Kamioni

Veća produktivnost nakon obuke vozača

Kursevi za razvoj vozača firme Volvo Trucks predstavljaju kombinaciju stručnih znanja i praktičnih veština da bi se postigla maksimalna produktivnost vozila.
Ilustracije
U konkurentskoj transportnoj industriji, vešt vozač je vrlo bitan za produktivnost, potrošnju goriva i bezbednost.

U konkurentskoj transportnoj industriji, vešt vozač je vrlo bitan. Zato Volvo Trucks nudi niz kurseva za razvoj vozača.
Kurseve osmišljava tim za razvoj stručnosti firme Volvo Trucks, a drže priznati stručnjaci kako bi vozači maksimalno iskoristili potencijal vozila.

„Za vozače je kamion Volvo moćan alat. Da bi ga efikasno vozili, moraju dobro da razumeju vozilo i da maksimalno koriste njegove tehnološke mogućnosti“, kaže Emanuele Piđa, direktor odeljenja za razvoj vozača i usluge podrške u firmi Volvo Trucks.

Neke od prednosti obuke su veća rentabilnost usled veće produktivnosti, manja potrošnja goriva, bolje radno okruženje za vozače i manje standardno habanje vozila.

Program za razvoj vozača takođe olakšava privlačenje i zadržavanje talentovanih vozača: „Ova delatnost vapi za dobrim vozačima. Obučavanje vozača u cilju razvoja njihove konkurentnosti ključno je za dobar imidž ove profesije i za zadržavanje vozača u ovoj delatnosti“, kaže Mikel Berjeson, menadžer odeljenja za potrošnju goriva u firmi Volvo Trucks.

Tokom 2018. godine, program kurseva firme Volvo Trucks dodatno će biti ažuriran da bi se zadovoljile pojedinačne potrebe firmi i vozača koji ih pohađaju. 

Transportno poslovanje i zakonodavstvo
Propisi koji regulišu vozačevo radno okruženje postaju sve složeniji. Cilj ove obuke je da objasni vozačevu ulogu i pravila u vezi sa vožnjom i trajanjem odmora. Učesnici treba da shvate pravila da bi bili maksimalno produktivni i da bi istovremeno smanjili opasnosti koje uzrokuju umor i premor.

Efikasna vožnja
Vozač je važan faktor za postizanje što ekonomičnije potrošnje goriva jer potrošnja goriva dva različita vozača može da se razlikuje do 30%. Na ovom kursu učesnici će naučiti kako da maksimalno koriste karakteristike za ekonomičnu potrošnju goriva u svom kamionu i kako da optimalno koriste kinetičku energiju vozila. Osim što efikasna vožnja smanjuje vaše ukupne troškove, ona direktno doprinosi životnoj sredini i smanjuje stres kod vozača.

Bezbedni transporti
Tereti različite mase i veličine moraju da se obezbede na različite načine. Bezbednost tereta je strogo regulisana da se roba ne bi oslobodila i da bi se smanjili bezbednosni rizici, udesi i oštećenja tereta i vozila. Ovaj kurs takođe pruža vozačima potrebna znanja u cilju smanjenja opasnosti od sve češćih slučajeva krađe tereta.

Zdravlje i prva pomoć
Ovaj kurs, koji predstavlja kombinaciju znanja i praktičnih vežbanja, omogućava vozačima da poboljšaju fizičku kondiciju, način odmaranja i način ishrane. Kurs nudi pregled ergonomskih principa, a učesnici savladavaju kondicione vežbe koje mogu da izvode za volanom da bi izbegli povrede na radu. Takođe, sadrži lekcije o potrebnim radnjama u slučaju nesreće, kao i obuku iz prve pomoći i kardiopulmonarne reanimacije.

Bezbedna vožnja
Bezbedna vožnja može da smanji opasnost od povreda i troškove, kao i da poveća radnu efikasnost. Takođe, može da bude odlučujuće pitanje za transportne firme. Na kraju krajeva, koja firma želi da fotografija jednog od njenih vozila nakon udesa bude senzacija u svim novinama? Po završetku ovog kursa vozači će lakše prelaziti svoje rute jer će bolje razumeti kakve opasnosti postoje i kako mogu da ih smanje. Osim toga, bolje će razumeti bezbednosne karakteristike kamiona.

Rad u građevinskom segmentu
Šta vozač građevinskog vozila može da uradi da se ne bi zaglavio u blatu? Ili da se ne bi prevrnuo na teškom terenu? Ovaj jedinstveni kurs obrađuje svakodnevne izazove pri vožnji po gradilištima na kojima je teren često neravan i opasan, kao i korišćenje karakteristika koje su specijalno razvijene za građevinske kamione. Konačno, ovaj kurs je vodič za bezbednu i efikasnu terensku vožnju kamiona Volvo.