Kamioni

Volvo Trucks poboljšava performanse goriva na dugim rutama

Nova poboljšanja dodaju se konceptu I-Save kompanije Volvo Trucks koji su dizajnirani da smanje potrošnju goriva i daju značajne uštede u emisiji CO2, dok istovremeno poboljšavaju vožnju. I-Save pokriva optimizaciju tehnologije motora, upravljačkog softvera i mere za smanjenje otpora vazduha, sve u cilju postizanja jedne zajedničke svrhe – povećanja energetske efikasnosti što je više moguće.
Volvo Trucks poboljšava performanse goriva na dugim rutama
Volvo Trucks je razmotrio mnoge ključne detalje koji svi zajedno doprinose značajnim uštedama.

Volvo je napravio svoj Volvo FH I-Save koncept kao korak dalje kako bi osigurao potpunu optimizaciju procesa sagorevanja motora prilagođavanjem brizgaljki, kompresije i bregaste osovine, posebno rafiniranim i jedinstvenim klipovima sa novim talasnim uzorkom. Ukupna težina i unutrašnje trenje su takođe smanjeni. Turbo punjač visokih performansi i pumpa za ulje su unapređeni, a čak su i patentirana pšoboljšanja za filtere za ulje, gorivo i vazduh i stvorene bolje performanse.

 

„Počevši od motora već visokih performansi, duboko smo razmotrili mnoge kritične detalje koji svi zajedno doprinose značajnim uštedama. Sve je u tome da se iz svake kapi goriva dobije više upotrebljive energije“, kaže Helena Alsio, potpredsednica upravljanja proizvodnim pogonom u kompaniji Volvo Trucks.

 

Lakše, pametnije i brže

 

Srce I-Save-a je 13-litarski motor sa Volvo tehnologijom turbo spojeva, D13TC, koji omogućava vožnju sa niskim brojem obrtaja motora i visokim brzinama tokom dužeg vremenskog perioda. Rezultat je glatkija i tiša vožnja. Motor može da radi sa visokom efikasnošću u čitavom opsegu brzina, sa najboljim rezultatom od 900 do 1300 o/min.

 

Pored svih hardverskih ažuriranja, dodata je nova generacija softvera za upravljanje motorom, koji zauzvrat komunicira sa ažuriranim I-Shift menjačem. Rezultat ne samo da poboljšava ekonomičnost goriva, već i pruža jasno poboljšanu voznu sposobnost, jer ovo inteligentno ažuriranje strategije menjanja brzina pruža brži odgovor i još harmoničnije iskustvo vožnje.

 

I-Torque je novi inteligentni softver za obrtni moment koji povećava energetsku efikasnost analizom topografskih podataka iz I-See-a i prilagođavanjem vožnje stvarnoj ruti. I-See koristi informacije o planiranoj ruti kako bi iskoristio kinetičku energiju kamiona na najbolji mogući način prilikom vožnje po brdovitom terenu. Nova funkcija I-Torkue upravlja izborom stepena prenosa, obrtnim momentom motora i kočenjem kada je I-Cruise aktiviran.

 

„Da biste uštedeli gorivo, kamion počinje u Eko režimu i kao vozač uvek imate lak pristup potrebnoj snazi i možete se radovati bržem menjanju i odzivu obrtnog momenta od pogonske linije“, nastavlja Helena Alsio.

 

Prilikom vožnje na velikim udaljenostima, aerodinamika kamiona igra važnu ulogu za uštedu goriva i bilo je nekoliko promena za poboljšanje protoka vazduha, kao što su čvršći razmaci na prednjem delu kabine i duži produžetak vrata.

 

I-Save je dobro služio kupcima kamiona Volvo od kada je lansiran 2019. Kao odgovor na veliko interesovanje, novi nivo snage od 420 KS sada se dodaje prethodnim nivoima od 460 i 500 KS. Svi motori su sertifikovani da rade na HVO100, obnovljivom dizelu u obliku hidrogenizovanih biljnih ulja.

 

FH, FM i FMX kompanije Volvo Trucks sa standardnim Euro 6 motorima od 11 i 13 litara takođe dobijaju ažuriranja koja će povećati energetsku efikasnost.

 

Na putu ka bez fosila

 

Cilj Volvo Trucks-a je da će električni kamioni činiti polovinu prodaje kamiona 2030. godine. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem će, međutim, nastaviti da igra ulogu, a poboljšana efikasnost koja dolazi od novih I-Save napretka u pogonskoj liniji je jedan važan način da doprinese smanjenju emisije CO2.

 

„Posvećeni smo Pariskom sporazumu o klimatskim promenama i preduzimamo čvrste mere za dramatično smanjenje emisije CO2 u vezi sa drumskim teretnim transportom. Čak i ako vidimo elektromobilnost kao glavno rešenje u dužoj perspektivi, energetski efikasni motori sa unutrašnjim sagorevanjem će nastaviti da daju važan doprinos u godinama koje dolaze“, zaključuje Helena Alsio.

 

LINK slike visoke rezolucije.

Za više informacija, osoba za kontakt je:

Tijana Savić

Marketing Manager
+381 63 101 5607
tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za probirljive profesionalne kupce sa čitavim nizom srednjih i teških kamiona. Podršku kupcima obezbeđuje globalna mreža distributera koja se sastoji od 2.200 servisnih radionica u 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja sveta. U 2021. godini, isporučeno je oko 123.000 Volvo kamiona širom sveta. Kompanija Volvo Trucks je deo Volvo grupacije, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi kompletna rešenja za finansiranje i servisiranje. Kompanija Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrednostima: kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.