Kamioni

Prvi Volvo kiper s hidrauličnim otvaranjem stranice kupio Kormanput

Preduzeće za vađenje i preradu kamena, promet i usluge KORMANPUT doo iz Kormana kod Kragujevca nedavno je svoj vozni park ponovilo troosovinskim kamionom Volvo FMX s trostranim kiper tovarnim sandukom čija se leva stranica otvara hidraulički, pritiskom na taster ugrađen na pod, s leve strane vozačkog sedišta. To je prvi i trenutno jedini tako opremljen Volvo kamion u Srbiji.

Na robusnu, već dugo godina proverenu šasiju kamiona FMX, s motorom od 11 litara (410 KS, 1.950 Nm maksimalnog obrtnog momenta), tovarni sanduk, zapremine 13 m3, nemačkog proizvođača Meiller kiper nadgradila je Tehnika hidraulike iz Leštana kod Beograda, ovlašćeni prodajni i servisni partner čuvene kompanije iz Minhena. Meillerov sistem hidrauličnog otvaranja leve stranice Bordmatic, kojim se može upravljati i s daljine (radio kontrolnom jedinicom), izuzetno olakšava bočni istovar tereta iz tovarnog sanduka. Otvaranje i automatsko zatvaranje leve stranice omogućavaju dva hidraulična cilindra ugrađena bočno ispod poda kiper sanduka.

Sistem Bordmatic je već dugo godina proveren u praksi širom Evrope, a među njegovim kupcima su i neke druge kompanije u Srbiji za koje su kiper sanduci s tom tehnikom nadgrađeni na vozilima drugih proizvođača. Bordmatic je izuzetno koristan pri istovarima na skučenom prostoru i u urbanim zonama u kojima je nužna brza manipulacija teretom. Idealno je rešenje za novi Volvo kiper, budući da će on često biti angažovan na prevozu rasutih tereta (zemlje, peska, kamenih agregata) u užem i širem gradskom području Kragujevca i drugih okolnih mesta.

U ovoj godini Kormanput je, uz ovaj, kupio još jedan Volvoov kamion: troosovinski tegljač FH 6x4T, pa su sada u voznom parku ovog preduzeća među ukupno 25 vozila 10 s Volvo znakom. Prve nove Volvo kamione Kormanput je kupio 2017. godine – bila su to dva četvoroosovinca FMX s motorima od 420 KS, opremljena ručnim menjačima i nadgradnjama poljske kompanije KH KIPPER zapremine 18 m3. Pokazali su se toliko dobrim da se Kormanput prošle godine odlučio za kupovinu još četiri FMX 8x4R kipera s tovarnim sanducima zapremine 20 m3, ali sada s automatizovanim menjačima.

Brend Volvo u ovom renomiranom preduzeću je prisutan praktično od prvih dana njegovog postojanja – još od 2007. Tada je, naime, kupljen polovan, ali gotovo nekorišćen dvoosovinski tegljač FH, koji je i danas u dobroj tehničkoj kondiciji, čak i posle prevaljenih 1.158.000 km!

Preduzeće Kormanput doo je porodična kompanija s pedesetak zaposlenih kojoj je glavna delatnost izvođenje građevinskih radova u niskogradnji, izgradnja puteva svih kategorija i ugradnja kamena koji se eksploatiše iz sopstvenog kamenoloma. Među najznačajnijim referencama u proteklih nekoliko godina su podizvođački poslovi na izgradnji fabrike Fiat Automobili u Kragujevcu, izgradnja hale za CT Park i Okružnog zatvora u Kragujevcu, podizvođački poslovi za kompaniju STRABAG na izmeštanju Ibarske magistrale kod Lazarevca, izgradnja saobraćajnica za kompaniju SIEMENS- Milanovic inženjering u Kragujevcu itd.

Kormanput