Kamioni

Volvo Trucks i u Srbiji u sistemu dualnog obrazovanja

Poučeni iskustvima kolega iz Austrije i Slovenije, Volvo Trucks se i u Srbiji uključio u sistem dualnog obrazovanja, pa u tekućoj školskoj godini dva učenika iz Tehničke škole iz Stare Pazove dva puta sedmično, kroz praktičan rad, uz svesrdnu pomoć Volvo tehničara, stiču prva stručna znanja o održavanju i popravkama Volvo kamiona u centralnom servisno-prodajnom objektu Volvo Trucks Srbija u Novim Banovcima.

„Sistem dualnog obrazovanja ili učenje kroz rad smo istinski priželjkivali - od trenutka kada smo saznali za dobra iskustva Volvo Trucks centara iz Austrije i Slovenije, koji su ranije već imali ovaj vid saradnje sa tamošnjim stručnim školama. Za akreditaciju, odnosno uključenje u sistem dualnog obrazovanja, prošle godine smo se prijavili nadležnom resoru pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Budući da smo ispunili sve uslove, akreditaciju smo dobili relativno brzo i bez mnogo administrativnih formalnosti, pa od jeseni 2020. prva dva učenika, koji su u Tehničkoj školi u Staroj Pazovi uključena u sistem dualnog obrazovanja, praktičan deo nastavnog programa realizuju u našem centru u Novim Banovcima“, kaže Snježana Suručić, direktor za ljudske resurse u Volvo Trucks Adriatic South.

„U procesu našeg uključivanja u sistem dualnog obrazovanja Tehnička škola iz Stare Pazove i Regionalna privredna komora Sremskog okruga u Sremskoj Mitrovici su, kao istinski partneri, pružili punu podršku i doprineli da potpuno uspemo u ovom zajedničkom poduhvatu. Planovi su da nastavimo započetu saradnju s Tehničkom školom u Staroj Pazovi, ali i da, po sličnom principu, saradnju proširimo i na tehničke škole iz Novog Sada, Čačka i Niša gde takođe imamo servisno-prodajne centre, koji imaju uslove da prime učenike uključene u sistem dualnog obrazovanja. Ovaj vid saradnje je odlična veza između školstva i privrede, kojom pomažemo jedni drugima da stvorimo buduće generacije koje će imati profesionalnu etiku, radne navike i ne malo iskustvo po završetku školovanja. Učenjem kroz praktičan rad stvaramo nove kadrove koji će biti dobre kolege, kako u našem tako i u nekom drugom kolektivu“, dodaje Snježana Suručić.

„Naša škola se u sistem dualnog obrazovanja uključila pre dve godine, a u školskoj 2020/2021. prvi put smo uspostavili saradnju s Volvo Trucks i još tri servisna centra u bližoj okolini. Naša dva učenika koji pohađaju drugi razred u ovoj školskoj godini dva dana sedmično provode na praksi u Volvo servisnom centru u Novim Banovcima. U sledećoj školskoj godini, kada upišu treći razred, na radnoj praksi će biti tri dana, što će još više unaprediti njihova znanja i sposobnosti za zanimanje za koje su se opredelili, a to je mehaničar motornih vozila“, kaže Saša Đekić, direktor Tehničke škole u Staroj Pazovi. „Oba učenika su izuzetno zadovoljna praksom u Volvo centru u Novim Banovcima – kako odličnim uslovima u kojima se ona obavlja, tako i znanjem i metodičnošću tehničara koji im prenose svoja stručna znanja i praktične veštine u održavanju i popravci Volvo kamiona i autobusa“, dodaje Saša Đekić.

„Moj drug i ja smo u prodajno-servisni centar Volvo kamiona u Novim Banovcima došli bez bilo kakvih prethodnih automehaničarskih iskustava. Ni u njegovoj ni u mojoj porodici, naime, u nekoliko prethodnih generacija nije bilo osoba s ovim zanimanjem. Ipak, veoma brzo smo savladali prva praktična znanja i veštine u održavanju i popravkama Volvo kamiona i autobusa“, kaže Luka Buđanovčanin, učenik drugog razreda Tehničke škole u Staroj Pazovi. „Tehničari s kojima radimo su neka vrsta naših mentora, strpljivo nas podučavaju tajnama automehaničarskog zanata i imam utisak da smo već naučili i mnogo više nego što smo očekivali“, zadovoljno dodaje Luka.

„Za ovih sedam meseci prakse u servisu Volvo kamiona u Novim Banovcima sasvim sam savladao procedure takozvanog malog servisa, koji obuhvata zamenu ulja i filtera i neke druge sitnije intervencije“, kaže Lukin školski drug, Jovan Josimović, takođe učenik drugog razreda Tehničke škole u Staroj Pazovi. „Veoma sam srećan što mi se ukazala prilika da praktična znanja automehaničarskog poziva stičem u tako velikoj i poznatoj kompaniji kao što je Volvo Trucks. Moj otac je autoprevoznik, pored njega sam zavoleo kamione, održavanje i popravke kamiona će biti moj životni poziv“, kaže Jovan.

„Praktičan deo dualnog obrazovanja koji sa Tehničkom školom iz Stare Pazove sprovodimo u školskoj 2020/2021. godini je idealan način da se teorijsko znanje stečeno u redovnoj nastavi upotpuni konkretnim veštinama u održavanju i popravkama kamiona i autobusa. Istovremeno, učenicima pružamo mogućnost da svoja znanja o motornim vozilima značajno prošire, jer ih naši tehničari, uporedo s praktičnom obukom, upoznaju i s najnovijim tehnologijama i sistemima ugrađenim u Volvo kamione i autobuse“, kaže Bojan Novoselac, rukovodilac servisa Volvo kamiona u Novim Banovcima.

U servisu Volvo kamiona u Novim Banovcima učenici Tehničke škole iz Stare Pazove, uključeni u proces dualnog obrazovanja, praksu obavljaju na najsveremnijoj dijagnostičkoj i opremi za otklanjanje kvarova, kakve inače poseduju i sve druge Volvo servisne radionice u Srbiji i Evropi. Znanje i veštine im prenose Volvo tehničari i mehaničari osposobljeni da otklone i najkompikovanije kvarove. Osoblje u Volvo servisnim radionicama inače slovi za jedno od najboljih na svetu, a da bi usavršili svoje veštine, oni se nadmeću na najvećemi svetskom takmičenju za zaposlene u posleprodajnim službama Volvo Trucks korporacije, poznato pod nazivom Volvo VISTA, s istorijom dužom od šest decenija.