Kamioni

Volvo Trucks otkriva tehnologiju u svojim novim električnim kamionima

Volvo Trucks je u potpunosti spreman da ubrza prelazak na održiviji transport i veliki uspon u elektrifikaciji teškog drumskog transporta, sa svojim nedavno lansiranim Volvo FH, FM i FMX električnim vozilima. Revolucionarna tehnologija zasnovana na zajedničkim platformama čini ih veoma pogodnim za širok spektar transportnih zadataka, omogućavajući mnogim transportnim kompanijama da lakše krenu ka elektrifikaciji.
technology-in-new-heavy-duty-electric-trucks
Tehnologija zasnovana na zajedničkim platformama čini nove Volvo električne kamione, pogodnim za širok spektar transportnih zadataka.

Sa početkom prodaje tri nova potpuno električna kamiona – FH, FM i FMX – Volvo Trucks sada može da ponudi kupcima ukupan asortiman od šest modela elektrificiranih kamiona. Proizvodnja novih kamiona počeće sa tegljačima u drugoj polovini 2022. godine. 

 

Novi teški kamioni za regionalne transportne i građevinske segmente imaju bruto kombinovanu težinu (GCV) do 44 tone i dolaze u dve alternativne visine šasije, sa međuosovinskim rastojanjem od 3800 do 6700 mm i različitim od dva, tri ili četiri osovinske konfiguracije.

 

„Izgrađeni na istoj veoma uspešnoj platformi kao i njihovi pandani na dizel ili gas, naši novi električni kamioni pružaju veliku fleksibilnost i mogućnost da zadovolje veoma širok spektar transportnih potreba,“ komentariše Jonas Odermalm, potpredsednik za upravljanje proizvodima za elektromobilnost u Volvo Trucks.

 

Do tri motora u kombinaciji sa I-Shift menjačem daju jedinstvenu pogonsku jedinicu

 

Kupci mogu da biraju između dva ili tri elektromotora. Oni su u kombinaciji sa dobro dokazanim I-Shift menjačem kompanije Volvo Trucks koji ima jedinstvenu novu strategiju menjanja brzina optimizovanu za električne operacije. Zajedno, motori i I-Shift menjač čine moćnu električnu pogonsku jedinicu koja nudi neviđenu, visokoefikasnu vožnju – sa kombinovanom snagom električnog motora do 490 kV (666 KS) i obrtnim momentom menjača do 28.000 Nm.

 

„Budući da kamion uvek kreće u najvećoj mogućoj brzini, postižu se energetska efikasnost i uštede, zahvaljujući minimiziranom menjanju stepena prenosa. Istovremeno, niži stepen prenosa je naravno dostupan za strme puteve ili u početnim situacijama koje zahtevaju dodatni obrtni moment i kontrolu“, objašnjava Jonas Odermalm.

 

Što se tiče mogućnosti za odvod snage, postoje tri opcije koje zadovoljavaju potrebe kupca: jedna električna (40 kV), jedna elektro-mehanička (70 kV) i jedna montirana na menjač (150 kV).

 

Baterije nove generacije sa visokom gustinom energije

 

Vučne baterije visoke gustine energije koriste najnoviju generaciju tehnologije litijum-jonskih ćelija i biće sastavljene u Volvo proizvodnom pogonu. Broj i ugradnja baterija u svako vozilo može se prilagoditi po želji kupaca. Električni kamion sa šest baterija može da uskladišti do 540 kVh, omogućavajući domet do 300 km*.

 

Fleksibilno i brzo punjenje

 

Kamioni nude dva načina punjenja: AC punjenje do 43 kV, što je idealno za punjenje preko noći, ili mnogo brže DC punjenje do 250 kV. Ovo je veoma korisno kada vozite u dve smene ili ako treba da punite vozilo tokom pauze za ručak, da biste dodali dodatni domet. Sa 250 kV DC punjačem moguće je napuniti do 80 procenata kapaciteta baterije za manje od 90 minuta**.

 

Glatka tranzicija E-mobilnosti za prevoznike

 

Pored električnih kamiona, Volvo Trucks takođe nudi kompletan ekosistem rešenja za usluge, održavanje i finansiranje koji su napravljeni posebno za prevoznike kako bi podržali njihov lakši i brži prelazak na elektrificirani transport.

 

„Za prevoznike je važno da se prelazak na električne kamione može obaviti postepeno, na nesmetan i lak način. Imaće mešovitu flotu sa različitim pogonskim linijama u godinama koje dolaze i mogu da nastave da koriste sisteme kao što je Dynafleet , kao i istog dobavljača usluga za sve svoje Volvo kamione. Pogonska linija se može razlikovati, ali ostalo je veoma slično, što čini prelazak na električne kamione neometanim i logičnim“, zaključuje Jonas Odermalm.

 

Ponuda električnih vozila Volvo Trucks za Evropu

 

Volvo FH Electric, za regionalni i međugradski transport.

Volvo FM Electric, svestrani kamion za teške lokalne transporte i regionalnu distribuciju.

Volvo FMX Electric, za čistiji i tiši građevinski transport.

Volvo FE Electric, za lokalnu i gradsku distribuciju, transport otpada.

Volvo FL Electric, za lokalnu i gradsku distribuciju.

 

Program takođe uključuje Volvo VNR Electric za tržište Severne Amerike.

 

* Stvarni domet može da varira u zavisnosti od mnogih faktora, kao što su brzina vožnje, upotreba tempomata, specifikacija vozila, opterećenje vozila, stvarna topografija, iskustvo vozača, održavanje vozila i vremenski uslovi.

 

** Vreme punjenja može da varira u zavisnosti od spoljašnje temperature, tipa opreme za punjenje, specifikacije kamiona, trenutne temperature baterije, stanja baterije i nivoa snage baterije pre punjenja.

 

 

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.