Volvo kamioni u odličnim rukama visokostručnih i profesionalnih servisnih tehničara

Uz tradicionalan kvalitet, dugovečnost i ekonomičnost, za vlasnike Volvo kamiona jedan od izuzetno važnih faktora profitabilnog poslovanja je dobra servisna podrška. Razgranata mreža dobro opremljenih servisnih radionica, u kojoj se o održavanju i popravkama staraju visokostručni i profesionalni servisni tehničari, od presudne je važnosti i pri odluci o kupovini novog kamiona, jer samo vozilo koje je u svako vreme u punoj pogonskoj spremnosti vlasnika čini bezbrižnim i čuva renome kompanije.

Volvo Trucks posebnu brigu posvećuje stalnoj edukaciji i usavršavanju servisnih tehničara, po programima koji se sprovode na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Osim obuke za nove proizvode i usluge, servisni tehničari se upoznaju i sa aktuelnim i budućim trendovima koje prati i predviđa Volvo Trucks, ali i generalno u kamionskoj industriji. Istovremeno, u servsnim radionicama se podstiče razmena iskustava između članova servisnih timova, a sve u cilju da se korisniku pruži profesionalna servisna usluga najvišeg nivoa.

Jedan od načina za postizanje tog cilja su i nadmetanja, bolje reći svojevrsni trening Volvo servisnih timova iz celog sveta – već tradicionalna VISTA, najveće svetsko takmičenje za zaposlene u postprodaji kamiona i autobusa u svetu. Šezdesetdrugo odmeravanje znanja, veštine i brzine, VISTA 2022, protiče pod sloganom VIŠE OD TAKMIČENJA. Za ovogodišnje takmičenje se prijavilo 16.250 učesnika iz 4.360 timova iz celog sveta. Tradicionalno, među učesnicima su bili i zaposleni u servisnim radionica Volvo Trucks Srbija – ove godine okupljeni u 12 timova iz prodajno-servisnih centara u Novim Banovcima, Novom Sadu i Čačku.

U kvalifikacijama za finale u regionu Adriatic South, pored ekipa iz Srbije, takmičili su se i drugi timovi iz regiona Adriatic South – iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Albanije, ukupno 81 učesnik iz 23 tima. Za finale, koje se u drugoj sedmici septembra održava u Geteborgu, sedištu Volvo Trucks, u kojem će se nadmetati 43 ekipe iz čitavog sveta, plasirala se ekipa Magic iz Makedonije.

Najveći uspeh u dosadašnjim takmičenjima, u kojima su učestvovale ekipe iz našeg regiona, ostvaren u prethodnoj, sezoni 2017/2018, kada je tim RED EAGLES iz Volvo Trucks prodajno-servisnog centra u Novom Sadu stigao do svetskog finala održanog u krajem juna 2018. Tada se u brazilskom gradu Kuritiba nadmetalo 40 timova iz celog sveta. O uspehu novosadskog tima govori podatak da su u takmičenju VISTA u tom ciklusu učestvovala čak 5.222 tima, odnosno 19.706 zaposlenih u Volvo centrima s cele planete.

Ovogodišnji ciklus počeo je 10. januara 2022. otvaranjem formulara za registraciju. VISTA 2022. je imala dva kruga teoretskih pitanja u kojima su takmičari odgovarili na 30 pitanja iz oblasti servisnih informacija, električnih dijagrama, kataloga rezervnih delova i poznavanja proizvoda. Druga „disciplina“ je bila Pit-Stop, sesija vremenski ograničena na 90 minuta, tokom koje su takmičari timski odgovarali na 20 pitanja iz oblasti elektromobilnosti i uređaja na kamionu za naknadnu obradu emisije izduvnih gasova.

Po prvi put, VISTA 2022. je imala aplikaciju za Andoid-Iphone telefone preko koje su učesnici rešavali posebne „misije“ i osvajali dodatne poene. „Misije“ su bile različite – od zabavnih, tipa omiljena pesma tima, pa do edukativnih kao što su bezbednost na radu ili skladištenje i rukovanje opasnim materijalom.

Po završetku teoretskog dela takmičenja 189 najboljih timova se kvalifikovalo u digitalno polufinale. Prvi put ove godine zbog neizvesnosti povezanih s pandemijom Covid19, ali i zbog edukacije u cilju primene savremenih tehnologija, Volvo kamionska korporacija odlučila je da se polufinale organizuje preko digitalne platforme na kojoj su timovi-polufinalisti rešavali zadatke na popravci kamiona. Kao i do sada, osim praktičnih, bilo je i teoretskih zadataka za čije rešavanje je svaki od timova imao rok od 30 minuta i to na „stanicama“ Elektromobilnost, Potrošači u kamionu i kako optimizovati upotrebu energije (baterija na kamionu), Postavljanje automatizovanog menjača u neutralni mod po specijalnom zahtevu kupca u određenoj situaciji i Kviz opšteg poznavanja Volvo brenda i proizvoda.

Iz Adriatic South regiona (tržišta) u digitalno polufinale su se kvalifikovali timovi Magic iz Makedonije i Sokolovi iz Crne Gore. Oni su se u digitalnom polufinalu takmičili u grupi sa ukupno 13 timova iz regiona Adriatic North – iz Bugarske, Estonije, Mađarske, Latvije, Litvanije i Kazahstana. „Magični“ tim iz Makedonije je osvojio drugo. mesto u ukupnom poretku i time izborio plasman za finale VISTA 2022.