Kamioni

Saradnja Volvo Trucks i DFDS za vođenje transporta u lancu snabdevanja električnom energijom

DFDS, najveća kompanija za transport i logistiku u severnoj Evropi i Volvo Trucks udružuju snage da elektrifikuju transport teških kamiona. Kao prvi korak, DFDS će upravljati potpuno električnim kamionom za isporuku delova u fabriku kamiona Volvo blizu Geteborga. Ova inicijativa za Volvo grupu označava ključni korak za izgradnju lanca snabdevanja bez fosila.
DFDS će biti jedan od prvih koji će koristiti Volvo FM Electric u komercijalnom saobraćaju. Kamion će isporučiti zalihe Volvovoj fabrici kamiona u Geteborgu.

„Veoma sam srećan i ponosan što sarađujem sa DFDS-om na ovom putu ka održivijem transportu. Volvo Grupa je postavila cilj da izgradi lanac snabdevanja bez fosila i ovo je važna prekretnica na tom putu“, kaže Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

 

Volvo Trucks je nedavno najavio početak prodaje tri nova teška, potpuno električna kamiona. Jedan od njih je Volvo FM Electric, sa kojim će DFDS biti jedan od prvih koji će raditi u komercijalnom saobraćaju. Počevši od leta, kamion će isporučivati zalihe Volvovoj fabrici kamiona u Geteborgu, u Švedskoj. U početku će raditi na ukupnoj udaljenosti od 120 kilometara dnevno.

 

„Ovaj električni projekat punog obima pokazuje, na opipljiv način, koliko je DFDS ozbiljan u pogledu toga da bude deo prelaska na električnu mobilnost i održiviji transportni posao“, kaže Niklas Andersson, izvršni potpredsednik i šef odeljenja za logistiku DFDS-a.

 

Volvo Grupa je jedan od najvećih proizvođača kamiona i drugih vozila na svetu – a samim tim i sam veliki kupac u transportu. Cilj je da se izgradi lanac snabdevanja bez fosila.

 

„Naš zajednički cilj je da učimo jedni od drugih i steknemo dublje, korisne uvide koji pokrivaju ključne teme kao što su kapacitet baterije, planiranje rute, punjenje, iskustva vozača i još mnogo toga. Prelazak na električnu energiju je mnogo više od običnog kamiona – to je potpuno rešenje“, kaže Rodžer Alm.

 

Snažna stanica za punjenje

 

Da bi obezbedio svoju investiciju u budućnosti, DFDS je odlučio da izgradi najmoćniju stanicu za punjenje na tržištu u svom kućnom depou u Geteborgu, sa kapacitetom od 350 kV.

 

„Na početku smo našeg puta e-mobilnosti i shvatamo da je kapacitet punjenja važan. Iskustvo učenja sa Volvo-om će biti dragoceno prilikom povećanja, omogućavajući nam da procenimo kapacitet akumulatora vozila na osnovu ruta i pojedinačnih zadataka“, nastavlja Niklas Andersson.

 

Najkompletnija linija u industriji

 

Sa početkom prodaje tri nova modela teških električnih kamiona – Volvo FH, FM i FMX – Volvo Trucks sada ima impresivnu liniju od šest srednjih i teških električnih kamiona. Ovo je trenutno najkompletniji asortiman komercijalnih električnih kamiona u industriji.

 

„Sa uvođenjem ovih potpuno novih električnih vozila, sa većom nosivošću i snažnijim pogonom, verujemo da je pravo vreme za brzi uspon u elektrifikaciji teškog drumskog transporta“, zaključuje Rodžer Alm.

 

Činjenice o električnom dometu Volvo Trucks

 

Proizvodnja novih električnih modela Volvo FH, FM i FMX za Evropu počeće u drugoj polovini 2022. Oni se pridružuju Volvo FL Electric i Volvo FE Electric za gradski transport koji su u serijskoj proizvodnji od 2019. za isto tržište. U Severnoj Americi, prodaja Volvo VNR Electric počela je u decembru 2020.

 

LINK slike visoke rezolucije

LINK do povezanog saopštenja za javnost: „Volvo kamioni spremni da elektrifikuju veliki deo transporta robe“

LINK za više informacija

LINK do filma o novim električnim teškim kamionima

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.