Kamioni

Volvo Trucks poboljšava upravljivost i efikasnost svojih gradskih kamiona

Volvo FL i FE, koji se najčešće koriste za distribuciju u gradovima i urbanim sredinama, dobili su nove, ažurirane menjače koji nude poboljšanu efikasnost i lakšu vožnju.
Volvo Trucks poboljšava upravljivost i efikasnost svojih gradskih kamiona
Da bi poboljšali i optimizovali vožnju, i Volvo FL i FE su dobili različite režime vožnje: ekonomičnost, performanse i off-road.

Volvo FL je mali i agilan član asortimana Volvo Trucks-a, a sa svojim potpuno novim 8-stepenim potpuno automatskim menjačem (dva više od ranijeg modela) nudi uštedu goriva do 4%.

 

„Sa novim menjačem takođe nudimo punu mogućnost PTO (pover take out) kada stojite u mestu, što ga čini raznovrsnijim i savršenim za kipere, posipače soli, snežne mašine i mnoge druge slične operacije,“ kaže Kenneth Ackerberg, Product Manager za Volvo FL i FE.

 

U međuvremenu, veći Volvo FE sada ima isti ažurirani I-Shift menjač koji se koristi u težim modelima Volvo Trucks-a, čineći menjanje brzina do 30% brže.

 

Značajno poboljšanje u vožnji je postignuto kroz novi način interakcije I-Shift menjača sa motorom. Ažuriranje uključuje brže aktiviranje kvačila što rezultira kraćim prekidom obrtnog momenta. Takođe čini menjanje stepena prenosa glatkijim, za harmoničnije iskustvo vožnje.

 

„Brže menjanje brzina omogućava efikasniju optimizaciju izbora stepena prenosa. Vožnja u gradovima sa mnogo startova i zaustavljanja dovodi do brojnih promena brzina tako da će poboljšanja biti veoma primetna i ceniti ih,“ nastavlja Kenneth Ackerberg.

 

Tri različita režima vožnje za optimizaciju vožnje

 

Da bismo poboljšali i optimizovali vožnju i Volvo FL i FE, postoje tri različita režima vožnje: ekonomičan, performansni i off-road. Svaki režim se bira pritiskom na dugme na instrument tabli, koje se zatim prikazuje na instrument tabli.

 

„Da bi se što lakše uštedilo gorivo, kamion uvek startuje u ekološkom režimu, nudeći eko-roll pri vožnji na pedalu. Međutim, režim performansi je lako dostupan jednostavnim klikom. Takođe smo dodali i off-road režim jer se ovi kamioni mogu koristiti i za lake građevinske zadatke“, zaključuje Kenneth Ackerberg

 

Off-road režim nudi poboljšane performanse pri malim brzinama kako bi vožnju učinio bezbednijom, nudeći bolju kontrolu i manje stresno iskustvo na lošim putevima.

Za više informacija, osoba za kontakt je:

Tijana Savić

Marketing Manager
+381 63 101 5607
tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za probirljive profesionalne kupce sa čitavim nizom srednjih i teških kamiona. Podršku kupcima obezbeđuje globalna mreža distributera koja se sastoji od 2.200 servisnih radionica u 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja sveta. U 2021. godini, isporučeno je oko 123.000 Volvo kamiona širom sveta. Kompanija Volvo Trucks je deo Volvo grupacije, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi kompletna rešenja za finansiranje i servisiranje. Kompanija Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrednostima: kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.