Volvo Trucks je lider na tržištu električnih kamiona u Evropi

Nova statistika pokazuje da je Volvo Trucks lider na tržištu za teške, potpuno električne kamione u Evropi sa tržišnim udelom od 42%. Kompanija je 2021. godine primila porudžbine, uključujući pisma o namerama za kupovinu, za više od 1.100 električnih kamiona širom sveta.
Volvo Trucks je lider na tržištu električnih kamiona u Evropi
Volvo Trucks je lider na evropskom tržištu električnih kamiona i preuzeo je porudžbine za više od 1.100 električnih kamiona širom sveta.

Međunarodna transportna industrija prolazi kroz transformaciju i ide ka održivijem transportu, jer prodaja električnih kamiona s baterijama velikog kapaciteta počinje da raste, a među svim regijama prednjači Evropa. Sve veći broj teških, potpuno električnih kamiona sada možemo videti u svakodnevnom saobraćaju.

Statistikе grupe za analizu tržišta, IHS Markit, pokazuju da je tokom 2021. godine u Evropi registrovano ukupno 346 električnih kamiona (≥16 tona), što je povećanje od 193% u odnosu na 2020. godinu. U ovoj količini, Volvo Trucks ima tržišni udeo od 42%, što ga deklariše tržišnim liderom. Zemlje u Evropi sa najviše registrovanih električnih kamiona (≥16 tona) su Švajcarska, Norveška, Švedska i Holandija.*

„Odlučni smo da sa električnim kamionima pokrenemo revoluciju u teškom transportu i naša vodeća pozicija na tržištu u Evropi dokaz je da radimo upravo to. Čak i ako su isporučene količine i dalje male, vidimo brzorastuće interesovanje, kako u Evropi, Severnoj Americi, tako i u drugim delovima sveta. U 2021. godini primili smo porudžbine, uključujući pisma namere za kupovinu, za više od 1.100 kamiona u više od 20 zemalja. Uveren sam u to da ponuda kamiona sa nultom emisijom postaje ključna konkurentska prednost“, kaže Rodžer Alm, predsednik Volvo Trucks-a.

Volvo Trucks je, kao jedan od prvih proizvođača kamiona na svetu koji je to učinio, 2019. godine započeo serijsku proizvodnju električnih kamiona. Kada ove jeseni počne proizvodnja teških potpuno električnih modela Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX, Volvo će imati najkompletniju ponudu električnih kamiona u globalnoj kamionskoj industriji. Volvo je isporučio električna vozila širokom spektru kupaca u Evropi, Severnoj Americi i u Australiji. Cilj kompanije je da se do 2030. godine polovina ukupne prodaje odnosi na električne kamione.

„Jasno je da ovi brojevi pokazuju da smo na veoma dobrom početku u prodaji. Sa širom ponudom električnih kamiona, biće moguća elektrificija skoro polovine teškog drumskog transporta. Ova proporcija će biti još veća u korist električnih kamiona, kako se tehnologija baterija bude razvijala, kako kamioni mogu da prelaze veću udaljenost s jednim punjenjem i kako se bude razvijala infrastruktura za punjenje“, navodi Roger Alm.

*Izvor: IHS Markit, ihsmarkit.com. Evrope bez Velike Britanije.

IHS Markit statistika o ukupnom broju registrovanih kamiona (≥16 tona) u Evropi 2021. godine, isključujući UK:

Zemlja

Ukupan obim tržišta 2021