Kamioni

Novi sigurnosni sistem za zaštitu biciklista i pešaka

Volvo Trucks sada uvodi novi sigurnosni sistem za otkrivanje drugih učesnika u saobraćaju koji ulaze u mrtvu tačku sa obe strane kamiona.
Novi sigurnosni sistem za zaštitu biciklista i pešaka
Novi sigurnosni sistem koristi dvostruki radar na svakoj strani kamiona koji detektuje kada drugi učesnici u saobraćaju uđu u zonu mrtvog ugla.

U prometnim situacijama i najiskusnijem vozaču je teško da uoči sve oko kamiona. Da bi sprečio stresne situacije za vozača, Volvo Trucks nudi svoj novi bezbednosni sistem. Koristeći dvostruki radar na svakoj strani kamiona, sistem detektuje kada drugi učesnici u saobraćaju, na primer biciklisti, uđu u rizično područje.

 

„Nesreća se može desiti u deliću sekunde. Naše opsežno istraživanje nezgoda zasnovano je na decenijama proučavanja situacija iz stvarnog života, a ovaj novi bezbednosni sistem pomaže vozaču da spreči potencijalne sudare“, kaže Ana Vrige Berling, direktorka za bezbednost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

 

Kada se neko nalazi u zoni mrtvog ugla, sistem, koji se zove podrška za izbegavanje bočnog sudara, obaveštava vozača preko crvenog svetla na relevantnom bočnom retrovizoru. Ako vozač signalizira promenu trake putem pokazivača pravca, crveno svetlo počinje da treperi i zvuk upozorenja se emituje sa strane potencijalnog sudara. Vozač je upozoren i može zakočiti kamion, dozvoljavajući na primer biciklisti da prođe.

 

„U Volvo Trucks-u, naša dugoročna vizija je nula nezgoda, a bezbednost je u osnovi svega što radimo. Ovaj novi sistem je još jedan primer naših napora da postignemo ove ciljeve“, zaključuje Ana Rajge.

 

Novi sistem će biti dostupan širom sveta na Volvo FH, FM i FMKS sa dizel, gasnim i električnim pogonima, počevši od septembra ove godine. Modeli Volvo FL i FE dobiće novi sigurnosni sistem 2023. godine.

 

LINK slike visoke rezolucije

LINK - film o izbegavanju bočnog sudara

Za više informacija, osoba za kontakt je:

Tijana Savić

Marketing Manager
+381 63 101 5607
tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za probirljive profesionalne kupce sa čitavim nizom srednjih i teških kamiona. Podršku kupcima obezbeđuje globalna mreža distributera koja se sastoji od 2.200 servisnih radionica u 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja sveta. U 2021. godini, isporučeno je oko 123.000 Volvo kamiona širom sveta. Kompanija Volvo Trucks je deo Volvo grupacije, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi kompletna rešenja za finansiranje i servisiranje. Kompanija Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrednostima: kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.