Kamioni

Nova vozila za Puteve iz Užica - poverenje u Volvo kamione jednog od najvećih i najstarijih kupaca u Srbiji

Posle dužeg perioda, Putevi iz Užica su od nedavno ponovo među kupcima Volvo kamiona: pred početak pune sezone zimskog održavanja, Volvo je svom višedecenijskom, lojalnom kupcu isporučio pet troosovinskih, specijalno opremljenih kipera FMX, namenjenih prevashodno izuzetno teškom čišćenju snegom zavejanih puteva, ali i redovnom održavanju i izgradnji putne infrastrukture.
truck

U godini u kojoj su se navršile četiri decenije od kada su Putevi iz Užica kupili prve Volvo kamione, vozni park je početkom 2022. obnovljen jednim manjim dvoosovinskim kiperom iz Voloove familije FE, a pred sam kraj prošle godine, u Volvo Truck centru u Čačku, svečano su uručeni ključevi za pet novih kipera iz familije FMX. Užički putari su se opredeli za vozila s motorima od 420 KS, dnevnim  kabinama, pogonom na sve tri osovine, posebnim „građevinskim“ softverom za automatizovani I-Shift menjač i nekim posebnim elementima u specifikaciji, među kojima su, recimo, vazdušno oslanjanje tandem zadnjih osovina i dvokružna hidraulika za upravljanje utovarnim posipačem i čeonim plugom. Tovarne sanduke od Hardox čelika s jednostranim istovarom, zapremine 14 m3 i hidrauličikim otvaranjem zadnje stranice, isporučilo je Fild iz Čente, koji ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji specijalnih nadgradnji na Volvo i vozilima drugih renomiranih proizvođača. I kiper tovarni sanduk je u jednom detalju drugačiji od standardnih: u zadnjem delu mu je produžen pod, da bi novi Volvoi mogli da se koriste i za prevoz i ugradnju asfaltne mase, jer im upravo to produženje omogućava da se masa ne rasipa van „finišera“.

„Posle dugo godina, 2022. počeli smo s obnovom voznog parka, a ponovni izbor Volvo kamiona je sasvim logičan jer sa kiperima i tegljačima ovog proizvođača imamo odlična, višedecenijska eksploataciona iskustva, ali i izvanredan partnerski odnos s Volvo kamionskom korporacijom. Uz to, u ovoj godini se očekuju i tenderi za održavanje putne mreže u Srbiji, pa će nam jedna od referenci biti i novi FMX- kiperi prilagođeni upravo takvim namenama“, kaže generalni direktor Akcionarskog društva Putevi Užice, diplomirani građevinski inženjer, Vladan Stamenić.

U istom danu kada su svečano preuzeti, novi FMX kiperi su krenuli u zimske baze: po dva u Užice i Prijepolje i jedan u Bajinu Baštu. Već su potvrdili svoje odlične performanse u prvim ozbiljnim zimskim iskušenjima: naime, znatan deo oko 700 kilometara puteva svih kategorija, koje održavaju Putevi Užice, nalazi na brdovitim i planinskim područjima (na nadmorskim visinama i iznad 1.000 m) u kojima sneg pada ranije i zadržava se duže nego u ostalim delovima Srbije.

Sa šest novih vozila kupljenih u 2022. godini u voznom parku Puteva Užice (u kompanijama koje ulaze u sastav hodlinga Ptevi Centar) sada je više od 50 Volvo kamiona (najstariji je iz 2001-ve), pretežno tro i četvoroosovinskih kipera i nekoliko tegljača. To je više oko 80 odsto svih teških kamiona kojima raspolaže holding Putevi Centar, u kojem je trenutno oko 1.100 uposlenih.

„Naša godišnja realizacija u Srbiji je oko 30 miliona evra. Poslednih godina najznačajnije poslove smo obavljali na rehabilitaciji putne mreže u zapadnom delu Srbije, koji se finansiraju iz kredite Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj“, kaže direktor holdinga Putevi Centar, Danilo Mićić.

