Kamioni

Nenatrpan radni prostor

Svojim prepoznatljivih čistim i jednostavnim dizajnom, Volvo instrument tabla kombinuje klasični skandinavski stil sa funkcionalnošću i lakoćom korišćenja.
Karin Larson
Karin Larson, viši specijalista za interakciju, dizajn proizvoda u firmi Volvo Group Trucks, predvodila je redizajniranje instrument table kamiona firme Volvo Trucks.

Instrument tabla kamiona je u suštini mesto gde se vozilo i vozač susreću. Tu njih dvoje najviše ostvaruju interakciju, a njen dizajn je centralan za iskustvo vozača. Trebalo bi da omogući vozaču da rukuje što je moguće bezbednije i efikasnije osiguravajući da su informacije uvek pristupačne i da je rukovanje funkcijama jednostavno.

Prvi korak u redizajniranju najnovije instrument table firme Volvo Trucks, bio je identifikovanje koji ključni elementi se najčešće koriste. Nakon opsežne istrage, koja je obuhvatala ankete i intervjue sa vozačima kamiona, tim za dizajniranje je bio iznenađen pojedinim rezultatima.

„Saznali smo da su mnogi merači na komandnoj tabli prisutni samo zbog tradicije – niko pre nije preispitivao potrebu za njima“, kaže Karin Larson, viši stručnjak za interakciju, dizajn proizvoda, Volvo Group Trucks Technology. „Ali to je jedna od ključnih stvari kada ste dizajner. Stalno morate da preispitujete stvari i da znate gde su granice, jer samo tako možete napraviti nešto bolje.“

Kao posledica toga, mnogi manji merači su uklonjeni i zamenjeni digitalnim prikazima. Zatim su dva glavna brojača, za brzinu i broj obrtaja, koji se tradicionalno nalaze jedan pored drugog, spojenu u jedan centralizovani prikaz. Rezultat je čistija, manje natrpana tabla displeja i jedinstveni izgled. 

„Prostor je veoma značajan jer daje smirenost i jasnoću“, kaže Larsonova. „Ponekad instrument tabla može da ima toliko različitih lampica i prikaza da ličina božićnu jelku. Postane prilično haotično i odvlači pažnju vozaču. Pojednostavljivanjem dizajna, ona postaje funkcionalnija.“ 

Isti etos je primenjen i na ostatak instrument table, sa velikim jasno označenim kontrolama, raspoređenim tako da je svaku funkciju jednostavno pronaći. Cilj je da se osigura da vozači mogu ostati fokusirani na put i da ne moraju da traže merače ili kontrole. Važno je i da celokupno okruženje unutar kabine bude jedinstveno kao jedna objedinjena unutrašnjost, jer će to biti percepcija vozača.

Jasno je da tačka ljudske interakcije predstavlja centralni element dizajnerskog rada kojeg obavlja Karin Larson i njen tim u firmi Volvo Group Trucks Technology. „Kao dizajneri za interakciju, mi smo od samog početka uključeni u proces dizajna kako bismo osigurali da zdrav razum i logika stoje iza svih različitih funkcija,“ dodaje Karin Larson. „U pojedinim kompanijama, prvo se radi na dizajnu opreme, a zatim se predaje timu za interakciju koji mora da se prilagođava. Rezultat toga je da finalni proizvod ima lošu interakciju i ugroženu funkcionalnost.“

Kao dizajner, morate preispitivati i izazivati sve. Samo tada možete uraditi nešto drugačije i napraviti nešto bolje.

Osim što je praktična i funkcionalna, nenatrpana instrument tabla poboljšava i tipično skandinavsku estetiku kamiona, što takođe predstavlja značajnu tačku razmatranja za dizajnere. Idealno, unutrašnjost kabine bi trebalo da bude toliko jedinstvena i svojstvena da znate da vozite Volvo kamion čim sednete za volan. 

„Volvo je vrhunski brend, tako da bi dizajn to trebalo da odražava. Povratne informacije koje dobijamo od klijenata jesu da mogu da osete kvalitet kada zakorače unutar kabine – tako da instrument tabla šalje važnu poruku.“ 

Karin Larson

Zvanje: Viši specijalista za interakciju, dizajn proizvoda, Volvo Group Trucks Technology
Starost: 45.
Godina u firmi Volvo: 11.
Radno mesto: Evropski studio za dizajn u firmi Volvo Group Trucks Technology u Geteborgu u Švedskoj.