Kamioni

SRBIJA

×

Nova jedinstvena bezbednosna karakteristika za Volvo električne kamione

| 4 | 5
Volvo Trucks je patentirao i predstavio Active Grip Control – novu bezbednosnu funkciju za električne kamione. Novi sistem značajno poboljšava stabilnost, ubrzanje i kočenje na klizavim površinama.
Nova jedinstvena bezbednosna karakteristika za Volvo električne  kamione
Testovi izvedeni na površini sa niskim trenjem pokazali su poboljšanje od 45% pri punom ubrzanju.

LINK video o funkciji Active Grip

 

Zahvaljujući brzoj reakciji elektromotora, sila koja se stvara između točkova i tla može se kontrolisati za vrlo kratko vreme kako bi se proaktivno sprečilo prebrzo ili presporo okretanje točkova, odnosno proklizavanje.

 

Ova karakteristika jasno poboljšava ubrzanje na klizavim površinama. Ispitivanja na klizavim površinama (sneg i led) vršena su novim Volvo FH Electric. Na njega je bila pričvršćena natovarena poluprikolica, a pri punom ubrzanju zabeležena su poboljšanja od 45%.

 

„Kada vozite po klizavoj površini ili van puta, poboljšanje je zaista impresivno. Verujem da će ovo povećati produktivnost za naše klijente“, kaže Ana Vrige Berling, direktorka za bezbednost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

 

Ako kamion počne da proklizava, aktiviraju se brojni senzori koji omogućavaju sistemu upravljanja kamiona da inteligentno reaguje na uslove površine puta, što će pomoći vozaču da zadrži kamion na putu.

 

Ova funkcija je dizajnirana da smanji rizik od podupravljanja i neupravljanja tokom vožnje neopterećenog kamiona.

 

„Sa funkcijom Active Grip Control, vozači imaju bolju sposobnost da pređu težak teren, čak i u najzahtevnijim uslovima. Ovo je jedinstvena karakteristika koju je patentirala Volvo grupa“, objašnjava Ana Vrige Berling.

 

Poboljšanja se mogu primetiti i tokom kočenja, jer se funkcija može koristiti za kontrolisano regenerativno kočenje čak i bez upotrebe ABS-a. Ovo povećava efikasnost, jer se više energije može koristiti za regeneraciju (rekuperaciju kinetičke energije), što uz punjenje baterije, omogućava bezbednije kočenje.

 

Funkcija Active Grip Control biće dostupna na teškim kamionima Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX Electric, koji se koriste za regionalne transportne i građevinske operacije. Verzija ove funkcije će takođe biti dostupna na kamionima sa dizel ili LNG pogonom.

 

Činjenice o Volvo električnim kamionima:

 

• Volvo kamioni imaju asortiman od šest električnih kamiona dizajniranih da pokriju širok spektar različitih transportnih zadataka.

• Volvo FH, FM i FMX Electric su kamioni za teška opterećenja sa bruto kombinovanom težinom od 44 tone. Prodaja je u toku u Evropi, a proizvodnja će početi u drugoj polovini 2022. godine.

• Serijska proizvodnja u Evropi Volvo FL i Volvo FE Electric, za gradsku distribuciju i rukovanje otpadom, počela je 2019. godine.

• Proizvodnja Volvo VNR Electric za Severnu Ameriku počela je 2021. godine.

 

LINK slike visoke rezolucije

 

Za više informacija, osoba za kontakt je:

Mirjana Božović
Direktor marketinga
Tel: +381 63 101 5607
Email: mirjana.bozovic@volvo.com

Volvo Trucks isporučuje kompletna transportna rešenja za zahtevne profesionalne kupce sa svojim punim asortimanom kamiona srednjih i teških tereta.
Korisnička podrška se pruža preko globalne mreže dilera sa 2.300 servisnih mesta u više od 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja širom sveta.
2020. godine oko 94.000 Volvo kamiona je isporučeno širom sveta. Volvo Trucks je deo Volvo grupe, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona,
autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupa takođe pruža kompletna rešenja za finansiranje i usluge.
Rad kompanije Volvo Trucks zasnovan je na osnovnim vrednostima kvaliteta, bezbednosti i brige o životnoj sredini.