Kamioni

Volvo Trucks predstavlja novi Volvo FH – sledeću generaciju kamiona koji je dizajniran za vozača

Firma Volvo Trucks je predstavila novi Volvo FH sa redizajniranom kabinom, inovativnim bezbednosnim funkcijama i radnom sredinom fokusiranom na vozača. Ključni cilj novog dizajna je da vozaču pruži produktivniji, bezbedniji i udobniji život na putu.
08A3977 FH 4x2, poluprikolica, dugolinijski prevoz na putu
Pomoću različitih konfiguracija pogonske grupe i šasije, novi Volvo FH može da bude prilagođen širokom opsegu primena i da omogući značajno smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2.

„Volvo FH serija je omiljena među vozačima kamiona mnogo godina, posebno za one koji provode dobar deo života na putu“, kaže Rodžer Alm, predsednik firme Volvo Trucks. „Uz novi Volvo FH nastavljamo jasan fokus na dizajniranje kamiona i pružanje usluga koje mogu da pomognu vozačima da obavljaju posao svetski.“

Fokus na vozača pomaže u privlačenju veštih profesionalaca
Naglasak na vozače se zasniva na značajnom uticaju koji ima na rezultate prevoznika u pogledu produktivnosti, efikasnosti i usluge korisnika. „Dobar vozač može da u velikoj meri doprinese profitabilnosti našeg klijenta“, nastavlja Rodžer Alm. „I širom sveta vidimo hronični nedostatak veštih vozača. Predstavljanjem ovog novog kamiona koji daje prioritet produktivnosti i udobnosti profesionalnog vozača, napravili smo važan korak napred kako bismo našim klijentima pomogli da privuku i zadrže najbolje vozače.“

Unutrašnjost pruža vozaču superiorno radno okruženje
Pažnja upućena vozačima je najočiglednija u poboljšanom unutrašnjem radnom okruženju. Radni prostor je centriran oko modernizovane instrument table koja sadrži potpuno digitalizovani ekran instrument table od 12 inča sa visokom rezolucijom i obuhvata fiksni držač za čašu i otvoreni prostor za skladištenje sa osvetljenjem koje kontroliše senzor za pokret. Instrument tabla omogućava vozaču da bira između četiri različita prikaza ekrana u zavisnosti od situacije tokom vožnje i informacija koje vozači žele da se prikazuju.

Opcionalni bočni ekran od 9 inča može da pruža Infotainment, navigacionu pomoć, transportne informacije i praćenje kamere. Ekran koji se lako može dohvatiti omogućava vozaču da ostvari interakciju na brojne načine: sa intuitivno pozicioniranom dugmadi na volanu, preko glasovne kontrole ili direktno preko ekrana osetljivog na dodir i ekrana kontrolne table.

„Lak pristup raznim informacijama povećava sposobnost vozača da obavlja posao efikasnije, bezbednije i udobnije“, kaže Karin Larson, glavni dizajner za korisnički doživljaj i interakciju između čoveka i mašine firme Volvo Trucks. „Prezentacija informacija je značajno poboljšana sa novim ekranima. Zahtevne interakcije su sada koncentrisane na bočni ekran koji je nadohvat ruke iz vozačevog sedišta. Zato su smetnje umanjene dok se ključne informacije za vožnju jasno prikazuju na ekranu instrument table koji je lak za korišćenje i pregledanje.“

Instrument tabla i bočni ekran rade na brojnim jezicima.

Kretanje u kabini je lakše nego ikada uz novi, tanji, ergonomski projektovani I-Shift menjač. Za vozače kojima je potreban mnogo veći kapacitet akumulatora, dostupan je pametni sistem dvostruke baterije koji osigurava dovoljno napajanja u rezervi radi pokretanja motora. Postoji i širok spektar opcija za prilagođavanje sa novim tkaninama i bojama.

