Kamioni

Volvo FH sa I-Save – pobednik u uštedi goriva u nekoliko testova

U nekoliko nezavisnih testova, koje su sproveli nemački časopisi za vozače kamiona, Volvo FH sa tehnologijom I-Save bio je pobednik u uštedi goriva kada se posmatra kombinacija potrošnje dizela i tečnosti AdBlue, iako na testiranom kamionu nije bilo najnovijih Volvo ažuriranja.
Volvo FH sa I-Save – pobednik u uštedi goriva u nekoliko testova
Volvo je dokazao da je moguće kombinovati ekonomičnost i performanse.

Danas je za eksploataciju tegljača cena goriva u fokusu više nego ikada ranije. Ne samo da je cena dizela nedavno porasla, već i mnoge transportne kompanije osećaju negativan uticaj povećanih cena agensa AdBlue, koje su se više nego udvostručile.

„Kada ulažete u novi kamion, važnije je nego ikada da pažljivo pogledate ukupnu potrošnju energije kamiona“, kaže Peter Franzen, menadžer za motore u kompaniji Volvo Trucks.

 

Pobednik u potrošnji goriva u više testova

 

Nezavisni nemački časopisi Trucker i Transport nedavno su testirali Volvo FH 500 sa I-Save tehnologijom, upoređujući ga s kamionima drugih velikih evropskih konkurenata. Volvo je izašao kao pobednik u oba testa ekonomičnosti u potrošnji goriva, gledajući ukupnu potrošnju dizela i tečnosti AdBlue. Uprkos maloj potrošnji, Volvo kamion je takođe imao veoma visoku prosečnu brzinu na testu časopisa Trucker, a na testu časopisa Transport čak je pobedio konkurente u brzini.

 

„Naši inženjeri su uspeli da kombinuju veliku brzinu sa veoma niskom potrošnjom goriva, što je fantastično dostignuće. Često morate da izaberete jedno ili drugo, ali mi smo dokazali da možete kombinovati ekonomičnost i performanse“, objašnjava Peter Franzen. „Još impresivnije je to što smo uspeli da budemo najbolji u potrošnji goriva u oba testa, iako testirani kamion nije imao naša najnovija ažuriranja u sistemu ubrizgavanja i sagorevanja  goriva, koja će smanjiti potrošnju goriva za još nekoliko procentnih poena!“

 

Nova poboljšanja štede do 13% na ukupnim troškovima goriva

 

Testirani Volvo FH imao je I-Save specifikaciju, što je varijanta koja kombinuje različite pogonske i softverske karakteristike kako bi se što više poboljšala ekonomičnost potrošnje goriva. ”Srce” I-Save tehnologije je turbo kompaund motor, koji omogućava vožnju s niskim obrtajima i u visokim stepenima prenosa tokom dužeg vremenskog perioda. Sa nedavno uvedenim poboljšanjima, I-Save kumulativno može dodati do 13% poboljšanja u potrošnji goriva – u poređenju sa nivoima potrošnje kada je uveden 2019.

 

„Da bismo poboljšali efikasnost iskorišćenja goriva, sada smo naš Volvo FH sa I-Save tehnologijom pomerili korak dalje kako bismo obezbedili potpunu optimizaciju motora. S obzirom na istorijski visoke cene energije koje sada imamo, tajming ne može biti bolji“, zaključuje Peter Franzen.

 

Činjenice o novim ažuriranjima uštede goriva

 

Proces sagorevanja motora je dodatno poboljšan prilagođavanjem injektora, kompresije i bregastog vratila i posebno rafinisanim i jedinstvenim klipovima sa novim talasastim čelom. Ukupna masa i unutrašnje trenje su takođe smanjeni. Turbo punjač visokih performansi i pumpa za ulje su unapređeni, a čak su i filteri za ulje, gorivo i vazduh s patentiranim usavršavanjem da bi dobili bolje performanse.

Ažurirani motor radi zajedno sa inteligentnim i automatizovanim I-Shift menjačem, koji omogućava do 30% bržu promenu stepena prenosa. Brži odgovor doprinosi daljem poboljšanju uštede goriva, upravljivosti i uglađenosti vožnje.

I-Torque je novi, pametni softver obrtnog momenta koji povećava energetsku efikasnost analizom predstojećih topografskih podataka puta, koristeći funkciju I-See i prilagođavanjem vožnje stvarnoj ruti. I-See koristi informacije o planiranoj ruti kako bi iskoristio kinetičku energiju kamiona na najbolji mogući način prilikom vožnje po brdovitom terenu. Novi I-Torque softver optimizuje i izbor stepena prenosa i obrtni moment motora. Funkcija „gleda“ put ispred sebe i procenjuje topografiju i masu vozila – da bi odlučila tačno koliki je obrtni moment potreban motoru i kada, da bi radio sa apsolutno najvećim mogućim iskorišćenjem goriva.

Kada vozite na velike udaljenosti, aerodinamika kamiona igra važnu ulogu za uštedu goriva. Zbog toga je takođe napravljeno nekoliko ključnih promena za poboljšanje protoka vazduha, uključujući čvršće zazore na prednjem delu kabine i duži produžetak vrata.

Sva ova poboljšanja doprinose ostvarivanju najveće uštede goriva i najnižih ukupnih troškova koje je Volvo Trucks ikada do sada postigao. Biće zanimljivo videti kako će Volvo uspeti da još više poboljša rezultat u narednim testovima specijalizovanih medija.

 

LINK slike visoke rezolucije

LINK - press release

Za više informacija, osoba za kontakt je:

Tijana Savić

Marketing Manager
+381 63 101 5607
tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za probirljive profesionalne kupce sa čitavim nizom srednjih i teških kamiona. Podršku kupcima obezbeđuje globalna mreža distributera koja se sastoji od 2.200 servisnih radionica u 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja sveta. U 2021. godini, isporučeno je oko 123.000 Volvo kamiona širom sveta. Kompanija Volvo Trucks je deo Volvo grupacije, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi kompletna rešenja za finansiranje i servisiranje. Kompanija Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrednostima: kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.