Kamioni

Firma Volvo Trucks pokreće novu generaciju teških kamiona sa fokusom na vozača

Firma Volvo Trucks predstavlja četiri nova kamiona sa jakim fokusom na okolinu, bezbednost i produktivnost vozača. „Zaista smo ponosni na ovu veliku investiciju koja gleda u budućnost. Naš cilj je da budemo najbolji poslovni partner naših klijenata tako što ćemo im dodatno poboljšati konkurentnost i pomoći im da privuku najbolje vozače na sve težem tržištu“, kaže Rodžer Alm, predsednik firme Volvo Trucks. Četiri teška kamiona, Volvo FH, FH16, FM i FMX, predstavljaju oko dve trećine isporuka firme Volvo Trucks.
R2A8182 – novi asortiman teških kamiona firme Volvo Trucks
Firma Volvo Trucks predstavlja četiri nova teška kamiona sa jakim fokusom na okolinu, bezbednost i produktivnost vozača.

Očekivani porast potražnje za transportom stavlja pritisak na dostupnost veštih vozača širom sveta. U Evropi, na primer, procenjuje se da je oko 20% svih radnih mesta za vozače upražnjeno. Da bi pomogla klijentima da regrutuju i zadrže najbolje vozače, firma Volvo Trucks se snažno fokusirala na razvoj novih kamiona kako bi ih učinila bezbednijim, efikasnijim i atraktivnijim radnim alatom za kvalifikovane vozače.

„Vozači koji bezbedno i efikasno upravljaju kamionom su od neprocenjive važnosti za bilo koju transportnu firmu. Odgovorno ponašanje tokom vožnje može da pomogne u smanjivanju emisije CO2 i troškova goriva, kao i opasnosti od udesa, povreda i neplaniranih zastoja. Naši novi kamioni će pomoći vozačima da rade još bezbednije i produktivnije i daju klijentima snažnije argumente kada se nadmeću u privlačenju najboljih vozača“, nastavlja Rodžer Alm.  

Različiti modeli kamiona u asortimanu firme Volvo Trucks su dostupni uz mnogo različitih modela kabina i mogu da se optimizuju za širok asortiman primena. U dugolinijskim kamionima kabina je vozaču često drugi dom. U kamionima za regionalni transport često služi kao mobilna kancelarija, a kamioni su u građevinarstvu robusni i praktični radni alati. Zbog toga su vidljivost, udobnost, ergonomija, nivo buke, manevrisanje i bezbednost bili ključne tačke fokusa kada smo razvijali sve nove modele kamiona. Spoljašnjost kamiona je takođe poboljšana da bi odražavala svojstva novih kamiona i stvorila atraktivan opšti dizajn.

Nova kabina koja nudi više prostora i poboljšanu vidljivost – Volvo FM i Volvo FMX
Novi kamioni Volvo FM i Volvo FMX imaju potpuno novu kabinu, kao i mnoge funkcije instrument table kao njihovi veći Volvo parnjaci. Njihova unutrašnja zapremina je povećana za više do jednog kubnog metra, što obezbeđuje bolju udobnost i više radnog prostora. Vidljivost je sada još bolja zbog većih prozora, spuštene linije vrata i novih retrovizora.

Volan je opremljen funkcijom nagiba stuba volana koja omogućava da se položaj za vožnju pojedinačno prilagodi u većoj meri. Donji krevet u spavaćoj kabini je pozicioniran više nego ranije, što povećava udobnost i omogućava dodatni prostor za skladištenje ispod. Dnevna kabina ima novi 40-litarski odeljak za skladištenje sa unutrašnjim osvetljenjem na zadnjem zidu. Kabina je još više poboljšana kroz ojačanu izolaciju koja pomaže u zaštiti od hladnoće, toplote i buke, dok sistem za klimatizaciju koji kontroliše senzor sa filterom od aktivnog uglja obezbeđuje dobar kvalitet vazduha u svim uslovima.

Svi modeli su opremljeni novim interfejsom za vozača
Oblast za vozača sada ima potpuno novi interfejs za informisanje i komunikaciju, a cilj mu je da olakšava pregled i upravljanje različitim funkcijama, što znači manje stresa i odvlačenja pažnje. Instrument tabla je potpuno digitalna sa ekranom od 12 inča koji olakšava vozaču da izabere potrebne informacije u bilo kom trenutku. Nadohvat ruke vozaču se nalazi dodatni bočni ekran od 9 inča koji je dostupan za Infotainment, navigaciju, informacije o transportu i praćenje kamere. Funkcije mogu da se kontrolišu pomoću dugmadi na volanu, glasovne kontrole ili ekrana osetljivih na dodir i ekrana na kontrolnoj tabli.

