Kamioni

Novi sistemi za podršku vozača kompanije Volvo Trucks podižu bezbednost na viši nivo

Veća bezbednost saobraćaja i poboljšano radno okruženje za vozače - to su ciljevi koje Volvo Trucks predstavlja svojim novim sistemima za podršku vozača zasnovanim na Volvo dinamičkom upravljanju, nagrađivanoj inovaciji koja pomaže u upravljanju teškim kamionima na revolucionaran način.
Volvo trucks

"Volvo dinamičko upravljanje je zaista unelo revoluciju u posao vozača. Bolja stabilnost na pravcu, lakše manevrisanje i veći komfor smanjili su rizik od nesreća na putevima i povreda vezanih za iščašenja.

Sada dalje nadograđujemo naš uspeh novim funkcijama koje pomažu da se saobraćajno okruženje učini još bezbednijim. Sve je ovo u skladu sa našom vizijom da se ne smeju dogoditi nikakve nesreće s Volvo kamionima.

Ove funkcije su razvijene kako bi vozačima pomogle u izbegnu neke od najčešćih scenarija nesreća identifikovanih putem našeg programa istraživanja nesreća", kaže Karl Johan Almkvist, direktor za bezbednost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Integrišući Volvo dinamičko upravljanje sa drugim sistemima za poboljšanje udobnosti i bezbednosti, Volvo Trucks je razvio dva sistema za podršku vozačima u izbegavanju nesreća na putevima: Volvo dinamičko upravljanje s asistencijom za stabilnost i Volvo dinamičko upravljanje s asistencijom za ostajanje u trenutnoj traci.

Sprečava proklizavanje kamiona pre nego što do njega dođe

"Zamislite da vozite na vlažnom i klizavom putu i iznenada primetite da zadnji deo kamiona počinje da proklizava. Pre nego što do proklizavanja uopšte i dođe, lagano okrećete volan u suprotnom pravcu dok opasnost ne prođe. Tačno tako radi Volvo dinamičko upravljanje s asistencijom za stabilnost.Velika razlika je u tome što sistem može otkriti rizik i pomoći pri stabilizaciji vozila pre nego što vi čak i primetite da se nešto događa", objašnjava Karl Johan Almkvist.

Smanjuje rizik od skretanja s puta i od nenamernog prelaska u drugu traku

Sledeća bezbednosna inovacija, Volvo dinamično upravljanje s asistencijom za ostajanje u trenutnoj traci, pruža vozaču pomoć kada sistem otkrije da se kamion kreće blizu ivice trake. Blago okretanje volana u odgovarajućem pravcu i nežne vibracije u volanu obaveštavaju vozača i pomažu mu da vrati vozilo nazad u svoju traku.

Podešava otpor volana prema individualnim potrebama

Pored dva nova sistema za pomoć vozaču, Volvo Trucks uvodi priželjkivanu funkciju koja omogućava pojedinačno podešavanje otpora volana u kamionima opremljenim Volvo dinamičkim upravljanjem.

"Svaki vozač ima drugačiju percepciju o tome koliko lagano ili teško upravljanje volanom treba da bude. Sada svaki vozač može da podesi otpor volana tačno onoliko koliko želi - za udobnu, opuštenu i sigurnu vožnju. Ovo je veoma praktična karakteristika, posebno za kamione koji često imaju različite vozače", kaže Karl Johan Almkvist.

Činjenice o novim funkcijama

  • Volvo dinamičko upravljanje je razvijeno tako da automatski kompenzuje neravnine na površini puta i eliminiše vibracije i udarce u volanu. Kod vožnje pri maloj brzini, otpor volana je smanjen za oko 75%,  što je velika prednost prilikom vožnje unazad i manevrisanja u malom prostoru. Volan se automatski centrira čim se smanji stisak vozača na kolo upravljača. Pri većoj brzini, kamion sigurno održava svoj pravac čak i na lošim površinama i prilikom jakih bočnih vetrova. Ova tehnologija zasnovana je na hidrauličkom servo volanu u vozilu koji je potpomognut elektronski regulisanim električnim motorom koji kontinuirano podešava upravljanje i pruža dodatnu silu pri skretanju kada je to potrebno.

  • Volvo dinamičko upravljanje s asistencijom za stabilnost. Volvo dinamičko upravljanje  radi u saradnji s kontrolnim sistemom elektronske stabilnosti kamiona. Senzori kontinuirano nadgledaju brzinu rotacije vozila (skretanje s pravca) i kada se otkrije i najmanja tendencija proklizavanja, sistem se aktivira i pruža laganu pomoć kako bi vozaču pomogao da okrene volan u suprotnom pravcu, stabilizujući vozilo.

  • Volvo dinamičko upravljanje s asistencijom za ostajanje u trenutnoj traci. Volvo dinamičko upravljanje funkcioniše u saradnji sa pomoćnim sistemom kamiona za ostajanje u trenutnoj traci pri brzinama većim od 55 km/h. Sistem prati poziciju vozila koristeći kamere. Kada utvrdi da kamion rizikuje da izađe iz trenutne trake, upravljanje se aktivira i pomaže vozaču da se vrati na željeni pravac. Ako je potrebna dodatna pomoć, vozač se upozorava putem nežnih vibracija u volanu, umesto zvuka upozorenja.

  • Volvo dinamičko upravljanje s ličnim podešavanjima. Individualno podešavanje otpora volana za odgovarajuću i udobnu vožnju.

Link ka fotografijama visoke rezolucije