Kamioni

Rekordna porudžbina električnih kamiona Volvo Trucks

Volvo Trucks je primio porudžbinu za 100 Volvo FM električnih kamiona od DFDS-a, najveće kompanije za transport i logistiku u severnoj Evropi. Ugovor je najveća komercijalna porudžbina do sada za Volvo električne kamione i jedna od najvećih ikada za teške električne kamione širom sveta.
rekordna-porudžbina-električnih-kamiona-volvo-trucks
Prvi Volvo FM Electric predao je Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks (desno), DFDS-u u avgustu. Isporuka dodatnih 100 kamiona počeće u Q4 sledeće godine.

„Ovo je velika prekretnica u našoj posvećenosti transportu bez fosila i veoma sam ponosan na partnerstvo koje imamo sa DFDS-om. Zajedno pokazujemo svetu da je elektrificirani transport teških kamiona održivo rešenje već danas. Verujem da će ovo podstaći mnogo više kupaca da samouvereno naprave prvi korak na sopstvenom putu elektrifikacije“, komentariše Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

 

Prve isporuke Volvo FM Electric-a DFDS-u počeće u četvrtom kvartalu 2022. godine i nastaviti tokom 2023. godine. Kamioni će se koristiti i za kratki i za dugi transport u logističkom sistemu DFDS-a u Evropi.

 

„U DFDS-u smo odlučni da odigramo svoju ulogu u smanjenju emisije CO2 i stvaranju održivog lanca snabdevanja. Znamo koliko je elektrifikacija važna na putu ka dostizanju naših CO2 ciljeva, i nadam se da možemo da inspirišemo druge dok idemo napred ka ovoj vitalnoj tranziciju“, objašnjava Niklas Andersson, izvršni potpredsednik i šef odeljenja za logistiku u DFDS-u.

FM Electric može da nosi težinu od 44 tone (bruto kombinovana težina) i ima domet do 300 km. Sa dopunskim punjenjem, razdaljina se može produžiti. Vozila se mogu puniti preko noći u depou (svaki kamion dolazi sa AC punjačem) i putem punjenja velike snage na putu (DC punjenje). DFDS je odabrao rešenje za finansiranje koje obezbeđuje Volvo Financial Services.

 

Proboj za električne kamione u Evropi

Trend elektrifikacije na tržištu teških kamiona se ubrzava. U Evropi je do sada ove godine registrovano nekoliko stotina kamiona iznad 16 tona. Od toga, oko 40 procenata su Volvo električni kamioni.

„Naš jasan cilj je da pokrenemo transformaciju električnih kamiona i naša vodeća pozicija na tržištu pokazuje da smo definitivno na dobrom putu. Naš cilj za 2030. je da polovina naših globalnih isporuka kamiona bude električna. Zadovoljstvo nam je što vidimo da sve veće interesovanje među našim kupcima počinje da se odražava na sigurnim porudžbinama, ne samo u ovoj impresivnoj porudžbini od strane DFDS-a,” kaže Roger Alm, predsednik Volvo Trucks.

Volvo Trucks je započeo serijsku proizvodnju električnih kamiona 2019. godine, kao jedan od prvih brendova kamiona koji je to učinio. Asortiman proizvoda sada uključuje šest modela električnih kamiona – Volvo FH, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE, Volvo FL i Volvo VNR, koji se prodaju u Severnoj Americi.

 

O DFDS-u

DFDS pruža usluge trajekta i transporta širom Evrope, generišući godišnji prihod od 19 milijardi DKK. Njegovih 10.000 zaposlenih nalazi se u više od 20 zemalja. DFDS ima sedište u Kopenhagenu. 

 

LINK slike visoke rezolucije 

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.