Kamioni

Jedinstveni vučni voz sa Volvo FH tegljačem za transport rudarske opreme mase veće od 100 tona

Kompanija Serbia Zijin Bor Copper, koja je od decembra 2018. godine većinski vlasnik jednog od najvećih proizvođača bakra u Evropi, nekadašnje kompanije Rudarsko-topioničarski basen Bor, preuzela je tegljač Volvo FH 64T s motorom od 540 KS i visokim zadnjim vazdušnim ogibljenjem, koji vuče specijalnu poluprikolicu, jedinstvenu u Srbiji, nominalne korisne nosivosti 103,65 tona.
Jedinstveni vučni voz sa Volvo FH

Ovaj vučni voz je namenjen prevozu teških rudarskih mašina (bagera, utovarivača, bušilica), pretežno na površinskom kopu Veliki Krivelj u okolini Bora (istočna Srbija). Isporučilac specijalne poluprikolice sa osam osovina, renomirana kompanija iz Srbije, deklariše ukupnu masu ovog priključnog vozila od 166 tona - kada se vučni voz ne kreće brže od 10 km/h. Budući da se ova vrsta transporta inače obavlja pri malim brzinama, nije isključeno da će „ansambl“ sa novoisporučenim tegljačem Volvo FH obavljati prevoze ukupne mase i do svih 180 tona.

Opremu prvog Volvo tegljača ove vrste u kompaniji Serbia Zijin Bor Copper, osim uobičajne specifikacije, čine još i pojačana motorna kočnica Volvo VEB+ u kombinaciji s ritarderom, automatizovani menjač I-Shift s čeličnim kućištem za teške uslove rada sa dva dodatna stepena prenosa za kretanje unazad i ultra sporim, „puž“ stepenom prenosa s odnosom 1:32.04 u najsporijem hodu, izvod snage - izlazni obrtni moment sa transmisije HEAVY DUTY.

Pre novog troosovinskog tegljača, kompanija Serbia Zijin Bor Copper (Zijin Mining) je u 2019. i 2020. godini kupila 13 Volvo kamiona: 12 kipera Volvo FMX 8x4R sa tovarnim sanducima zapremine 20 m3 i jednu cisternu za vodu nadgrađenu na šasiji Volvo FMX 64R.

Rudarsko-topioničarski basen Bor je prve Volvo kamione kupio još početkom ovog milenijuma: bili su to troosovinski kiperi iz familije FM, koji su radili u vrlo teškim uslovima na površinskom kopu rude bakra i nekih plemenitih metala.