Sofisticirani dizajn i pametne tehnologije
Hrabri novi izgled spoljašnjosti odlikuju karakteristična prednja svetla u obliku slova V koja su sada premeštena spolja radi uklapanja sa linijom vrata kabine. Pokazivači pravca su takođe premešteni na vrata, što daje kamionu bolju aerodinamiku i samopouzdaniji izgled. Tabla brisača je čistija i tanja, dok je zbog većeg gvozdenog simbola Volvo FH lako prepoznaje čak i iz daljine.

„Nova generacija Volvo FH kamiona kombinuje najuspešnije elemente iz prethodnih FH serija sa pametnim tehnologijama i funkcionalnim dizajnom sa naglaskom na ljude“, nastavlja Karin Larson. „Rezultat je pametan i sofisticiran kamion koji pomaže vozaču da postiže izvanredne rezultate pod bilo kojim uslovima.“

Prva bezbednosna funkcija u industriji: Prilagodljiva duga svetla
Novi Volvo FH je prvi teški kamion na svetu sa prilagodljivim dugim svetlima. Sistem poboljšava bezbednost svih učesnika u saobraćaju tako što automatski onemogućava izabrane segmente LED visokih svetala kada se kamion približi nadolazećem saobraćaju ili drugom vozilu od pozadi. Dugo svetlo se prilagođava kada kamera i radar otkriju druga vozila ili kada kamera otkrije promene količine svetla oko kamiona.

Dalje funkcije za poboljšanje bezbednosti na Volvo FH kamionu obuhvataju tempomat za nizbrdicu koji podešava maksimalnu brzinu za sprečavanje neželjenog ubrzanja prilikom putovanja nizbrdo i poboljšani prilagodljivi tempomat (ACC) koji radi pri svim brzinama, čak i do nula km/h.

Kočioni sistem sa elektronskom kontrolom (EBS), koji je preduslov za bezbednosne funkcije kao što je kočioni sistem za vanredne situacije i elektronska kontrola stabilnosti, sada je standardan na novom kamionu. Volvo dinamičko upravljanje, sa bezbednosnim sistemima pomoćna funkcija za kretanje u traci i pomoćna funkcija za stabilnost, takođe je dostupno kao opcija.

Bezbednost na novom Volvo FH kamionu je dodatno poboljšana sistemom za prepoznavanje znakova na putu koji može da otkrije znakove na putevima kao što su zabrane preticanja, tip puta i ograničenja brzine.

Vidljivost može da se dodatno poboljša dodavanjem kamere u uglu putnika koja pruža komplementaran pogled na stranu kamiona na bočnom ekranu.

Manja potrošnja goriva i veća produktivnost
Pomoću različitih konfiguracija pogonske grupe i šasije, novi Volvo FH može da bude prilagođen širokom asortimanu zahteva i omogući značajnu uštedu goriva i emisije CO2. Pri dugolinijskom transportu, na primer, novi Volvo FH sa i-Save funkcijom sa Euro 6 motorom kombinuje novi D13TC motor sa paketom funkcija i može da ostvari uštedu goriva do 7%*. Ima poboljšanja i za Euro 3 i 5 verzije sa funkcijama kao što je Volvo pomoć za obrtni moment.

Na mnogim tržištima Volvo FH je dostupan sa motorom na tečni prirodni gas koji ispunjava standard Euro 6 i koji nudi ekonomičnost u potrošnji goriva i performanse koji su ekvivalentni odgovarajućim Volvo dizel kamionima, ali uz znatno manji uticaj na klimu. Gasni motor može da radi na biogas, koji smanjuje emisiju CO2 do 100 odsto, ili na prirodni gas koji smanjuje emisiju CO2 do 20% u poređenju sa ekvivalentnim Volvo dizel kamionima. To se odnosi na emisiju izduvnih gasova iz vozila tokom korišćenja, od rezervoara do točka.

Novi Volvo FH nudi i I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom koji omogućava promenu stepena prenosa bez prekida snage. Menjač sa dvostrukim kvačilom je naročito koristan tokom zahtevnih operacija, kao što je transport tečne robe, jer smanjuje kretanje tereta tokom promene stepena prenosa.

