Kamioni

Dozvola za dizajniranje maske hladnjaka

Gledajući iz daljine, maske hladnjaka na prednjim delovima Volvo FH i FH16 kamiona deluju jedinstveno i upečatljivo. One su i vrlo praktične. Šta je u osnovi dizajna?
Ismail Ovacik sa modelima
„Nove maske hladnjaka obezbeđuju optimizovanu raspodelu rashladnog vazduha koji je vrlo bitan za performanse motora i manju emisiju izduvnih gasova“, kaže Ismail Ovacik, glavni dizajner spoljašnjeg izgleda u firmi Volvo Trucks.

Kada su poboljšani Volvo FH i FH16 kamioni predstavljeni 2012. godine, nekoliko ključnih izmena nagovestilo je novi početak za vrhunske modele. Uzimajući u obzir predstojeće Euro 6 propise, bilo je neophodno izvršiti nekoliko modifikacija da bi kamioni bili u skladu sa tržišnim zahtevima. Dizajnersko rešenje za bolje vazdušno hlađenje motora bilo je jedna od glavnih izmena koje je dizajnerski tim firme Volvo Trucks u Geteborgu morao da razmotri.

Kada je stao pred tablu za crtanje, dizajnerski tim je pronašao optimizovano dizajnersko rešenje za maske hladnjaka na oba kamiona koje će poboljšati performanse hlađenja i kruženje vazduha oko motora. „Nove maske hladnjaka obezbeđuju optimizovanu raspodelu rashladnog vazduha koji je vrlo bitan za performanse motora i manju emisiju izduvnih gasova“, kaže Ismail Ovacik, glavni dizajner spoljašnjeg izgleda u firmi Volvo Trucks. Kada se izbliza pogleda dizajn maski hladnjaka na oba kamiona, jasno je koliko je zanatsko umeće uloženo u njihovo kreiranje. Svaka ćelija na šestougaonoj mreži u obliku saća pojedinačno je napravljena da bi što efikasnije funkcionisala, dok je kao inspiracija za dezen poslužio prirodni dezen koji se ponavlja. „Dizajniranje vrhunskog modela je zahtevalo da mnogo vodimo računa o elementima naše marke“, nastavlja Ismail Ovacik. „Imajući to u vidu, uložili smo puno kreativnog napora u dizajn maske hladnjaka. Zbog veličine maske hladnjaka, zapravo je trebalo uložiti mnogo truda prilikom njene proizvodnje.“

Iako je jasno da su delovi iz iste familije, razlike između dve maske hladnjaka su jasne. Volvo FH ima jednu masku hladnjaka u kombinaciji sa šestougaonim dizajnom, dok FH16 ima masku sa metalnim i crnim elementima koja daje 3D efekat. „Kupci su dobro prihvatili obe maske hladnjaka, ali je maska za FH16 posebno popularna“, kaže Ismail.

Na mnogo načina bilo mi je pravo zadovoljstvo. Mislim da je ovo ono što se zove Volvo umetnost.

Maske hladnjaka na Volvo FH i FH16 kamionima su bile prve komponente nove generacije kada su poboljšani kamioni predstavljeni 2012. godine. Ova dizajnerska rešenja su postala šablon za sledeća rešenja na drugim poboljšanim modelima Volvo kamiona.

Ismail misli da je maska hladnjaka za FH jedan od najvećih jednodelnih plastičnih alata u kamionskoj delatnosti. „Na mnogo načina bilo mi je pravo zadovoljstvo. Mislim da je ovo ono što se zove Volvo umetnost.“

Ismail Ovacik

Zvanje: Glavni dizajner spoljašnjeg izgleda u firmi Volvo Group Truck Technology.
Starost: 37.
Staž u firmi Volvo: Devet godina.
Radno mesto: Evropski studio za dizajn u firmi Volvo Group Trucks Technology u Geteborgu u Švedskoj.