Kamioni

Prodaja novih Volvo kamiona koji vozačima olakšavaju donošenje pravih odluka je počela u Srbiji

Novi teški kamioni kompanije Volvo Trucks, koji su pušteni u prodaju u 37oj nedelji, razvijeni su kako bi pomogli vozačima da efikasno, sigurno i odgovorno rade svoj posao. Svi modeli - Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM i Volvo FMX - imaju novi, fleksibilni korisnički interfejs sa digitalnom instrument tablom koja vozačima pruža relevantne informacije u svakoj situaciji. Pored toga, kamioni Volvo FM i FMX imaju nove kabine koje vozačima obezbeđuju više prostora i poboljšanu direktnu vidljivost.
Prodaja novih Volvo kamiona

Kvalifikovani vozači koji bezbedno i odgovorno upravljaju svojim vozilima i teretom, i na isti način se ophode prema saobraćajnim situacijama, neprocenjiva su vrednost svake transportne kompanije. Ali konkurencija po pitanju privlačenja najboljih vozača je izuzetno jaka. Imajući to na umu, kompanija Volvo Trucks je investirala u razvoj vozačkog okruženja i vozačkog interfejsa u novoj generaciji kamiona kako bi stvorila radno mesto koje je sigurnije, funkcionalnije i udobnije.

„Uz pomoć naših novih kamiona zadovoljavamo potrebe i vozača i transportnih kompanija. Razvijajući klasične Volvo karakteristike kao što su ergonomija, udobnost i sigurnost i kombinujući ih sa novom inovativnom tehnologijom i dizajnom, učinili smo vozačko okruženje još atraktivnijim i produktivnijim“, kaže Dragana Krstić, direktor u kompaniji Volvo doo Novi Banovci.

Lakše je izbeći skupe greške

Novi, potpuno digitalni glavni instrument od 30 cm omogućava vozaču brz pristup informacijama koje pomažu u izbegavanju skupih grešaka. Na primer, uvek se prikazuje dužina rada vozača, što olakšava planiranje vožnje i smanjuje rizik od kršenja propisa. Identifikacija saobraćajnih znakova je još jedna praktična funkcija koja upozorava vozača na ograničenja brzine, ograničenja prilikom preticanja i tip puta. 

Uz četiri moguća prikaza, svaki vozač može lako da prilagodi sadržaj i izgled displeja glavnog instrumenta pre polaska. Prikaz Opterećenje omogućava kontrolu težine tereta, bruto težine vozila i osovinskog pritiska za svaku osovinu. Za kamione sa navigacionim sistemom, prikaz Navigacija sa mapama je pravi izbor. Oni koji žele da njihov instrument displej ima klasičan Volvo izgled mogu da odaberu Početni prikaz, dok oni koji više vole da vide samo bitne informacije mogu da odaberu prikaz Fokus.

Glavni instrument displej može se dopuniti bočnim displejem od 22 cm koji se lako koristi za upravljanje informacijama o komunikaciji, infotainmentu i transportu.

Primeri funkcija:

Medija plejer za audio doživljaje putem radija, Bluetooth-a ili USB-a.

Komunikacija koja uključuje mogućnost povezivanja dva mobilna telefona. 

Zadatak koji pruža podršku vozaču po pitanju vremena rada, podučavanje vozača, daljinsko očitavanja tahografa i navigaciju.

Vozilo koje uključuje parking klimu, indikator opterećenja, praćenje pritiska u gumama i prilagođeno podešavanje sistema Volvo dinamičko upravljanje.

Ostale funkcije uključuju Moje aplikacije za Android Auto, koje su vrlo slične aplikacijama sa Android telefona, i Vodič za vozača, priručnik koji nudi savete za vožnju i informacije prilagođene svakom pojedinačnom kamionu. Funkcija je pripremljena za buduća ažuriranja i kompatibilna je s aplikacijama koje nisu iz kompanije Volvo Trucks, na primer, aplikacije graditelja karoserija.

Na bočni displej se lako može povezati i do osam kamera, a na ekranu se istovremeno mogu prikazati četiri pregleda kamere. Informacije na oba displeja mogu biti predstavljene na preko 30 jezika. Sistem može istovremeno da memoriše više prilagođenih postavki. Ovo je korisno ako isti kamion koriste različiti vozači, posebno ako su iz različitih zemalja.

Bolji pregled i manje stresa

Funkcijama instrumenta lako se upravlja putem novih, intuitivno grupisanih dugmića na volanu, kao i sa instrument table, a na određenim tržištima i glasovnom komandom. Funkcijama bočnog displeja takođe možete upravljati direktnim dodirom ekrana.

Kamioni koji imaju više od jedne pogonske osovine imaće novu funkciju kontrole okretanja koja pomaže vozaču da brzo i lako upravlja potencijalno rizičnim saobraćajnim situacijama, kako tokom vožnje po putu, tako i tokom off-road vožnje. Vozač jednostavno treba da okrene polugu kako bi aktivirao blokade diferencijala. Povećana vuča je prikazana na digitalnom instrument displeju.

„Cela instrument tabla dizajnirana je da pruži dobar pregled, omogućavajući vozaču da intuitivno i efikasno upravlja informacijama sa što manje stresa. Instrument tabla ima funkcionalan, robustan dizajn od izdržljivog materijala sa stabilnim držačima za čaše, velikim pregradama za odlaganje i nekoliko USB ulaza za punjenje“, kaže Dragana Krstić, direktor u kompaniji Volvo doo Novi Banovci.

Birač stepena prenosa za Volvo I-Shift ima novi praktičan ergonomski dizajn pružajući veću slobodu kretanja unutar kabine. Programi menjanja brzina su takođe razvijeni i sada uključuju ekonomski, standardni i performance.

Nove kabine nude više prostora i bolju vidljivost kod Volvo FM i Volvo FMX kamiona

Kamioni Volvo FM i Volvo FMX imaju nove kabine sa zapreminom većom za gotovo jedan kubni metar nego što je to ranije bio slučaj. To pruža osećaj prostranosti, više radnog prostora i značajno poboljšanu direktnu vidljivost, između ostalog, i zbog spuštenih vrata. Spušteni, široki ulaz sa dva stepenika, poboljšanjima protiv klizanja i osvetljenjem olakšava putovanje na rutama sa čestim zaustavljanjem. Na primer, tokom građevinskih radova nije neobično da se vozač penje i silazi iz kabine i do 50 puta dnevno.

Kao i kod kamiona Volvo FH i Volvo FH16, vozačko okruženje sada se može pohvaliti funkcijom za naginjanje vrata na volanu radi boljeg podešavanja položaja vozača tokom vožnje. Donji krevet u kabini za spavanje postavljen je na većoj visini nego ranije, što olakšava sedenje i stvara dodatni prostor za odlaganje. Dnevna kabina takođe ima novu pregradu za odlaganje, kapaciteta 40 litara, sa unutrašnjim svetlom.

Nova, robusnija izolacija kabine pomaže u smanjivanju ometajućih faktora, kao što su hladnoća, toplota i buka. Klimatska jedinica kontrolisana senzorom sa karbonskim filterom pruža dobar kvalitet vazduha, čak i u teškim uslovima.