Kamioni

Rekordna porudžbina električnih Volvo kamiona za logističku kompaniju Maersk

Volvo Trucks je u Severnoj Americi dobio porudžbinu za 110 Volvo VNR električnih kamiona od globalne logističke kompanije Maersk. Dogovor se dodaje na prethodnu narudžbu od 16 vozila istog modela i označava najveću komercijalnu porudžbinu do sada za Volvo električne kamione.
Gladstein Neandross & Associates - Volvo & Maersk Electric Vehicle Handover in Santa Fe Springs, CA. Photograph by Matt Petit/NHOUSE for GNA
Isporuke Volvo VNR električnih kamiona Performance Team-u, kompaniji Maersk, počeće u drugom kvartalu 2022.

Porudžbinu je izdao Performance Team, deo Maersk Grupe, a to znači da će ukupno 126 takvih električnih kamiona biti u upotrebi za Performance Team. Prvi električni kamioni će biti u funkciji u Q2 2022, svih 126 kamiona je planirano za implementaciju do Q1 2023.

 

„Volvo Trucks je uzbuđen što će nastaviti da sarađuje sa Maerskom na ciljevima održivosti flote i što će igrati ključnu ulogu u kontinuiranim investicijama ove organizacije u rešenja za elektromobilnost“, kaže Peter Voorhoeve, predsednik Volvo Trucks Severne Amerike.

 

Električni kamioni klase 8 će se koristiti u Kaliforniji za različite transportne zadatke, služeći odvodnjavanju u luci i rutama distribucije skladišta.

 

Volvo VNR Electric ima radni domet do 440 km i skladištenje energije do 565 kVh. Kamion se može napuniti 80% za 90 minuta sa paketom od šest baterija i 60 minuta sa verzijom od četiri baterije. Volvo VNR Electric se proizvodi u fabrici Volvo Trucks New River Valley u Virdžiniji, koja je ekskluzivni proizvođač svih Volvo kamiona u Severnoj Americi.

 

50% prodaje električne energije do 2030

 

Globalno, Volvo Trucks je postavio ambiciozan cilj da do 2030. godine 50% svih kamiona koje prodaje, budu električni.

 

„Odlučni smo da vodimo električnu transformaciju transportne industrije. Obim je i dalje mali, ali vidimo brzo rastuće interesovanje u Evropi, Severnoj Americi i drugim delovima sveta. U 2021. primili smo porudžbine, uključujući pisma o namerama za kupovinu, za više od 1.100 kamiona u preko 20 zemalja. Očigledno postaje ključna konkurentska prednost da se može ponuditi električni transport bez emisija“, kaže Roger Alm, predsednik Volvo Trucks.

 

Volvo Trucks je bio lider na tržištu teških električnih kamiona 2021. godine u Evropi sa tržišnim udelom od 42% i takođe ima vodeću poziciju u Severnoj Americi. Sa ukupno šest modela električnih kamiona u proizvodnji od ove godine, Volvo Trucks ima najkompletniju liniju električnih kamiona u globalnoj industriji kamiona, koja pokriva sve, od gradske distribucije i rukovanja otpadom, do građevinskih transporta i regionalnog transporta.


Link slike visoke rezolucije

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.