Kamioni

Novi asortiman kamiona po meri vozača

| 4 min za čitanje | 4 min za čitanje
Firma Volvo Trucks predstavlja četiri nova kamiona sa jakim fokusom na okolinu, bezbednost i produktivnost vozača.
Četiri nova teška kamiona „biće jaki argumenti naših klijenata u nadmetanju da privuku najbolje vozače“, kaže predsednik firme Volvo Trucks.

„Zaista smo ponosni na ovu veliku, obećavajuću investiciju“, kaže Rodžer Alm, predsednik firme Volvo Trucks.

Četiri teška kamiona: Volvo FH, FH16, FM i FMX čine oko dve trećine isporučenih Volvo Trucks. 

Novi kamioni Volvo FM i Volvo FMX imaju potpuno novu kabinu, kao i mnoge funkcije instrument-table koje imaju njihovi veći Volvo parnjaci. Njihova unutrašnja zapremina je povećana za više do jednog kubnog metra, što obezbeđuje bolju udobnost i više radnog prostora.

Kod kamiona Volvo FH i Volvo FH16 bezbednost je dodatno poboljšana funkcijama kao što su prilagodljiva duga svetla. Sistem poboljšava bezbednost svih učesnika u saobraćaju tako što automatski onemogućava izabrane segmente LED dugih svetala kada se kamion približi nadolazećem saobraćaju ili drugom vozilu od pozadi. 

Prostor za vozača sada ima potpuno novi interfejs za informisanje i komunikaciju, a cilj mu je da poveća preglednost i upravljanje različitim funkcijama, što znači manje stresa i odvlačenja pažnje. Instrument tabla je potpuno digitalna sa ekranom od 12 inča, koji olakšava vozaču da izabere potrebne informacije u bilo kom trenutku. Opcionalni bočni ekran od 9 inča može da služi za zabavu, da pruža navigacionu pomoć, transportne informacije i omogući praćenje kamere.  

„Naši novi kamioni će pomoći vozačima da voze još bezbednije i produktivnije i daju klijentima snažnije argumente kada se nadmeću u privlačenju najboljih vozača“, dodaje Rodžer Alm. 

Volvo FH16

Spoj udobnosti i snage
Nova generacija kamiona Volvo FH16 uspešno spaja nove bezbednosne funkcije, radno okruženje prilagođeno vozaču i najnovije tehnologije. Veća nosivost prednje osovine i veći uglovi zakretanja prateće i gurajuće osovine poboljšavaju manevrisanje i produktivnost. Nadograđena instrument-tabla sadrži praktične nove pregrade i potpuno digitalizovan 12-inčni ekran visoke rezolucije. Za naročito zahtevne operacije dostupna je nova podizna osovina nosivosti 38 tona.

PREDNOSTI
- Prilagodljiva duga svetla poboljšavaju bezbednost svih učesnika u saobraćaju.
- Veća nosivost prednje osovine, veći uglovi zakretanja prateće i gurajuće osovine.
- Nova podizna osovina nosivosti 38 tona za naročito zahtevne operacije.
- Opcionalni 9-inčni bočni ekran.

Volvo FH

Maksimalna udobnost pri dugolinijskom transportu
Novi Volvo FH ima i obnovljenu kabinu, inovativne bezbednosne funkcije i radno okruženje fokusirano na vozača. Ažurirani enterijer usredsređen je oko modernizovane instrument-table na kojoj se nalazi potpuno digitalan 12-inčni ekran visoke rezolucije. Na spoljnoj strani vozila, prilagodljiva duga svetla poboljšavaju bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Upotrebom različitih konfiguracija pogonske grupe i šasije, Volvo FH može da se prilagodi širokoj paleti primena i omogući značajno smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2

PREDNOSTI
- Prilagodljiva duga svetla poboljšavaju bezbednost svih učesnika u saobraćaju.
- Euro VI motor na tečni prirodni gas u ponudi je na mnogim evropskim tržištima.
- Opcionalni 9-inčni bočni ekran.
- Novi sistem sa dva akumulatora obezbeđuje dovoljno struje u rezervi radi pokretanja motora.

Volvo FM

Udobno radno mesto
Novi teški kamion Volvo FM osmišljen je tako da bude vrhunsko radno mesto na točkovima. Potpuno nova kabina ima aerodinamičan oblik i izdignute prednje stubove, što obezbeđuje još jedan kubni metar prostora i više svetlosti. Novi volan sa opcijom nagiba stuba nudi vozaču još ergonomičniji položaj tokom vožnje. Promene u unutrašnjosti su naglašene novom instrument-tablom koja sadrži 12-inčni ekran visoke rezolucije sa interfejsom koji je pogodan za korisnika. Osim bolje vidljivosti za vozače, u bezbednosna poboljšanja novog kamiona Volvo FM spada i prilagodljivi tempomat (ACC), koji sada radi na svim brzinama naniže - do 0 km/h. 

PREDNOSTI
- Nova, prostranija i aerodinamički oblikovana kabina.
- Bolja vidljivost sa spuštenom linijom vrata, novim retrovizorima i kamerom za mrtav ugao.
- 12-inčni digitalni ekran sa četiri različita prikaza.
- Opcionalni 9-inčni bočni ekran.

Volvo FMX

Uvek isporučuje – i na putu i van njega
Novi Volvo FMX ima potpuno novu kabinu, veću nosivost i inovativne bezbednosne karakteristike. Može da ima dodatak najveće nosivosti u asortimanu Volvo šasija – opcionalnu podiznu osovinu nosivosti 38 tona, koja omogućava ukupnu masu vučnog voza do 150 tona. Za naročito teške primene, kao što je rudarstvo, u ponudi je opcionalni čelični krovni poklopac sa ručicom za otvaranje u slučaju nužde koja uklanja ceo poklopac. Prostranu unutrašnjost vozila karakteriše moderna dinamička tabla sa 12-inčnim ekranom visoke rezolucije na instrument-tabli, kao i novo kolo upravljača s opcijom naginjanja stuba upravljača koji vozaču obezbeđuje još udobniji položaj tokom vožnje.

PREDNOSTI
- Potpuno nova kabina čvrste spoljašnjosti.
- Opcionalna podizna osovina nosivosti 38 tona omogućava ukupnu masu vučnog voza do 150 tona.
- Novi pano za kontrolu prianjanja pomaže vozaču da rukuje potencijalno opasnim situacijama.
- Opcionalni 9-inčni bočni ekran.

Srodne vesti