Kamioni

Tehnologija prenosa I-Shift kompanije Volvo Trucks i dalje revolucionarna inovacija - i nakon 20 godina

Inovacija inteligentne automatizovane ručne transmisije (AMT) kompanije Volvo Trucks i dalje je važno dostignuće u industriji, zahvaljujući pozitivnom uticaju na potrošnju goriva, performanse vozila, bezbednost i udobnost za vozača. Do kraja 2020. godine više od milion prodatih Volvo kamiona širom sveta opremljeno je s I-Shift tehnologijom. I dok slavimo 20 godina od uvođenja u ponudu, ova revolucionarna pogonska tehnologija se još uvek razvija zarad budućeg napredovanja.

Kada je I-Shift prvi put uveden u ponudu, 2001. godine, kompanija Volvo Trucks je potvrdila svoje čvrsto verovanje u sistem prenosa zasnovan na kvačilu kao najefikasnijem medijatoru za automatsku promenu stepena prenosa. Od tada je širom sveta prodato više od milion kamiona s I-Shift tehnologijom. Danas, svi Volvo kamioni FH, FH16, FM i FMX standardno su opremljeni ovom tehnologijom. Budući da je automatizovani sistem, I-Shift doprinosi manjoj potrošnji goriva i samim tim smanjenju uticaja na životnu sredinu, kao i poboljšanju bezbednosti i upravljanja, smanjenju buke, vibracija i fizičkog opterećenja vozača.

„I-Shift je bio i ostao veliki faktor promene. Danas prodajemo I-Shift po čitavom svetu. U Severnoj Americi procenat kamiona koji poseduju I-Shift tehnologiju povećao se sa jednocifrenog, koliko je iznosio 2007. godine, na više od 90% Volvo kamiona koji su opremljeni I-Shiftom. Ovaj impresivan razvoj jasno odražava i povećanu efikasnost i privlačnost kod vozača“, kaže Par Bergstrand, menadžer za teške transmisione sisteme u kompaniji Volvo Trucks.

I-Shift, koji je razvila kompanija Volvo, u potpunosti je sinhronizovan sa ostatilm komponentama kamiona, jer menjač koristi informacije dostupne i iz motora i iz vozila kako bi zajedno radili na najoptimalniji način - za različite upotrebe i kombinacije kamiona.

„Ova sinhronizacija izdvaja I-Shift od konkurencije i čini ga tako svestranim. I-Shift je pozitivan rezultat dugogodišnjeg napornog rada naših visoko kvalifikovanih inženjera koji kombinujemo sa povratnim informacijama od kupaca iz terenskih testova za razvojni proces i pristupom kompanije Volvo Trucks tehnološkom napretku iz čitave Volvo grupe“, objašnjava Par Bergstrand.

Uspeh I-Shift tehnologije leži u njenoj sposobnosti da radi sa celim pogonskim sklopom, budući da je ovaj sistem prenosa prilagođen komponentama motora i vozila već u fazi razvoja. Stalnim poboljšanjima tokom godina, I-Shift tehnologija je uspela da zadovolji zahteve širokog spektra transportnih primena, povezane ne samo sa visokim performansama i efikasnošću već i optimalnom vožnjom i udobnošću za vozača.

Tokom godina, kompanija Volvo Trucks je nastavila da razvija brojne nove inteligentne funkcije cenjene od strane vozača i prevoznika. Evo nekoliko primera.

I-Shift s dvostrukim kvačilom

Kada je 2014. godine kompanija Volvo Trucks predstavila I-Shift sa dvostrukim kvačilom, bilo je to teško dvostruko kvačilo, inspirisano menjačima koji se koriste u trkačkim automobilima, koji su nudili momentalni osećaj neometane isporuke snage tokom promene stepena prenosa.

I-Shift sa sporohodnim stepenima prenosa

Još jedan značajan razvojni korak usledio je 2016. godine, koji se bavio teškim zadacima koji zahtevaju dodatni obrtni moment i startnost. I-Shift sa sporohodnim stepenima prenosa omogućava kamionu koji prevozi bruto kombinovanu masu do 325 tona da startuje po ravnom putu. Prenosni odnos omogućava kamionu da se kreće brzinom od samo 0,5 km/sat, što je korisno pri izvođenju preciznih manevara, na primer, na gradilištima, pri asfaltiranju puteva ili pri prevozu drveta.

I-See koristi podatke iz mape zasnovane na Cloudu

I-See je zaseban sistem koji se može dodati na I-Shift, napravljen za analizu topografije rute i korišćenje tih informacija kako bi kamion bio u najefikasnijoj brzini. Dorađen 2017. godine, I-See pomaže kamionu da održi konstantnu prosečnu brzinu analizom podataka iz mape zasnovane na Cloudu o topografiji puta koji predstoji, obaveštavajući I-Shift kada je optimalno vreme za promenu stepena prenosa radi uštede energije, a time i goriva.

I-Shift sa funkcijom promene pravca

Predstavljanje nove serije teških kamiona kompanije Volvo Trucks 2020. godine donelo je još jednu inovativnu funkciju: I-Shift sa promenom pravca. Ova nova funkcija omogućava kamionu da promeni pravac – smer kretanja, a da vozač ne mora da koristi kočnicu. Posebno je korisna u građevinarstvu, šumarstvu i rudarstvu, gde je produktivnije izvoditi ponavljajuće manevre napred-nazad manjom brzinom. 

Najnovija generacija Volvo kamiona takođe dodatno smanjuje potrošnju goriva. Na primer, novi Volvo FH sa tehnologijom I-Save - dosad najefikasniji kamion za duge deonice kompanije Volvo Trucks - smanjuje potrošnju goriva i do 10 procenata.*

I gledajući u budućnost, inovativni razvoj se sigurno ovde ne zaustavlja.

„I-Shift će se i dalje poboljšavati za dizel kamione, a takođe će igrati važnu ulogu u našem putovanju ka elektromobilnosti. Kao napredna tehnologija automatizacije, I-Shift nudi jedinstvene sposobnosti da doprinese potpuno autonomnim transportnim rešenjima - budućnosti kompanije Volvo Trucks“, zaključuje Par Bergstrand.