Kamioni

Connected Safety

Tehnologija Connected Safety upozorava vozače na predstojeće opasnosti. Preuzimajući upozorenja od drugih vozila, ona omogućava vozaču da reaguje na opasnost, čak iako mu nije u vidnom polju.
Komunikacija između „oblaka“
Tehnologija Connected Safety, koja je plod jedinstvene saradnje između firmi Volvo Cars i Volvo Trucks, omogućava međusobnu komunikaciju vozila oba proizvođača.

Da biste izbegli udes, važno je da blagovremeno reagujete na opasnost. Connected Safety, nova tehnologija za povezivanje „oblaka“ uvedena kod Volvo kamiona, rano upozorava vozača na predstojeću opasnost i daje mu prednost od 30 sekundi pre nego što na nju naiđe. Ovo upozorenje pomaže vozaču da uspori i da manevrisanjem vozila izbegne opasnost.

Karl Juhan Almkvist, direktor odeljenja za bezbednost saobraćaja i proizvoda u firmi Volvo Trucks, vidi ovu tehnologiju kao prekretnicu. „Komunikacija između ’oblaka’ je sledeći veliki korak na polju bezbednosti. Ranim upozoravanjem vozača na opasnosti, sistem Connected Safety može da smanji rizik u mnogim potencijalno smrtonosnim situacijama, kao onda kada vozilo mora iznenada da se zaustavi na opterećenom putu zbog probušenog pneumatika, sudara sa divljači ili kolone vozila.“

Tehnologiju Connected Safety, koju je prvo razvila i testirala firma Volvo Cars, firma Volvo Trucks prihvata kao plod jedinstvene saradnje između dva proizvođača. Promocija će biti propraćena širim tržišnim plasmanom.

„Ovo je tek početak“, kaže Emanuele Piđa, direktor odeljenja za rešenja za kupce i razvoj novih usluga u firmi Volvo Trucks. „Kada veći broj vozila bude imao ovu tehnologiju i kada postane naprednija, moći će da obaveštava vozače o raznim potencijalnim opasnostima.“

Odlazna poruka
Vozač nekog vozila mora iznenada da stane, zbog čega pritiska dugme za trepćuća upozoravajuća svetla. Sistem Connected Safety označava lokaciju pomoću GPS-a. Šifrovan, anoniman signal dometa 500 m šalje se preko „oblaka“ do okolne oblasti.

Dolazna poruka
Vozilo skenira okolinu i preuzima informacije o lokaciji predstojeće opasnosti. Na razdaljini od 300 do 500 m (u zavisnosti od brzine vozila), vozač se upozorava na opasnost preko iskačućeg upozorenja na sekundarnom informacionom displeju vozila. Obaveštenje se skladišti i ostaje dostupno na sekundarnom informacionom displeju sve dok vozač ne prođe tu opasnost. 

Platforma
Tehnologija pod nazivom Connected Safety koristi bežičnu komunikaciju između „oblaka“ da bi upozoravala vozila na predstojeće opasnosti. Volvo Cars je prva firma koja je usvojila i testirala ovu tehnologiju, a Volvo Trucks je sledeća. Sistem će moći da se poruči u Švedskoj i Norveškoj tokom 2018. godine. Connected Safety mogu da koriste Volvo FH, Volvo FH 16, Volvo FM i Volvo FMX koji su opremljeni integrisanim sistemom za usluge i Infotainment firme Volvo Trucks, u zavisnosti od specifikacije kamiona i izbora usluga. Da bi mogla da se prikazuju upozorenja o opasnostima, tehnologija je ograničena na vozila sa multimedijalnim paketom i sekundarnim informacionim displejom. Ova tehnologija će kasnije moći da se poručuje i na drugim tržištima.

Velika pobeda za bezbednost
Poput sigurnosnog pojasa za vezivanje u tri tačke, tehnologija Connected Safety stoji na raspolaganju drugim proizvođačima u cilju veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. „Činjenica da su vozači kamiona sada deo tog sistema predstavlja veliku pobedu za sve“, kaže Karl Juhan Almkvist, direktor odeljenja za bezbednost saobraćaja i proizvoda u firmi Volvo Trucks. „Kao profesionalni vozači, oni su često svesniji opasnosti, pa mogu da pomognu drugima. Time se povećava bezbednost svih učesnika u saobraćaju.“