„Namera nam je da u 2023. i svim narednim godinama postepeno vozni park obnavljamo Volvo kamionima, s kojima imamo najbolja iskustva, a isto važi i za Volvo građevinske mašine, kojih je u našem mašinskom parku istina manje nego Volvo kamiona, ali su jednako pouzdane, robustne, kvalitetne i visokog učinka kao i Volvo kamioni“, kaže izvršni direktor mehanizacije u AD Putevi Užice, diplomirani inženjer mašinstva, Dejan Tejić.

„Svih šest vozila isporučenih u 2022. godini su finansirani prekograničnim kreditom Volvo finansijskog servisa (VFS). To je nastavak višegodišnje dobre prakse, jer su i ranije (čak i u teškim, kriznim vremenima) nove kupovine Volvo kamiona i građevinskih mašina finansirane na isti način“, kaže teritorijalni menadžer VFS, Milovan Eraković.

„Nadam se da je ovo samo početak obnavljanja dugogodišnje saradnje, da će ubuduće biti još više novih Volvo kamiona u Putevima Užice, da ćete, kao i decenijama do sada, biti zadovoljni i našim proizvodima i našim uslugama i našim finansijskim aranžmanima. Uvek smo spremni da Volvo bude vaš prvi izbor – to nam je cilj“, rekla je pri uručivanju simboličnog ključa za nova vozila direktorka Volvo Adriatic South, Dragana Krstić.

A da ova priča o posvećenosti jednoj marki bude potpunija i malo zanimljive istorije: sve je počelo 1982, kada je tadašnji direktor Puteva Užice, a potom većinski vlasnik nekoliko kompanija u Grupi Putevi, diplomirani mašinski inženjer Vasilije Mićić sa saradnicima birao kamione za velike poslove u Iraku. Odluka o kupovini tridesetak Volvoa je doneta brzo i lako, uz kratko obrazloženje gospodina Mićića: »Video sam šta svet vozi!«. Decenije, a ne samo godine će pokazati da je takva odluka bila pun pogodak: u prvoj deceniji novog milenijuma u voznom parku Puteva Užice, među više od 100 Volvoa, u punoj pogonskoj spremnosti bilo je i nekoliko crvenih »iračana« - kamiona iz N familije iz 1982. godine! Osim po dokazanom kvalitetu, robusnosti i izdržljivosti, oni, su kao i ostali iz prvog kontingenta, imali burnu »prošlost«: posle nekoliko godina besprekornog rada u vrlo teškim pustinjskim uslovima vraćeni su u Srbiju, pa ponovo angažovani na Bliskom istoku, u Izraelu, tamo blokirani sankcijama, otuda prebačeni na rad u Rusiju, pa potom ponovo vraćeni u Srbiju! Godine 2009. na redovnom „brojnom stanju“ u Putevima je bilo i nekoliko N „njuškaša“ iz 1985. proizvedenih u Brazilu, koji su zbog odličnog prenosnog odnosa u diferencijalu korišćeni za vuču poluprikolica velike nosivosti. Jedan je, na primer, s lakoćom teglio niskopodnu poluprikolicu opterećenu opremom mase veće od 100 tona. Za ilustraciju o kvalitetu Volvo kamiona još samo nekoliko pikanterija: 90 odsto vozila te marke koja su kupljena 1990. i 1991. i posle dvadeset godina bili su u odličnom voznom stanju pa majstori iz servisa Puteva Užice nisu znali kako iznutra izgledaju menjači, diferencijali, pogonski mostovi. Nikada ih nisu „otvarali“, jer se, jednostavno, nisu kvarili! A tek motori: na svim tegljačima iz 1991. fabrički netaknute „mašine“ su u ekstremnim eksploatacionim uslovima savladale od 800.000 do milion kilometara. Neki drugi motori su do „generalne“ vozili milion kilometara, a posle toga tehnički bili spremni za novi milion! I samo još jedan primer o njihovoj neuništivosti: jedan od motora sa isluženog Volvoa vešti užički majstori su ugradili u stari mikser domaće proizvodnje, pa je ta kombinacija Volvo-„pribojac“ odlično služila bezmalo desetak godina!