Kamioni

Volvo Trucks predstavlja novi kamion sa nultom emisijom štetnih gasova

Zamislite kamion koji emituje samo vodenu paru, proizvodi sopstvenu struju i ima domet do 1000 km. To je moguće sa gorivnim ćelijama koje pokreće vodonik, a Volvo Trucks je počeo da testira vozila koristeći ovu novu tehnologiju.
Volvo Trucks predstavlja novi kamion sa nultom emisijom štetnih gasova
Hydrogen-powered fuel cell electric trucks will be especially suitable for long distances and heavy, energy-demanding assignments.

Za dekarbonizaciju transporta, Volvo Trucks već danas nudi akumulatorske električne kamione i kamione koji rade na obnovljiva goriva, kao što je biogas. U drugoj polovini ove decenije, treća CO2 neutralna opcija biće dodata njegovom portfoliju proizvoda – električni kamioni sa gorivnim ćelijama na vodonik.

 

„Razvijamo ovu tehnologiju već nekoliko godina i divan je osećaj videti prve kamione koji uspešno rade na probnoj stazi. Kombinacija električne baterije i električne gorivne ćelije omogućiće našim klijentima da u potpunosti eliminišu emisiju CO2 iz izduvnih gasova iz svojih kamiona, bez obzira na transportne zadatke“, kaže Roger Alm, predsednik Volvo Trucks.

 

Električni kamioni sa gorivim ćelijama imaće radni domet koji je uporediv sa mnogim dizel kamionima – do 1 000 km – i vreme punjenja goriva manje od 15 minuta. Ukupna težina može biti oko 65 tona ili čak i veća, a dve gorivne ćelije imaju kapacitet da generišu 300 kV električne energije na brodu.

 

„Električni kamioni sa pogonom na vodonik biće posebno pogodni za velike udaljenosti i teške, energetski zahtevne zadatke. Oni takođe mogu biti opcija u zemljama u kojima su mogućnosti punjenja baterija ograničene“, kaže Roger Alm.

 

Generiše sopstvenu električnu energiju

Gorivna ćelija proizvodi sopstvenu električnu energiju iz vodonika na brodu umesto da se puni iz spoljnog izvora. Jedini biprodukt koji se emituje je vodena para.

 

Gorivne ćelije isporučuju cellcentric

Gorivne ćelije će isporučivati cellcentric – zajedničko ulaganje između Volvo grupe i Daimler Truck AG. Cellcentric će izgraditi jednu od najvećih evropskih serijskih proizvodnih pogona za gorivne ćelije, posebno razvijene za teška vozila.

 

Potrebno je više zelenog vodonika

Tehnologija gorivih ćelija je još uvek u ranoj fazi razvoja i postoje mnoge prednosti nove tehnologije, ali i neki izazovi koji su pred nama. Jedna od njih je masovna nabavka zelenog vodonika*. Druga je činjenica da infrastruktura za dopunu goriva za teška vozila tek treba da se razvije.

 

„Očekujemo da će se snabdevanje zelenim vodonikom značajno povećati u narednih nekoliko godina, pošto će mnoge industrije zavisiti od njega u smanjenju CO2. Ipak, jedva čekamo da dekarbonizujemo transport, već kasnimo. Dakle, moja jasna poruka svim transportnim kompanijama je da započnu putovanje danas sa električnim baterijama, biogasom i drugim dostupnim opcijama. Kamioni na gorivne ćelije će tada biti važan dodatak za duže i teže transporte za nekoliko godina“, kaže Roger Alm.

 

* Zeleni vodonik se proizvodi korišćenjem obnovljivih izvora energije, kao što su vetar, voda i sunce.
 

LINK slike visoke rezolucije 
LINK film (1 min)
LINK film sa više detalja (2 min)

Za više informacija, osoba za kontakt je:

Tijana Savić

Marketing Manager
+381 63 101 5607
tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za probirljive profesionalne kupce sa čitavim nizom srednjih i teških kamiona. Podršku kupcima obezbeđuje globalna mreža distributera koja se sastoji od 2.200 servisnih radionica u 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja sveta. U 2021. godini, isporučeno je oko 123.000 Volvo kamiona širom sveta. Kompanija Volvo Trucks je deo Volvo grupacije, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi kompletna rešenja za finansiranje i servisiranje. Kompanija Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrednostima: kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.