Kamioni

Volvo uvodi u ponudu još električnih kamiona

Kompanija Volvo Trucks nastavlja da proširuje svoj asortiman uvođenjem u ponudu nekoliko novih električnih kamiona, što omogućava elektrifikaciju još većeg broja transportnih ruta u gradovima i regionima. Ovaj najnoviji dodatak solo* kamiona dodatno jača poziciju kompanije Volvo kao lidera u transportu električnim kamionima.
Volvo uvodi u ponudu još električnih kamiona

Pored toga što već proizvodi najkompletniju električnu gamu u svetskoj industriji kamiona, kompanija Volvo Trucks sada proširuje svoju ponudu uvođenjem solo verzija svojih teških električnih kamiona: Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX. Ovo još više olakšava transportnim kompanijama da usvoje električna vozila u urbanim i regionalnim sredinama.

Zahvaljujući višestrukim opcijama akumulatora, kabina i šasija, novi teški solo kamioni mogu biti prilagođeni da nose električne nadgradnje za širok spektar specijalizovanih transportnih zadataka, uključujući distribuciju robe, sakupljanje otpada i građevinske radove. Proizvodnja novih varijanti počeće u prvom kvartalu 2023. godine.

Uz ove nove električne kamione činimo prelazak na električna vozila lakšim nego ikada pre za još veći broj korisnika, kao i prelazak gradova na vozila sa nultom emisijom za skoro sve transportne tokove. Naši kupci ove kamione mogu dobiti napravljene po meri za njihov specifičan rad, kako bi smanjili emisiju štetnih gasova, a istovremeno dobili istu funkcionalnost kao i dizel kamiona koje danas koriste“, objašnjava Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

Električni kamioni - privlačniji i za vozače i za gradove

Dizel kamioni za prevoz teškihtereta uobičajeni su prizor u mnogim gradovima. Sada je za ove zadatke moguće koristiti električne kamione. Osim što ne proizvode izduvne gasove, električni kamioni pružaju bolje radno okruženje za vozače jer su tihi – što takođe doprinosi i kvalitetnijem životu u gradu.

Poboljšana fleksibilnost za kupce

Novi solo kamioni imaju kapacitet akumulatora između 180 i 540 kWh. To, zajedno s brojem akumulatora koji se koriste u kamionu, obezbeđuje veliku fleksibilnost i širok spektar potencijalnih operacija.

„Ovi kamioni mogu da udovolje svim vrstama transporta, od lakših do teških tereta. Klijenti mogu da izaberu tačan kapacitet akumulatora koji im je potreban za zadatke, i, ako nemaju više akumulatora nego što je potrebno, nosivost kamiona se može povećati. Ukratko, imamo optimalno i najisplativije rešenje za električni transport, bez obzira na zadatak“, kaže Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

Kompanija Volvo Trucks je jedini svetski proizvođač sa čitavom paletom električnih kamiona u serijskoj proizvodnji u ovom trenutku. Cilj kompanije je da polovina ukupne svetske prodaje budu električna vozila - najkasnije do 2030. godine.

*Kamioni sa jednom krutom šasijom i ugrađenim nadgradnjama, kao što su dizalice, kompaktori otpada i mešalice cementa.

Volvo FH, FM i FMX električni solo kamioni mogu biti opremljeni na sledeći način:

U prodaju u decembru 2022. godine, serijska proizvodnja počinje u martu 2023. godine:

Pogonska snaga: 490 kW

Pogonska jedinica: 3 elektromotora

Akumulator: 450-540 kWh, 5-6 akumulatora

Kabina: spavaća, visoka, X-High spavaća kabina

Međuosovinsko rastojanje: 4.300-6.700 mm

Konfiguracije osovina: 4x2R, 6x2R, 6x4R, 8x2R i 8x4R

PTO: mehanički, sa menjača i elektro-mehanički

U prodaji u februarua, serijska proizvodnja počinje u maju 2023. godine:

Pogonska snaga: 330 kW

Pogonska jedinica: 2 elektromotora

Akumulator: 360 kWh, 4 akumulatora

Kabina: dnevna

Međuosovinsko rastojanje: 3.900-6.700 mm

U prodaji u junu , serijska proizvodnja počinje u septembru 2023. godine:

Akumulator: 180-270 kWh, 2-3 akumulatora