Boban Comerc: tegljači Volvo FM idealni za domaće i regionalne prevoze

Nakon dugogodišnjih izvrsnih iskustava s Volvo brendom, preduzeće za proizvodnju, promet i usluge Boban Comerc iz Novog Sela kraj Vrnjačke Banje preuzelo je dva Volvo FM tegljača koje će koristiti za sopstvene potrebe – svakodnevne ture u Srbiji i sezonske prevoze južnog voća iz Grčke.
Boban Comerc: tegljači Volvo FM idealni za domaće i regionalne prevoze

„Prezadovoljan sam Volvo kamionima i saradnjom s Volvo kompanijom – to je glavni razlog zbog kojeg sam se opredelio da u ovoj godini ‘teži’ deo voznog parka obnovim i proširim sa dva nova FM tegljača“, kaže Boban Miković, osnivač, vlasnik i direktor porodičnog Preduzeća za proizvodnju, promet i usluge Boban Comerc s 35 zaposlenih.

„Moj izbor je za naše prilike u neku ruku jedinstven, jer je u Srbiji malo FM kamiona u verziji tegljača koji vuku klasične poluprikolice s ceradom (‘zavesarke’) – uobičajeno je da se kupci opredeljuju za veći FH. Moja računica je, međutim, drugačija: uz manja početna ulaganja dobio sam vozila koja mogu sve što i FH, ali, što je veoma bitno, s osetno nižim troškovima eksploatacije i vlasništva“, dodaje gospodin Miković i nastavlja: „Novi FM-ovi će biti idealni za naše potrebe, a to je 90 odsto uposlenosti u Srbiji i desetak odsto sezonskih prevoza južnog voća iz Grčke. Budući da se bavimo trgovinom na veliko, naši prvenci će prevoziti prehrambenu robu (šećer, brašno, jestivo ulje, so, stočnu so, stočno brašno, kao i sezonsko voće, pre svega narandže) od proizvođača do našeg skladišta, a odatle do kupaca, ili direktno – iz proizvodnje u skladišta maloprodajnih preduzeća ili trgovinskih i ugostiteljskih radnji.“

Gospodin Miković ima višedecenijsko odlično iskustvo s Volvo kamionima: u vozni park preduzeća prvo je stigao polovan FH iz 1999. godine, koji je, kako kaže „…prešao ko zna koliko kilometara“, a prva dva nova Volvo kamiona – oba solaši koji vuku klasične prikolice bili su iz FH serije proizvedeni 2006. godine. Jedan od njih je do sada „okrenuo“ čak 2,5 miliona kilometara bez ijednog ozbiljnijeg kvara! I danas je u dobroj formi, na svakodnevnim prevoznim zadacima. Otuda je sasvim normalno što se pri svakom narednom značajnijem širenju i obnavljaju „teške“ flote Boban Miković po pravilu odlučivao za Volvo kamione, pa ih je tako danas, zajedno s novim, u preduzeću osam (šest tegljača i dva solo kamiona) uz još četiri  teretnjaka drugih proizvođača.

Nove FM-ove za Boban Comerc pokreću Volvoovi motori od 11 litara sa 460 KS s paketom za uštedu goriva spareni s I-Shift automatizovanim menjačima. Globetrotter kabine s LED prednjim svetlima, paketom usmerivača vazduha („spojlera“), jarko crvene - što je brend boja Boban Comerca, opremljene su sa dva ležaja i Drive paketom za puni komfor posade i na dugačkim, međunarodnim turama.