Produktivnost, još jedan važan prioritet klijenta, dodatno je optimizovana na Volvo FH kamionu zbog povećane nosivosti prednje, kao i prateće i dodatne osovine sa poboljšanim uglovima upravljanja radi manjeg habanja guma i boljeg manevrisanja. Kamion je dostupan i sa uređajem za podizanje dvostruke osovine, što omogućava da se zadnja osovina isključi i podigne kada kamion nije napunjen, što smanjuje potrošnju goriva.

Novi servisni ugovor pomaže klijentima da poboljšaju gotovinski tok
Brz razvoj povezanih usluga prevoznicima nudi potpuno nove načine za povećanje vremena korišćenja vozila i optimizaciju korišćenja vozila.

Volvo Trucks predstavlja Volvo Flexi-Zlatni ugovor koji pruža istu pokrivenost kao Volvo Zlatni ugovor, po istoj predvidljivoj ceni, ali uz mnogo fleksibilnije prilagođavanje promenljivim poslovnim potrebama. Mesečna naknada se razlikuje, zahvaljujući opsegu fleksibilnosti od 40% za procenjenu godišnju kilometražu. To omogućava prevoznicima veću fleksibilnost da prilagođavaju aktivnosti zbog sezonskih kretanja i promenljive potražnje.

„Mnoge transportne kompanije iskazuju potrebu za većom fleksibilnošću servisnih ugovora. Sada imamo tehnologiju koja omogućava ovakva dinamična i povezana rešenja“, kaže Tomas Nimajer, menadžer za razvoj poslovanja u Odeljenju za servisne ugovore firme Volvo Trucks.

Volvo Flexi-Zlatni servisni ugovor je dostupan na pojedinim tržištima i postepeno će se uvoditi na nova tržišta.

Činjenice o novom Volvo FH kamionu

  • Kabine: niska kabina za spavanje, kabina za spavanje, kabina Globetrotter, Globetrotter XL i Globetrotter XXL. Spoljašnji i unutrašnji paketi opreme za individualan dizajn.
  • Motori: Dizel motori su dostupni sa različitim standardima za emisiju izduvnih gasova. Volvo FH je dostupan i sa Euro 6 Step D motorom na tečni prirodni gas na izabranim tržištima.
  • Volvo FH sa i-Save funkcijom za Euro 6 je dostupan na izabranim tržištima.
  • Sistem za promenu stepena prenosa: I-Shift/I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom sa softverskim paketima za različite oblasti primene.

*Tvrdnja za bolju potrošnju goriva se izračunava poređanjem troškova dizel goriva i AdBlue rastvora za D13TC Euro 6 step D sa paketom za dugolinijsku potrošnju goriva (I-Save) sa motorom D13 eSCR Euro 6 step D bez paketa za dugolinijsku potrošnju goriva. Stvarna potrošnja goriva može da se razlikuje u zavisnosti od mnogih faktora kao što su vozačevo iskustvo, upotreba regulacije stalne brzine kretanja, specifikacija i opterećenja vozila, aktuelne topografije, održavanja vozila i vremenskih uslova.

VEZA do filma
VEZA do slika visoke rezolucije
VEZA do ostalih obaveštenja o proizvodima; Volvo FH16, Volvo FM i Volvo FMX

Za više informacija, osoba za kontakt je:

Tijana Savić

Marketing Manager
+381 63 101 5607
tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za probirljive profesionalne kupce sa čitavim nizom srednjih i teških kamiona. Podršku kupcima obezbeđuje globalna mreža distributera koja se sastoji od 2.200 servisnih radionica u 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja sveta. U 2021. godini, isporučeno je oko 123.000 Volvo kamiona širom sveta. Kompanija Volvo Trucks je deo Volvo grupacije, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi kompletna rešenja za finansiranje i servisiranje. Kompanija Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrednostima: kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.