Kamioni

Prvi Volvo „šticari“ za Strugaru Radanović

Strugara Radanović iz Čokešine kod Loznice kupila je prva dva Volvo kamiona – troosovince FMX 64R s motorima od 500 KS koji su specijalno prilagođeni za prevoz drvenih trupaca.
Volvo FMX

Vozni park Strugare Radanović nedavno je proširen s dva nova kamiona-„šticara“: prvi put se vlasnik Dejan Radanović opredelio za vozila iz Volvo programa, oba su iz familije za najteže transportne zadatke FMX, oba s identičnom, za ovakva vozila nespecifičnom opremom.

Volvo „šticari“ za poznatog prerađivača drvenih trupaca iz Čokešine imaju visoku Volvoovu kabinu Globetrotter s jednim krevetom kakva do sada nije ugrađena ni na jedan FMX isporučen u Srbiji, ne samo za prevoz drvene građe nego i za građevinske i putarske namene.

Na spisku opreme su, na primer, klima-uređaj, frižider za hranu i napitke, Bluetooth bežična komunikaciona tehnologija, informacioni ekran od 7 inča, ali i visokokvalitetna metalik boja. Novi kupac je uz to u specifikaciju oba vozila uključio i ritarder, što takođe nije standard u opremanju kamiona ove klase.    

Robustni i veoma izdržljivi FMX kamioni za novog kupca su posebno prilagođeni specifičnim potrebama pa su, između ostalog, opremljeni heavy duty tandem zadnjim, vazdušno ogibljenim osovinama, nosivosti 26 tona, koje omogućavaju odličnu stabilnost na naravnim podlogama.

Prednje nepogonske osovine, nosivosti 9 tona, takođe su prilagođene teškim teretima i izazovnim podlogama.

Kao i ostalih deset teških kamiona-„šticara“ u floti Strugare Radanović, i dva nova Volvoa će biti angažovana na prevozu drvenih trupaca po celoj Srbiji - od mesta seče – u šumi i sa privremenih odlagališta do postrojenja za preradu u Čokešini. Strugara Radanović je osnovana je 1989-te, ima više od četrdeset zaposlenih, uspešno izvozi u Grčku, Italiju, Španiju, Kinu i u Dubai.

„Šumarsku“ nadgradnju na oba Volvo FMX-a, dužine 6.600 mm (dizalicu, prednji zid, zaštitu podvozja i stubove-„štice“ – sve od aluminijuma) je isporučilo preduzeće PALFINGER Srbija.

Početkom godine Volvo kamioni su isporučili i prva četiri FMX „šticara“ za Javno preduzeće Srbijašume.