Kamioni

Volvo Trucks ostvaruje dalji napredak u efikasnosti goriva i performansama na svojim pogonskim linijama za teške uslove rada

Volvo Trucks uvodi nekoliko novih ažuriranja za svoje motore od 11 i 13 litara sa Euro 6 koji uspevaju da isporuče kombinovane prednosti smanjenja potrošnje goriva uz poboljšanje vozne sposobnosti.
volvo-trucks-making-further-gains-in-fuel-efficiency-and-performance-on-its-heavy-duty-drivelines
Najnovija poboljšanja dokazane tehnologije pogona Volvo Trucks mogu imati koristi od kombinacije uštede goriva i poboljšane vozne sposobnosti.

“Smanjenje potrošnje goriva je ključno za sve transportne kompanije, posebno za one na dugim relacijama. Istovremeno, oni žele da imaju trenutni pristup visokim performansama. Sada, sa ovim najnovijim poboljšanjima dokazane tehnologije pogona Volvo Trucks, oni mogu imati koristi sa ovom jedinstvenom kombinacijom: ušteda goriva i poboljšana vozna sposobnost,” kaže Dragana Krstić, generalna direktorka Volvo Trucks Adriatic South. 


„Najbolje performanse goriva ikada“ na dobro poznatoj test ruti

 

Volvo FH sa I-Save-om, koji je već poznat po niskoj potrošnji goriva, takođe dobija ista ažuriranja o motoru i pogonu. Tokom 2020. godine tokom testa goriva na ruti Green Truck Avard severno od Minhena u Nemačkoj, postigao je „najbolji ikad“ rezultat, sa potrošnjom goriva od 22,7 litara na 100 km i prosečnom brzinom od 80,35 km/h. Nekoliko nezavisnih testova u Francuskoj ove godine, potvrdilo je vodeću poziciju u pogledu performansi goriva. Sada se rekordni brojevi mogu još više poboljšati.

 

„Već imamo mnogo dokaza od strane autoprevoznika koji potvrđuju nisku potrošnju Volvo FH sa  I-Save-om. Dakle, zaista smo uzbuđeni zbog toga kako će nova poboljšanja pogona, učiniti Volvo FH sa I-Save još efikasnijim u potrošnji goriva, što će direktno doprineti boljem rezultatu za naše kupce. Prodaja novih ažuriranih pogonskih linija je već počela“, objašnjava Dragana Krstić.

 

Fino podešavanje koje doprinosi značajnim poboljšanjima

 

Kada je I-Shift prvi put lansiran 2001. godine, Volvo Trucks je potvrdio svoje čvrsto uverenje u sistem prenosa zasnovan na kvačilu kao najefikasniji dizajn za automatsko menjanje stepena prenosa. Od tada je širom sveta prodato više od milion kamiona sa I-Shift tehnologijom. Značajna poboljšanja u vožnji koja se sada dodaju postignuta su novim načinom na koji I-Shift menjač komunicira sa motorom. Ažurirani I-Shift koristi novu strategiju menjanja stepena prenosa koja ne samo da obezbeđuje brže menjanje brzina, već pruža i glatkiju i harmoničniju vožnju.

 

Manja potrošnja goriva se postiže smanjenjem trenja u motoru i rafiniranim procesom sagorevanja. Obrtni moment motora se stručno kontroliše na pametan način pomoću ažurirane funkcije I-See, koja optimizuje performanse motora uzimajući u obzir topografiju puta i težinu vozila.

„Volvo inženjeri su zaista uspeli da donesu značajna nova poboljšanja u već sofisticirani pogon. Iako je malo prerano da se dele tačne brojke, možemo reći da su naša terenska ispitivanja sa kupcima veoma obećavajuća“, nastavlja Dragana Krstić. 


Volvo Trucks planira da ostane bez fosila

 

Cilj kompanije Volvo Trucks je da će električni kamioni činiti polovinu prodaje 2030. godine, a deset godina kasnije, 2040. godine, svi prodati kamioni Volvo treba da budu bez fosila. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem će nastaviti da igra ulogu, a poboljšana efikasnost u pogonskim linijama je jedan važan način da se doprinese smanjenju emisije CO2.


„Posvećeni smo Pariskom sporazumu o klimatskim promenama i preduzimamo čvrste mere da dramatično smanjimo emisije CO2 koje se odnose na drumski teretni transport“, zaključuje Dragana Krstić. 

 

LINK slike visoke rezolucije 

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.