Kamioni

Završeno najveće takmičenje na svetu u pružanju posleprodajnih usluga

I pobednik je… Poznat je pobednički tim na najvećem takmičenju na svetu u pružanju tehničkih usluga vlasnicima Volvo kamiona i autobusa, VISTA*. Nakon fenomenalnog finala u rodnom gradu kompanije Volvo, Geteborgu, u Švedskoj, na samom vrhu je završio tim Kiired Insenerid iz Estonije.
Završeno najveće takmičenje na svetu u pružanju posleprodajnih usluga

Više od 16.000 tehničara iz oko 4.500 timova iz svetske servisno-prodajne mreže kompanija Volvo Trucks i Volvo Buses učestvovalo je na ovogodišnjem VISTA takmičenju – globalnom događaju koje je prvi put održan davne 1957. godine.

Glavni ciljevi takmičenja VISTA su podsticanje nadmetanja u stručnosti i veštini, izgradnja timskog duha i osećanja ponosa. Visoko obučeni i krajnje motivisani tehničari čine da radionice kompanije Volvo Trucks konstatuju dijagnozu greške i popravljaju probleme na kamionima “iz prve”, blagovremeno i po visokim standardima. Ove veštine su ključne kako bi se pomoglo vlasnicima da dostignu maksimalno aktivno radno vreme svojih kamiona i autobusa. Na kraju, to vodi poboljšanoj posleprodajnoj usluzi za kupce.

U finalu, održanom u Geteborgu, 43 tima tehničara i osoblja angažovanog u pružanju usluga, tokom dva dana se takmičilo u šest segmenata, na zadacima poput pronalaženja greške putem CAN linka, na menjaču I-Shift-a i karoseriji. Među njima su bila dva virtuelna segmenta s fokusom na električna vozila - jedan od zadataka je bio instalacija električnog motora na kamionu. Broj električnih kamiona i autobusa sada ubrzano raste, pa je sposobnost bezbednog rada sa električnim motorima važna veština za tehničare u praktično svakoj radionici širom sveta.

“Naši mehaničari igraju ključnu ulogu u doprinosu uspeha naših kupaca, tako što se staraju da njihovi kamioni uvek ostanu na putu, a VISTA je sjajan način da oni unaprede svoje veštine u radionici. Veoma sam impresioniran tehničkim znanjem timova ove godine i brzinom kojom su rešili probleme koji su stavljeni pred njih”, kaže Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

Tri prva tima na VISTA svetskom šampionatu 2022. godine:

Tim:                                      Država:

Kiired Insenerid                  Estonija

Titan                                     Danska

SWISSTA                            Švajcarska

 

O VISTA takmičenju

*VISTA je skraćenica za međunarodnu Volvo nagradu za obuku u oblasti usluga. Započeta je 1957. godine i originalno je predstavljala takmičenje za Volvo tehničare u Švedskoj. Dvadeset godina kasnije, 1977. Godine, takmičenje je prošireno na sve kontinente, privlačeći predstavnike Volvo radionica iz raznih krajeva sveta. Danas VISTA predstavlja dvogodišnji događaj i najveće takmičenje za tehničare angažovane u kamionskim radionicama širom sveta.

 

VISTA je otvorena za zaposlene u kompanijama Volvo Trucks i Volvo Buses i njihove tehničare širom sveta. Da bi se kvalifikovali, timovi koji žele da učestvuju moraju da ispune upitnik iz dva dela i odgovore na opšta i tehnička pitanja.