Poboljšani bezbednosni sistemi za pomoć pri izbegavanju udesa
Bezbednost je dodatno poboljšana pomoću funkcija kao što su prilagodljiva duga svetla u Volvo FH i Volvo FH16 kamionu. Volvo Trucks je prvi proizvođač kamiona koji je pokrenuo to rešenje. Sistem poboljšava bezbednost svih učesnika u saobraćaju tako što automatski onemogućava izabrane segmente LED visokih svetala kada se kamion približi nadolazećem saobraćaju ili drugom vozilu od pozadi.

Vožnja je takođe olakšana poboljšanom prilagodljivim tempomatom (ACC) za brzinu do 0 km/h i tempomatom za nizbrdicu koji automatski aktivira kočnice kada je potrebna dodatna kočiona snaga da bi se održala stalna brzina nizbrdo. Kočioni sistem sa elektronskom kontrolom (EBS), koji je preduslov za bezbednosne funkcije kao što je kočioni sistem za vanredne situacije i elektronska kontrola stabilnosti, sada je standardan na novom kamionu. Volvo dinamičko upravljanje, sa bezbednosnim sistemima pomoćna funkcija za kretanje u traci i pomoćna funkcija za stabilnost, takođe je dostupno kao opcija. Sistem za prepoznavanje znakova na putu otkriva saobraćajne znake, kao što su zabrane preticanja, tipovi puta i ograničenja brzine i prikazuje ih na instrument tabli.

Vidljivost može da se dodatno poboljša dodavanjem kamere u uglu putnika koja pruža komplementaran pogled na stranu kamiona na bočnom ekranu.

Efikasan motor i alternativne pogonske grupe
Za transportne firme je važna i životna sredina i ekonomičnost. Pošto neće postojati jedan jedinstveni izvor energije koji rešava sve probleme oko klimatskih promena i pošto će različiti segmenti i zadaci transporta zahtevati razna rešenja, nekoliko tipova kamiona će nastaviti da postoje paralelno u doglednoj budućnosti.

Na mnogim tržištima Volvo FH i Volvo FM su dostupni sa motorom na tečni prirodni gas koji ispunjava standard Euro 6 i koji nudi ekonomičnost u potrošnji goriva i performanse koji su ekvivalentni odgovarajućim Volvo dizel kamionima, ali uz znatno manji uticaj na klimu. Gasni motor može da radi na biogas, koji smanjuje emisiju CO2 do 100 odsto, ili na prirodni gas koji smanjuje emisiju CO2 do 20% u poređenju sa ekvivalentnim Volvo dizel kamionima. To se odnosi na emisiju izduvnih gasova iz vozila tokom korišćenja, od rezervoara do točka.

Novi Volvo FH takođe može da se prilagođava pomoću novog ekonomičnog Euro 6 dizel motora koji je uključen u paket i-Save koji omogućava značajnu uštedu goriva i manju emisiju CO2. Pri dugolinijskom transportu, na primer, novi Volvo FH sa i-Save funkcijom kombinuje novi D13TC motor sa paketom funkcija i može da ostvari uštedu goriva do 7%*. Ima poboljšanja i za Euro 3 i 5 verzije sa funkcijama kao što je Volvo pomoć za obrtni moment.

*Tvrdnja za bolju potrošnju goriva se izračunava poređanjem troškova dizel goriva i AdBlue rastvora za D13TC Euro 6 step D sa paketom za dugolinijsku potrošnju goriva (I-Save) sa motorom D13 eSCR Euro 6 step D bez paketa za dugolinijsku potrošnju goriva. Stvarna potrošnja goriva može da se razlikuje u zavisnosti od mnogih faktora kao što su vozačevo iskustvo, upotreba regulacije stalne brzine kretanja, specifikacija i opterećenja vozila, aktuelne topografije, održavanja vozila i vremenskih uslova.

VEZA do filma o asortimanu
VEZA do slika visoke rezolucije
VEZA do dodatnih obaveštenja o proizvodima; Volvo FH16Volvo FM i Volvo FMX

Za više informacija, osoba za kontakt je:

Tijana Savić

Marketing Manager
+381 63 101 5607
tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za probirljive profesionalne kupce sa čitavim nizom srednjih i teških kamiona. Podršku kupcima obezbeđuje globalna mreža distributera koja se sastoji od 2.200 servisnih radionica u 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja sveta. U 2021. godini, isporučeno je oko 123.000 Volvo kamiona širom sveta. Kompanija Volvo Trucks je deo Volvo grupacije, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi kompletna rešenja za finansiranje i servisiranje. Kompanija Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrednostima: kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.