Kamioni

Počela je serijska proizvodnja nove generacije teških kamiona kompanije Volvo Trucks

Nova generacija teških kamiona kompanije Volvo Trucks - Volvo FH, FH16, FM i FMX - sada ulazi u serijsku proizvodnju u pogonima Volvoa u Švedskoj, Belgiji i Rusiji.
Počela je serijska proizvodnja nove generacije teških kamiona kompanije

„Veoma smo uzbuđeni što će nova generacija naših kamiona uskoro doći do cenjenih kupaca. Sva četiri modela kamiona razvijena su s izrazitim fokusom na poboljšanje vozačkog okruženja, bezbednost i produktivnost vozila, čineći ih efikasnijim od prethodnika“, kaže Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

Kamioni Volvo FM i FMX imaju potpuno novu kabinu sa podignutim A-stubovima koji obezbeđuju vozačima do jednog dodatnog kubnog metra prostora i više svetlosti u kabini.Vidljivost vozača takođe se može dodatno poboljšati na svim novim modelima dodavanjem ugaone kamere na suvozačevoj strani koja pruža potpuniji prikaz, pokrivajući bočni deo kamiona na unutrašnjem ekranu.

Među dodacima su novi interfejs za vozača, opcioni adaptivni farovi za duga svetla za veću bezbednost kod kamiona Volvo FH i FH16. Novi kamioni Volvo FH i FM takođe se mogu prilagoditi kako bi se omogućile značajne uštede goriva i smanjile emisije CO2, poput onih koje su na kamionu Volvo FH postignute tehnologijom I-Save.

„Ponosni smo na veliku investiciju u ova četiri nova modela koja će u velikoj meri doprineti i povećanju bezbednosti na putevima i daljem smanjenju uticaja na životnu sredinu. Proizvodnja nove linije kamiona zahteva predan inženjerski rad, kao i veliki timski rad u celoj kompaniji Volvo, uključujući i naše dobavljače, što njen početak čini posebnim za sve uključene, s obzirom na izazovnu godinu koju smo imali“, komentariše Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

Podižući posvećenost kompanije Volvo Trucks održivim transportnim rešenjima, novi kamioni Volvo FH, FM i FMX takođe su razvijeni za elektrifikovane pogonske sklopove, a početak njihove proizvodnje zakazan je za 2022. godinu. „To znači da će prelazak naših kupaca na transport bez fosilnih goriva u budućnosti biti neprimetan, jer oni mogu nastaviti da voze svoj isti, omiljeni model kamiona Volvo“, kaže Rodžer Alm.

Nova linija teških kamiona, prvobitno predstavljena u Evropi prošle godine, pobudila je veliko interesovanje kupaca: tokom 2020. Naručeno je više od 12.000 tih kamiona. Aktivnosti predstavljanja i uvođenja u prodaju nastavljaju se i u 2021. godini na tržištima van Evrope.

Kamioni će se u početku sklapati u proizvodnim pogonima kompanije Volvo Trucks u Geteborgu u Švedskoj, Gentu u Belgiji i Kalugi u Rusiji. Montažni pogon u Tuve u Geteborgu prvi kreće sa proizvodnjom u martu 2021. godine.

„Dugo smo se pripremali za ovaj početak radeći zajedno na stvaranju neverovatnih proizvoda. Tim iz pogona Tuve je uzbuđen što je krenuo sa radom i spreman je da našim kupcima isporuči ove potpuno nove kamione najvišeg kvaliteta“, objašnjava Martin Folin, vd potpredsednika za operativne poslove u pogonu Tuve.

Novi kamioni nude niz različitih verzija kabina i mogu se optimizovati za širok spektar primena. Kao i uvek, kompanija Volvo Trucks se snažno usredsredila na razvoj kabine koja će biti kao vozačev drugi dom, što je često i slučaj u kamionima za dugolinijski transport. U kamionima za regionalni transport, kabina često služi kao mobilna kancelarija, dok su u građevini kamioni robusni, praktični alati za rad.

Vidljivost vozača, udobnost, ergonomija, nivo buke, okretnost i bezbednost su, prema tome, ključni elementi u novim modelima kamiona, koji su takođe nadograđeni i spolja, kako bi odražavali brojne inovacije. 

Za više informacija, osoba za kontakt je:

Tijana Savić

Marketing Manager
+381 63 101 5607
tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za probirljive profesionalne kupce sa čitavim nizom srednjih i teških kamiona. Podršku kupcima obezbeđuje globalna mreža distributera koja se sastoji od 2.200 servisnih radionica u 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja sveta. U 2021. godini, isporučeno je oko 123.000 Volvo kamiona širom sveta. Kompanija Volvo Trucks je deo Volvo grupacije, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi kompletna rešenja za finansiranje i servisiranje. Kompanija Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrednostima: kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.