Kamioni

Volvo kamioni: Prvi u svetu koji koristi čelik bez fosila u svojim kamionima

Kao prvi proizvođač kamiona na svetu koji je to učinio, Volvo sada uvodi čelik bez fosila u svoje kamione. Čelik proizvodi švedska čeličana SSAB, a teški električni kamioni Volvo će biti prvi koji će ga uključiti.
Volvo kamioni: Prvi u svetu koji koristi čelik bez fosila u svojim kamionima
Volvo Trucks je prvi na svetu koji koristi čelik bez fosila u svojim kamionima. Čelik će se prvo koristiti u šinama okvira kamiona.

Čelik iz SSAB-a se proizvodi po potpuno novoj tehnologiji, zasnovanoj na vodoniku. Rezultat je mnogo manji uticaj na klimu nego konvencionalno proizveden čelik. Uvođenje čelika malog obima u Volvo teške električne kamione počeće u trećem kvartalu 2022.

 

„Povećaćemo upotrebu materijala bez fosila u svim našim kamionima kako bismo ih učinili nultim ne samo u radu – već i kada su u pitanju materijali od kojih su napravljeni“, kaže Džesika Sandstrem, viši potpredsednik za upravljanje proizvodima, Volvo kamioni.

 

Prvi čelik proizveden sa vodonikom biće korišćen u šinama okvira kamiona, kičmi kamiona na koji su montirane sve ostale glavne komponente. Kako se povećava dostupnost čelika bez fosila, on će biti uveden i u druge delove kamiona.

 

90% Volvo kamiona se može reciklirati

 

Danas, oko 30% materijala u novom Volvo kamionu dolazi od recikliranih materijala. I do 90% kamiona se može reciklirati na kraju svog životnog veka.

 

„Mi kontinuirano nastojimo da dodatno smanjimo naš klimatski otisak. Takođe se krećemo ka većoj kružnosti kako u našim operacijama tako i u našim kamionima“, kaže Džesika Sandstrem.

 

Volvo Grupa sarađuje sa SSAB-om na čeliku bez fosila od 2021. Prva mašina, nosač tereta od čelika bez fosila, predstavljena je u oktobru 2021. Čelik bez fosila biće važna dopuna tradicionalnom i recikliranom čeliku koji se koristi u kamionima Volvo.

 

Volvo Trucks je posvećen Pariskom sporazumu i postizanju neto nulte emisije gasova staklene bašte u lancu vrednosti najkasnije do 2040. godine.

 

LINK slike visoke rezolucije

LINK - film

Za više informacija, osoba za kontakt je:

Tijana Savić

Marketing Manager
+381 63 101 5607
tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za probirljive profesionalne kupce sa čitavim nizom srednjih i teških kamiona. Podršku kupcima obezbeđuje globalna mreža distributera koja se sastoji od 2.200 servisnih radionica u 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja sveta. U 2021. godini, isporučeno je oko 123.000 Volvo kamiona širom sveta. Kompanija Volvo Trucks je deo Volvo grupacije, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi kompletna rešenja za finansiranje i servisiranje. Kompanija Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrednostima: kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.