Kamioni

Što veći kapacitet akumulatora, to bolje, zar ne?

Koliko možete da pređete bez dopunjavanja akumulatora? Najčešća pitanja o električnim vozilima tiču se njihove autonomije. Što duže, to bolje, zar ne?
Gradska distribucija dnevnih potrepština

„Vaše vozilo, naravno, mora da ima dovoljnu količinu energije za vašu radnu autonomiju. Međutim, ne postoji nikakav razlog da se vozite unaokolo sa akumulatorima koji imaju veći kapacitet od potrebnog“, kaže Ana Torden, menadžer proizvodnog programa za elektromobilnost u firmi Volvo Trucks. 

Kada transportujete robu u gradskim uslovima, često je važnije da transportujete težak teret nego da prelazite velika rastojanja. Tipičan kamion za gradsku distribuciju retko prelazi više od 200 km dnevno, a kamion za transport otpada prelazi znatno manje. Da bi ravnoteža između korisne nosivosti i autonomije bila odgovarajuća, kapacitet akumulatora mora da bude optimizovan prema individualnim potrebama. To je osnova za efikasan i ekonomičan transport kojom se ograničava ekološki uticaj. 

„Naši stručnjaci analiziraju transportne zadatke, planirane rute, topografiju, željenu nosivost i potrebe za punjenjem za svaki pojedinačni slučaj. Zatim predlažemo rešenje koje zadovoljava zahteve kupca u pogledu raspoloživosti i produktivnosti. To važi za ceo kamion, uključujući akumulatore“, objašnjava Ana Torden.

Koliko, dakle, možete da pređete sa jednim punjenjem? Jednostavan odgovor je – do 300 km*. Najbolji odgovor je, međutim, pitanje: koliko daleko morate da vozite? 

*Volvo FL Electric za gradsku distribuciju sa akumulatorima kapaciteta 100–300 kWh.