Volvo će isporučiti 20 električnih kamiona prevoz teških tereta kompaniji Amazon

Volvo Trucks će kompaniji Amazon u Nemačkoj do kraja godine isporučiti potpuno električne kamione za teški teret. Očekuje se da će tih dvadeset Volvo FH Electric kamiona prelaziti više od milion kilometara godišnje, na električni umesto na dizel pogon.
Volvo će isporučiti 20 električnih

Vozila za prevoz teškog tereta i druga komercijalna vozila generišu oko 36% emisije štetnih gasova u domaćem transportu Nemačke, što nameće potrebu da se reši važan problem - dekarbonizacija.

"Krupni igrači u transportnom poslu igraju ključnu ulogu kada treba stati na čelo procesa koji podrazumeva preduzimanje napora ove branše u smanjenju emisije ugljen-dioksida. Stoga mi je drago što Amazon sarađuje s nama u smanjenju emisije ugljen-dioksida te kompanije na dužim i težim transportnim zadacima", kaže Džesika Sandstrom, potpredsednik sektora za menadžment proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Kompanija Volvo Trucks je započela serijsku proizvodnju električnih kamiona za teške terete u septembru ove godine, tako da dostupnost električnih kamiona za međugradski i regionalni prevoz označava važnu prekretnicu u pravcu dekarbonizacije drumskog transporta.

"Na globalnom nivou sada imamo šest modela električnih kamiona, koji su spremni za poručivanje i nalaze se u serijskoj proizvodnji, kako bismo odgovorili na rastuću potrebu za dekarbonizacijom transporta robe. Ovo je ohrabrujući korak napred ka smanjenju efekata klimatskih promena", kaže Džesika Sandstrom.

Električni modeli najvažnije palete proizvoda kompanije Volvo Trucks - Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX kamioni za teške terete - igraće odlučujuću ulogu u dostizanju globalnih ciljeva kompanije Volvo, odnosno da 2030. godine 50 odsto prodaje svih novih Volvo kamiona čine električni kamioni sa pogonom na baterije ili na vodonične ćelije.

Ovi električni kamioni za teške terete mogu da imaju ukupnu masu do 44 tone, a tri pomenuta modela čine oko dve trećine prodaje ove kompanije.

U kompaniji Amazon ovi kamioni će zameniti njihove dizel prethodnike i odigrati ključnu ulogu u inicijativama ka elektrifikaciji transportnih lanaca ove kompanije.

"Kompanija Amazon je posvećena dekarbonizaciji svoje flote, a pretposlednji segment lanca dostave je poznat po tome što je za njega ta vrsta tranzicije posebno komplikovana", pojašnjava Andreas Maršner, potpredsednik sektora za transportne usluge za region Evrope u kompaniji Amazon. "Iz tog razloga, dolazak ovih električnih vozila za teške terete u našu flotu predstavlja toliko važnu prekretnicu. Upravljamo sa jednim od najbrže rastućih programa za elektrifikaciju komercijalnog transporta i nastavićemo da investiramo i unosimo novine kako bismo dekarbonizovali dostavu i klijentima isporučivali pakete bez emisije štetnih gasova."

Nekoliko činjenica o modelu Volvo FH Electric

Kapacitet baterije: 540 kWh

Izlazna snaga: 490 kW kontinuirane snage

Iako mu je autonomija do 300 km, model Volvo FH Electric može da prevali i do 500 km tokom normalnog radnog dana, ako mu se baterije dopune, na primer, tokom pauze za ručak

Nekoliko činjenica o asortimanu električnih kamiona kompanije Volvo

Kompanija Volvo Trucks, na globalnom nivou, poseduje asortiman od šest u celosti električnih kamiona koji su razvijeni i napravljeni tako da mogu da pokriju mnogo različitih transportnih zadataka.

Modeli Volvo FH, FM i FMX Electric imaju bruto kombinovanu masu do 44 tone. Prodaja ovih kamiona u Evropi je u toku, a njihova serijska proizvodnja je otpočela u septembru 2022. godine.

Proizvodnja modela Volvo FL i FE Electric za gradsku distribuciju i odlaganje otpada je u Evropi počela još 2019. godine.

Proizvodnja modela Volvo VNR Electric za tržište Severne Amerike je počela 2020. godine.