Kamioni

Volvo Trucks lansira nove funkcije za podršku bezbednoj i zahtevnoj vožnji

Volvo Trucks uvodi niz novih funkcija koje poboljšavaju bezbednost i upravljivost, podržavajući precizno rukovanje u uskim oblastima i na neravnim ili klizavim putevima, na primer na gradilištima.
Volvo Trucks lansira nove funkcije za podršku bezbednoj i zahtevnoj vožnji
Nove karakteristike su dizajnirane da vozaču daju veću kontrolu i lakoću upravljanja prilikom manevrisanja.

“Zahvaljujući tome što je I-Shift menjač unapređen sa nekoliko ‘pametnih’ inovacija, uspeli smo da učinimo dostupnim ceo spektar novih funkcija koje povećavaju upravljivost, bezbednost i udobnost. Svaka od njih je razvijena tako da vozaču pruži veći osećaj kontrole i da mu olakša posao tokom upravljanja", kaže Par Bergstrand, rukovodilac sektora za transmisije u Volvo Trucks.

 

Nove funkcije koje pružaju veću preciznost i bezbednost pri teškim uslovima na putu

Terenska kočnica" je novo, jedinstveno rešenje za vožnju pri malim brzinama preko teškog i neravnog terena, koje upravljanje kamionom čini lakšim i bezbednijim.


Obično, ukoliko vozač prikoči dok je točak pozicioniran na ivici neke uzdignute površine, poput velikog kamena ili ivičnjaka, može se desiti da se pokrene pre nego što vozač stigne da pritisne pedalu kočnice, što otežava održavanje kontrole nad vozilom. Novo rešenje "terenske kočnice" aktivira kočnicu čim vozač pusti papučicu gasa. Kamion tada zadržava svoju poziciju bez okretanja točkova, što čini mogućim male, izuzetno precizne pokrete.


"Terenska kočnica je idealna za uslove vožnje van dobrih puteva, poput gradilišta, rudnika ili neravnih puteva, ali takođe može da bude korisna za upravljanje u gradovima i prelazak preko saobraćajnih barijera - „ležećih policajaca“ i ivičnjaka. Bez obzira na konkretnu situaciju, ona vozaču pruža mnogo veću agilnost i kontrolu, što celi posao čini bezbednijim i lakšim", dodaje Par Bergstrand.


"Promena pravca" je još jedno rešenje koje olakšava upravljanje kamionom pri malim brzinama. Situacije poput onih kada se treba okrenuti u ograničenom prostoru ili voziti unazad do rampe za utovar po pravilu zahtevaju kratke, oštre pokrete kada vozač naizmenično pritiska pedale kočnice i gasa. Sada, umesto da pritiska pedalu kočnice, vozač može da prebaci u hod unazad dok još uvek vozi napred. Nova funkcija će zatim automatski usporiti vozilo do stanja mirovanja, a onda početi da ga pomera unazad, dok vozač prosto pritiska pedalu za gas. Da bi opet krenuo napred, dovoljno je da prebaci u stepen za vožnju unapred i ne pušta papučicu gasa.


"Aktivna kontrola prianjanja" je funkcija koja značajno unapređuje stabilnost i ubrzavanje u klizavim uslovima. Ako kamion krene da proklizava, nekoliko senzora omogućava kontrolnom sistemu vozila da na inteligentan način reaguje na površinu puta, kako bi pomogli vozaču da ostane na putu. Ova nova karakteristika je osmišljena takođe kako bi umanjila rizik od okretanja priključnog vozila i preteranog okretanja kola upravljača kada se vozi bez tereta.


Volvo Trucks je takođe unapredio tempomat, tako da se on može aktivirati pri niskim podešenim brzinama, na primer 4 km/h, pa čak i 2 km/h, kada se koristi sa opcionim ultrasporim stepenima prenosa.


"Zaista sam ponosan na to što smo uspeli da razvijemo toliko korisnih karakteristika koje, ne samo da poboljšavaju vožnju na gradilištima, već mogu da budu od pomoći u raznim drugim situacijama, poput prevoza drvne građe i u gradskoj vožnji", zaključio je Par Bergstrand.


Dostupnost:

  • Terenska kočnica postoji kao opcija na modelu Volvo FH16, kao i drugim Volvo kamionima sa pogonskom prednjom osovinom.
  • Promena pravca je opcija dostupna na modelima Volvo FH, FM i FMX.
  • Aktivna kontrola prianjanja je standardna opcija na svim Volvo kamionima za teški teret na električni pogon i, sa par izuzetaka, na svim kamionima za teški teret sa Euro 6 motorom.
  • Unapređeni tempomat je deo standardne opreme na svim Volvo kamionima za teški teret.

 

LINK ka fotografijama visoke rezolucije

LINK LINK ka dostupnim filmovima

Za više informacija, osoba za kontakt je:

Tijana Savić

Marketing Manager
+381 63 101 5607
tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za probirljive profesionalne kupce sa čitavim nizom srednjih i teških kamiona. Podršku kupcima obezbeđuje globalna mreža distributera koja se sastoji od 2.200 servisnih radionica u 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja sveta. U 2021. godini, isporučeno je oko 123.000 Volvo kamiona širom sveta. Kompanija Volvo Trucks je deo Volvo grupacije, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi kompletna rešenja za finansiranje i servisiranje. Kompanija Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrednostima: kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.