (VDS) promovisan 2013, on je suštinski promenio ponašanje u vožnji kod velikog broja ljudi.
VDS u kamionu.
Volvo dinamičko upravljanje (VDS) olakšava upravljanje i tako smanjuje naprezanje mišića za 20 do 30 procenata.

1. Upravljačka spona
Izmenjena je kako bi se prilagodila novoj instalaciji.

2. Kontrolna jedinica
Informacije o kretanju kamiona, poput njegove brzine, sakupljaju se i obrađuju u kontrolnoj jedinici. Ona zatim šalje signale elektromotoru, koji koriguje silu upravljanja koju vozač oseća.

3. Hidraulični upravljački prenosnik
Elektromotor uvrće torzionu šipku u hidrauličnom upravljačkom prenosniku. Što se više torziona šipka uvrće, to se više otvara hidraulički ventil koji pojačava hidrauličnu potporu.

4. Elektromotor
Elektronski kontrolisan elektromotor je postavljen na upravljački prenosnik i oni rade zajedno. Motor se kontroliše 2.000 puta u sekundi radi usaglašavanja snage okretanja volana i ima izlazni obrtni momenat od maksimalno 25 Nm.

5. Unutrašnji senzor
Unutrašnji senzor se nalazi unutar elektromotora i projektovan je da meri ugao i obrtni momenat primenjen od strane vozača. Na osnovu ovih podataka proračunava se kako sistem može da obezbedi idealan odziv na upravljanje.

6. Spoljni senzori
Kamion deluje na osnovu informacija prikupljenih različitim senzorima koji su postavljeni po celom kamionu. Zatim to objedinjuje kako bi opisao stvarne uslove okruženja.

Rezultati i prednosti

Manje smetnji uzrokovanih površinom puta
VDS automatski kompenzuje neravnine na površini puta i otklanja vibracije i neželjene pokrete volana.

Lakše upravljanje
Pri vožnji malim brzinama upravljanje je lakše za oko 75 procenata. Vozači su stoga u mogućnosti da se izbore sa oštrim krivinama, kružnim tokovima i ostalim zahtevnim manevrima na mnogo bezbedniji i opušteniji način.

Poboljšana stabilnost po pravcu
Pri većim brzinama kamion održava stabilnost po pravcu čak i ako je površina puta neravna i pomaže vozaču da izbalansira odstupanje od pravca. To je važan bezbednosni aspekt na autoputu.

Lakša vožnja unazad
Dok je kamion u pokretu, volan se automatski vraća u položaj za pravolinijsku vožnju kada vozač popusti svoj stisak na volanu. Ovo funkcioniše isto i kod hoda unazad, koji je stoga mnogo olakšan.

Manje naprezanja mišića
VDS smanjuje naprezanje mišića za 20 do 30 procenata, a za neke manevre i do 70 procenata.* To omogućava vozačima kamiona da izbegnu povrede usled naprezanja koje se ponavljaju i produže svoje profesionalne karijere.

Bezbednija vožnja
Pošto sistem kompenzuje sve male neravnine na putu, vozač postaje opušteniji i time manje umoran. Time se poboljšava bezbednost na putu.

* Studiju iza ovih cifara je sprovela VTI, Švedska nacionalna administracija za put i transport.