Kamioni

Prvi kamioni Volvo FMX nove generacije isporučeni kompaniji Lafarge Srbija

Prvi Volvo FMX kamioni nove generacije u regionu Volvo Trucks Adriatic South (Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Albanija) početkom avgusta su isporučeni kompaniji s višedecenijskim iskustvom u eksploataciji Volvo kamiona – cementari Lafarge Srbija u Beočinu, koja posluje u sastavu Holcim Grupe.
Prvi kamioni Volvo FMX nove generacije u Srbiji

Prva tri FMX-a nove generacije u Srbiji i regionu pokreću motori od 410 KS. To su vozila sa četvoroosovinskim šasijama i visokokomfornom „dnevnom“ kabinom, na koje su nadograđeni mikseri za prevoz betona čuvenog nemačkog Schwing Stettera zapremine 10 m3. Lafarge Srbija je pre deset godina portfolio proizvoda proširio na proizvodnju i isporuku svežeg betona, za čiji transport će vozila biti korišćena.

 

„Kao lider u proizvodnji betona na tržištu Srbije, imamo potrebe za konstantnim širenjem voznog parka, pa smo tako i ove godine flotu unapredili sa tri Volvo miksera nove generacije koji će beton prevoziti za tržiste Beograda i okoline. U kompaniji Volvo Trucks smo stekli pouzdanog partnera čija vozila mogu da odgovore na najizazovnije zahteve za pouzdanim i, pre svega, bezbednim transportom betona do gradilišta naših kupaca“, kaže rukovodilac za operacije betona u kompaniji Lafarge Srbija, gospodin Dejan Kukić.

Vozni park za prevoz i ugradnju betona kompanije Lafarge Srbija trenutno čini 16 vozila - 15 miksera i mobilna pumpa za beton. Dominantni deo flote su Volvo kamioni – 12 miksera, a prvi Volvoi za ovu namenu su kupljeni pre dve godine.

 

Beočinska cementara ima višedecenijska, veoma dobra iskustva s Volvo kamionima. Prvi Volvo kamioni za prevoz sirovine za proizvodnju cementa su kupljeni još krajem osamdesetih godina prošlog veka. Sredinom devedesetih su nabavljeni i tegljači za sopstveni prevoz cementa. I danas su Volvo kamioni glavni „snabdevači“ jedne od najstarijih i najvećih cementara u Evropi, jer ih već godinama za prevoz sirovine na izuzetno teškoj deonici po Fruškoj gori koristi višegodišnji partner Lafarge Srbija – novosadski Karin komerc, u čijem su vlasništvu desetine Volvo kamiona različitih konfiguracija.

Lafarge Srbija je deo Holcim Grupe, koja je nastala u julu 2015. godine spajanjem dve vodeće svetske kompanije u proizvodnji građevinskih materijala - Lafarge i Holcim. Zahvaljujući investicionom programu vrednom više od 150 miliona evra, danas je Lafarge fabrika cementa u Beočinu moderan proizvodni kompleks potpuno usklađen sa standardima Holcim grupe propisanim za efikasnost, uticaj na životnu sredinu i bezbednost na radu.

 

Kao lideru u proizvodnji cementa i betona, kompaniji Lafarge Srbija je u novije vreme povereno učešće u gradnji mnogih kapitalnih projekta među kojima su, recimo, Avalski toranj, most na Adi, most kod Beške, Pupinov most, auto-put Miloš Veliki, obilaznica oko Beograda, Vetropark Čibuk, modernizacija pruge Beograd - Budimpešta, ali i mnogi komercijalni i stambeni objekti širom Srbije.