Kamioni

Volvo Trucks: revolucionarna saradnja za ubrzanje zelenog transporta betona

Unicon, najveći proizvođač i dobavljač gotovih betona u Danskoj, namerava da izvrši, do sada, najveću privatnu pojedinačnu porudžbinu za električne kamione koji će voziti danskim putevima. Isporuka 11 kamiona Volvo FM Electric počeće krajem godine. Pored toga, Unicon i Volvo Trucks su dogovorili dugoročnu saradnju koja ima za cilj razvoj i implementaciju kompletnih električnih rešenja za kamione i karoserije za industriju betona.
Nakon što je stekao dobro iskustvo sa Volvo FE Electric, Unicon sada preduzima sledeći veliki korak ka distribuciji bez emisija.
Nakon što je stekao dobro iskustvo sa Volvo FE Electric, Unicorn sada čini sledeći veliki korak ka distribuciji bez emisija.

Nakon što je stekao dobro iskustvo sa Volvo FE Electric, Unicon sada preduzima sledeći veliki korak ka distribuciji bez emisija uvođenjem nove generacije električnih miksera za kamione većeg dometa i veće nosivosti. Stoga, kompanija namerava da izvrši najveću privatnu pojedinačnu porudžbinu u zemlji do sada, za 11 Volvo FM Electric modela koji će biti pretvoreni u kamionske mešalice i koje će raditi u Danskoj.

 

Pored toga, Unicon i Volvo Trucks su ušli u dugoročnu saradnju o implementaciji i optimizaciji električnih rešenja za betonsku industriju. Saradnja ima za cilj da Unicon-u pruži priliku da pusti u rad električne kamionske mešalice koje odgovaraju svim potrebama u vezi sa efikasnom i održivom distribucijom gotovog betona.

 

„Sa ovom velikom porudžbinom i ambicioznim sporazumom o saradnji, stavljamo opipljive akcije iza naših ciljeva emisije CO2 za našu distribuciju. Ovo jasno naglašava našu ulogu kao lidera građevinske industrije u Danskoj i širom sveta. Veoma se radujemo ovoj saradnji sa Volvo Trucks-om, koja nam daje jedinstvene mogućnosti da zajedno razvijemo prava kompletna električna rešenja za kamione i karoserije za našu distribuciju“, objašnjava Christian Ellebi, direktor lanca snabdevanja i nabavke u Uniconu.

 

Veliki izazov za elektrifikaciju transporta betona

 

Rekordna danska porudžbina električnih kamiona je izuzetna, jer su teška vozila za betonsku industriju među najteža za elektrifikaciju. Prema tome, prema rečima Petera Ericsona, generalnog direktora Volvo Trucks u Danskoj, ovo je značajna saradnja koja je okrenuta budućnosti, od koje mnogo očekuju:

 

„Ovim sporazumima preduzimamo važne korake u proširenju rešenja za distribuciju bez fosila na industriju betona, gde je elektrifikacija teških vozila bila veoma težak izazov zbog velikih opterećenja i stalnih zahteva za mešanjem. Drago nam je što imamo Unicon kao strateškog partnera i očekujemo mnogo učenja i razvoja kao rezultat saradnje za dobrobit cele industrije.”

 

Prekretnica ka floti bez emisija

 

Unicon veruje da električne kamionske mešalice nude najočigledniju tehnologiju za postizanje ambicioznih ciljeva održivosti. Ovo se odnosi i na podršku distribuciji gotovog betona bez emisija i na stvaranje boljeg i još sigurnijeg radnog okruženja na gradilištima.

 

„Sa novim električnim mikserima za kamione spremni smo da podržimo zahteve za gradilišta bez emisija u Danskoj, najbolji primer je grad Kopenhagen, kao i sve veći broj izvođača radova i graditelja“, komentariše Kristijan Elebi.

 

O Unicon A/S

 

Unicon je najstariji i najveći proizvođač i dobavljač gotovih betona u Danskoj sa 35 fabrika i više od 400 zaposlenih širom zemlje. Godišnje proizvodi oko milion kubnih metara betona i ima sopstveni vozni park od 195 kamiona.

Unicon je definisao cilj da smanji emisiju CO2 iz svog voznog parka za 30 procenata u 2025. u poređenju sa 2019. U isto vreme, kompanija ima jasnu strategiju da svoju flotu kamionskih miksera učini bez emisija 2035. godine.

Unikon je deo Alborg Portland grupe, koja je u vlasništvu italijanskog Cementir Holdinga.

 

O Volvo električnim kamionima:

 

Volvo kamioni imaju asortiman od šest električnih kamiona dizajniranih da pokriju širok spektar različitih transportnih zadataka.

Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX Electric su kamioni za teška opterećenja sa bruto kombinovanom težinom od 44 tone. Prodaja je u toku u Evropi, a proizvodnja će početi u drugoj polovini 2022. godine.

Serijska proizvodnja u Evropi Volvo FL i Volvo FE Electric, za gradsku distribuciju i rukovanje otpadom, počela je 2019.


Proizvodnja Volvo VNR Electric za Severnu Ameriku počela je 2021.

 

LINK slike velike rezolucije

Za više informacija, osoba za kontakt je:

Tijana Savić

Marketing Manager
+381 63 101 5607
tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za probirljive profesionalne kupce sa čitavim nizom srednjih i teških kamiona. Podršku kupcima obezbeđuje globalna mreža distributera koja se sastoji od 2.200 servisnih radionica u 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja sveta. U 2021. godini, isporučeno je oko 123.000 Volvo kamiona širom sveta. Kompanija Volvo Trucks je deo Volvo grupacije, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi kompletna rešenja za finansiranje i servisiranje. Kompanija Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrednostima: kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.