Kamioni

×

Volvo Trucks lansira nove funkcije za podršku bezbednoj i zahtevnoj vožnji

Volvo Trucks uvodi niz novih funkcija koje poboljšavaju bezbednost i upravljivost, podržavajući precizno rukovanje u uskim oblastima i na neravnim ili klizavim putevima, na primer na gradilištima.
Volvo Trucks lansira nove funkcije za podršku bezbednoj i zahtevnoj vožnji
Nove karakteristike su dizajnirane da vozaču daju veću kontrolu i lakoću upravljanja prilikom manevrisanja.

„Zahvaljujući nekoliko pametnih ažuriranja I-Shift menjača, uspeli smo da stavimo na raspolaganje niz novih funkcija koje poboljšavaju voznu sposobnost, bezbednost i udobnost. Svaki je dizajniran da vozaču pruži veću kontrolu i lakoću upravljanja prilikom manevrisanja“, kaže Par Bergstrand, Heavy Duty Transmission Menadžer u kompaniji Volvo Trucks.

 

Nove karakteristike koje nude veću preciznost i sigurnost kada su uslovi na putu teški

 

Terrain Brake je novo, jedinstveno rešenje za vožnju malim brzinama po neravnom terenu, gde olakšava i bezbednije manevrisanje kamionom.

 

Obično, ako vozač koči sa točkom postavljenim na ivici uzvišene površine, poput velikog kamena ili ivičnjaka, može se otkotrljati pre nego što vozač stigne da pritisne kočnice, što otežava kontrolu nad vozilom. Novo rešenje Terrain Brake aktivira kočnice čim vozač otpusti papučicu gasa. Kamion tada drži svoju poziciju bez kotrljanja, što omogućava mala pomeranja, sa velikom preciznošću.

 

Terrain Brake je idealna za terenske uslove kao što su gradilišta, rudnici ili neravni putevi, ali takođe može biti korisna za manevrisanje u gradovima i navigaciju preko neravnina i ivičnjaka. Bez obzira na situaciju, to će vozaču dati mnogo veću agilnost i kontrolu, čineći posao sigurnijim i lakšim“, nastavlja Pär Bergstrand.

 

Change Direction je još jedno rešenje koje olakšava manevrisanje kamionom pri malim brzinama. Situacije kao što su skretanje u skučenom prostoru ili kretanje unazad u utovarnu rampu obično zahtevaju kratke, oštre pokrete pri čemu vozač prelazi između pedala kočnice i gasa. Sada, umesto da pritisne kočnicu, vozač može da pređe u hod unazad dok se i dalje kreće napred. Nova funkcija će tada automatski zaustaviti vozilo, a zatim će početi da se kreće unazad, dok vozač jednostavno drži papučicu gasa. Da biste ponovo krenuli napred, dovoljno je samo da pređete u brzinu za napred i nastavite da držite gas.

 

Active Grip Control je funkcija koja značajno poboljšava stabilnost i ubrzanje u klizavim uslovima. Ako kamion počne da proklizava, više senzora omogućavaju kontrolnom sistemu vozila da reaguje na površinu puta na inteligentan način kako bi pomogao vozaču da ostane na putu. Nova funkcija je takođe osmišljena da smanji rizik od uvlačenja dizalice i prekomernog upravljanja prilikom vožnje bez opterećenja.

 

Volvo Trucks je takođe ažurirao tempomat tako da se može aktivirati pri zadatim brzinama od 4 km/h, ili čak 2 km/h, ako se koristi sa opcionim zupčanicima za guseničare.

 

„Zaista sam ponosan što smo uspeli da razvijemo toliko korisnih funkcija koje ne samo da poboljšavaju vožnju na gradilištima, već su takođe od pomoći u mnogim drugim situacijama, kao što su transport drveta i vožnja u gradovima“, zaključuje Pär Bergstrand.

 

Dostupnost:

 

Terrain Brake je opcija za Volvo FH16 i druge Volvo kamione sa pogonjenom prednjom osovinom.

Promena smera je opcija dostupna na svim Volvo FH, FM i FMKS.

Active Grip Control je standardna oprema za sve kamione Volvo za teške uslove sa električnim pogonom i, sa nekoliko izuzetaka, za sve kamione za teške uslove sa Euro 6 motorima.

Ažurirani tempomat je standardna oprema na svim teškim Volvo kamionima.

 

LINK slike visoke rezolucije

LINK film o novim karakteristikama

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,200 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 13 countries across the globe. In 2021 approximately 123,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.